HET IS...Openhartig

Openhartig #6: geluk komt van binnenuit

geschreven door Marit december 21, 2017 0 comments
blog foto

Om de twee weken deel ik een inspirerend verhaal, geschreven door een lezer. Een persoonlijk verhaal waarin iemand  open vertelt over haar of zijn (ongezonde) relatie met sporten en/of eten. Eerder deelde ik mijn verhaal al en na mij hebben inmiddels al vijf andere meiden hun persoonlijke verhaal gedeeld.
Vandaag vertelt Laura haar verhaal. Ze vertelt over wat voor invloed haar omgeving op haar had qua opmerkingen. Ze vonden haar te dun, te dik en dit had een negatief effect op haar zelfvertrouwen, maar ook op haar eetpatroon. Ze voelde zich diep ongelukkig, maar gelukkig ging er op een bepaald moment de knop om: “mijn geluk hangt niet van anderen af, maar van mezelf”. Ze realiseerde dat ze haar geluk altijd van anderen had laten afhangen en wilde dit niet meer. Lees haar mooie, inspirerende verhaal hieronder.

“Het begon bij mij eigenlijk al in het laatste jaar op de basisschool. Ik kwam vroeg in de puberteit en was daardoor iets steviger dan de andere meisjes uit mijn klas (en kreeg als eerste “borstjes”, help!). Als jong meisje van 12 ging ik daarom al aan de lijn. Ik dacht dat mijn klasgenootjes mij “leuker” zouden vinden als ik dun zou zijn. Dit ontwikkelde zich in mijn tiener- en twintigerjaren tot verschillende eetproblemen. Van vrijwel niks eten tot eetbuien en alles daar zo’n beetje tussenin. Ondanks dat het me een paar keer lukte wat gewicht kwijt te raken, was dit helaas altijd maar voor korte duur. Hierdoor kreeg ik een steeds lager zelfbeeld, daalde mijn zelfvertrouwen tot nul en voelde ik me steeds ongelukkiger. Tot in 2013 de knop voor de eerste keer omging. Ik was op dat moment 25 jaar en ontdekte via internetvideo’s high interval training. In combinatie met mijn zelfbedachte dieet van maximaal 1500 calorieën per dag viel ik ruim 10 kilo af. Hierdoor verdween eindelijk mijn negatieve zelfbeeld en kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen. Ik zat na jarenlang met mezelf in de knoop te hebben gelegen eindelijk weer lekker in mijn vel en voelde me voor het eerst in lange tijd weer gelukkig! Ik was zo blij en trots op mezelf en kreeg op het begin ook heel veel complimentjes. Dat deed me natuurlijk heel erg goed!

Na ruim een jaar leek mijn omgeving echter niet meer echt blij voor me te zijn. Als ik op een verjaardag een keer geen taart nam, werd ik heel raar aangekeken en zeiden ze dat ik toch niet zo op mijn lijn hoefde te letten. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs van familie te horen dat ze mij inmiddels toch echt te dun begonnen te vinden – ging alles wel goed met mij en had ik geen eetstoornis? Dit had een heel negatief effect op mijn zelfvertrouwen. Had ik al die tijd zo hard mijn best gedaan om af te vallen en eindelijk een slank figuur, was het nog niet goed. Langzaam aan daalde mijn zelfvertrouwen weer met als resultaat dat ik steeds meer (ongezonde) dingen ging eten. Na een tijdje had ik dit niet meer in de hand en had ik vrijwel dagelijks last van eetbuien. Hierdoor kwam ik in een half jaar tijd ruim 12 kilo aan. Ik was zwaarder dan ik ooit geweest was en walgde van mezelf. Op verjaardagen kreeg ik niet meer te horen dat ik niet op mijn lijn hoefde te letten, in plaats daarvan kreeg ik nu de vraag hoeveel ik sinds de vorige keer dat ze me zagen wel niet aangekomen was? Diep ongelukkig voelde ik me weer, een grote mislukking. Ik probeerde mijn eetbuien een jaar lang onder controle te krijgen en het gewicht dat ik was aangekomen weer kwijt te raken, maar hoe hard ik mijn best ook deed – ik kwam er niet meer uit. Het lukte niet meer.

Tot dat in juli 2016 de knop écht omging toen ik me realiseerde dat mijn geluk niet van anderen afhangt, maar van mezelf. Geluk zit van binnen! In liefde voor jezelf. Ik realiseerde me dat ik al die jaren mijn geluk van anderen had laten afhangen. Ik voelde me alleen “gelukkig” als anderen me complimentjes gaven en leuk vonden. En diep ongelukkig wanneer iemand kritiek had op mij en/of mijn uiterlijk. Te dik, te dun – het was nooit goed. Het drong eindelijk tot me door dat niemand anders mijn geluk kan bepalen, alleen ikzelf. Mijn geluk is niet afhankelijk van wat anderen van mij denken of vinden, ik ben gelukkig wanneer ik lekker in mijn vel zit! En op dat moment realiseerde ik me dat ik er voor moest zorgen dat ik weer lekker in mijn vel zou komen te zitten. Terug op het gewicht waar ík mij lekker bij voel, zonder me zorgen te maken of iets aan te trekken van wat anderen van mij vinden.

Ik begon weer fanatiek met sporten en mijn zelfbedachte dieet, maar dit keer verruilde ik de magere en light producten voor lekkere boterhammen met pindakaas, die mij meer energie gaven waardoor ik langer en intensiever kon sporten. Ik begon met hardlopen en krachttraining, at regelmatig meer dan 1500 calorieën per dag maar viel sneller af doordat ik voor het eerst de juiste producten koos. Langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten, die ik nodig had om weer sterk en fit te worden. Ik leerde mijn lichaam steeds beter kennen en aanvoelen wat goed en belangrijk voor mij was. Ik leerde genieten van lekker en gezond eten, maar ook van af en toe iets ongezonds omdat ik dat zo nu en dan gewoon even nodig had. Langzaam aan werd ik steeds fitter en viel ik af, terwijl ik niet eens het gevoel had dat ik echt aan de lijn was.

Sinds mei dit jaar ben ik weer terug op gewicht en sindsdien voel ik me beter en sterker dan ooit! Ik heb voor het eerst een goede relatie met eten. Ik eet wat ik wil, wanneer ik dat wil. Ik weet wat goed is voor mij en voor mijn lichaam en het maakt me niet langer uit wat anderen daarvan denken of vinden. Ik laat mijn geluk door niemand meer bepalen en sindsdien ben ik voor het eerst echt oprecht gelukkig! Met mezelf, van binnenuit. Ik geniet volop omdat ik nu gelukkig ben zoals ik ben, met wie ik ben. En dat is waar het omgaat!

Ik hoop met mijn verhaal anderen te kunnen inspireren om in jezelf te geloven. Te realiseren dat geluk van binnenuit komt en dat je dit nooit door anderen mag laten beïnvloeden. Geloof in jezelf en in je eigen krachten. Je kunt alles bereiken wanneer je iets echt wilt!”

Bedankt dat jij jouw verhaal wilde delen, Laura.
Wil jij ook je verhaal delen, zodat je anderen kunt inspireren? Via deze link kun je me (anoniem) een mail sturen.
♥♥

Laat een comment achter

Mijn andere blogs