HET IS...Openhartig

Openhartig #3: het “sportmeisje”

geschreven door Marit november 9, 2017 0 comments
blog foto

Om de twee weken deel ik een inspirerend verhaal van één van mijn lezers. Een persoonlijk verhaal waarin iemand vertelt over over haar of zijn (ongezonde) relatie met sporten en/of eten. Eerder deelde ik mijn verhaal al en na mij vertelden Stevy-Jane (“van perfectionistisch obsessief naar loslaten” ) en Amanda (“project balans”). Vandaag is E. aan de beurt. E. is 21 jaar oud en vertelt over hoe ze van “het sportmeisje” en onvoldoende voeding nu weer op een gezond gewicht zit en zich goed voelt bij de manier waarop ze leeft.

“Toen ik jong was, noemden mensen mij ‘het sportmeisje’. Ik kon eerder rennen dan lopen, van mijn zevende tot mijn elfde speelde ik tennis op hoog niveau, gymnastiek was mijn favoriete schoolvak en ik heb ruim acht jaar intensief gevoetbald. Toen ik zestien was en in klas 5 van het gymnasium zat, kon ik naar mijn idee het voetballen niet meer combineren met school en besloot ik te stoppen. Anderhalf jaar lang heb ik niet gesport. Ik fietste op schooldagen 6 kilometer heen en 6 kilometer terug, maar dat was dan ook de enige beweging die ik kreeg in een week. Daarnaast ben ik een strever: ik besteedde op de middelbare school het liefst iedere minuut die ik had aan mijn huiswerk. Ik had geen tijd voor sport of andere hobby’s, maar dat vond ik niet erg. Als ik er nu over nadenk, kan ik me amper voorstellen dat dat daadwerkelijk mijn leven was.

Ondanks het feit dat ik dus nauwelijks bewoog en ook niet echt gezond at, had ik absoluut geen overgewicht. Maar zeker over mijn lichaam heb ik me nooit gevoeld. Ik heb vaak voor de spiegel gestaan en gedacht: “vanaf morgen ga ik afvallen”. Daarom besloot ik toen ik ging studeren, het sporten weer op te pakken. Ik herontdekte waarom ik in mijn jeugd bekend stond als ‘het sportmeisje’. Na twee jaar sporten bij studentensport, besloot ik YouTube te raadplegen. Er ging een wereld voor mij open. Deze ontdekking resulteerde in een soort verslaving: op een gegeven moment deed ik vijf keer per week aan krachttraining en cardio, en liep ik ook nog 32 uur per week stage. Bovendien wist ik niet hoe ik dit overmatig sporten moest combineren met mijn eetpatroon. Dat eetpatroon had ik overigens in de tussentijd wel drastisch aangepakt. Ik at nu juist heel gezond, misschien wel iets te gezond. Mijn overmaat aan sport in combinatie met niet voldoende voeding resulteerde er uiteindelijk in dat ik in een half jaar 13 kilo afviel en te licht was voor mijn lengte. 

Dat moment was een jaar geleden en zie ik als mijn dieptepunt. Ik genoot wel van mijn dunne lichaam, maar ik besefte dat het niet gezond was. Ik heb toen besloten professionele begeleiding van een diëtiste in te schakelen. Zij gaf mij een beter inzicht in mijn eetpatroon en gaf zij tips om mijn voeding aan te passen. Zo heb ik met haar doorgenomen welke micro’s en macro’s ik weinig of juist te veel binnenkreeg, welke mineralen en vitaminen ik beter bij kon slikken in de vorm van supplementen en welke producten zijn gezond en calorierijk tegelijk (avocado, olijfolie, dadels, etc.) Daarnaast kreeg ik een eetschema en voorbeelden van goede ontbijtjes, lunches, avondmaaltijden en tussendoortjes. Al deze adviezen hebben mij enorm geholpen.

In mijn zoektocht naar een gezonder voedingspatroon en door de gesprekken met mijn diëtiste stuitte ik op het veganisme. Toen ik een tijd op mezelf woonde en ik zelf kon kiezen wat ik wilde eten, merkte ik dat ik nagenoeg veganistisch kookte. Daarom heb ik in maart van dit jaar besloten volledig plantaardig te gaan eten. Eerst waren de gezondheidsaspecten de grootste reden om plantaardig te gaan eten. Inmiddels vind ik de aspecten rondom milieu en dierenwelzijn net zo belangrijk.

Misschien had mijn lichaam bij de overstap op plantaardige voeding de juiste balans gevonden, want de kilo’s vlogen er aan. Mijn lichaam is nu gespierd in plaats van mager en ik zit weer op een gezond gewicht. De onzekerheid over mijn lichaam en de sportverslaving zijn helaas nog steeds aanwezig, maar wel in veel mindere mate dan eerst. Ik voel me goed bij de manier waarop ik nu leef en dat vind ik het belangrijkste.

E.”

♥♥

Wil jij ook je verhaal delen? Open en eerlijk vertellen over jouw reactie met eten en sporten? Je kunt me een mailtje sturen via info@fitwithmarit.nl.

Laat een comment achter

Mijn andere blogs