HET IS...Openhartig

Openhartig #28: aankomen door de pil en doorslaan in calorieën tellen

geschreven door Marit mei 16, 2019 0 comments
blog foto

Het is weer tijd voor “Openhartig“! In dit rubriek deel ik om de twee weken een inspirerend verhaal, geschreven door een lezer. Een persoonlijk verhaal waarin iemand open vertelt over haar of zijn (ongezonde) relatie met sporten en/of eten. Eerder deelde ik mijn persoonlijke verhaal (de reden waarom ik ben begonnen met mijn blog). Na mij hebben nu inmiddels al 26 andere meiden hun persoonlijke verhaal gedeeld. Super stoer en dapper!

Deze keer vertelt Zoë (21 jaar) haar persoonlijke verhaal. Zij vertelt over hoe ze op haar 15e aankwam van de pil en hier na een paar jaar verandering in wilde brengen. Ze sloeg hierin door, maar gelukkig kan ze nu weer “gewoon leven”… Lees haar hele verhaal hieronder.

“Gewicht en uiterlijk is voor mij altijd al belangrijk geweest. Toen ik op mijn 15e startte ik met het gebruik van de anticonceptiepil, reageerde mijn gewicht daar niet zo fijn op. Ik kwam aan en dat vond ik helemaal niet leuk, maar het was normaal zei de dokter. Elk half jaar kreeg ik de pil die de apotheek voor handen had, en elk half jaar kwam ik aan…

Toen ik op mijn 18e eindexamen had gedaan vond ik het genoeg; er moest nu echt weer iets af! En dat lukte me: in een vrij korte periode viel ik genoeg af en kon de zomervakantie beginnen. Iedereen om mij heen zag het resultaat, en gaf complimenten over hoe goed ik bezig was. Echter zat het in mijn hoofd verre van goed. Ik telde mijn calorieën, hield alles bij wat ik at, wilde elke dag per se meer dan drie liter water drinken, en had stemmetjes in mijn hoofd. De gedachte van sporten met bijvoorbeeld alleen een smoothie op, vond ik dan ook wel geruststellend. Hoe minder calorieën ik binnenkreeg, en hoe meer ik verbrandde, hoe beter. Tot de moeder van een vriendin me uit mijn bubbel trok; ik werd even keihard met mijn neus op de feiten gedrukt, en dat was misschien maar goed ook. Ik ben gestopt met calorieën tellen en weer ‘gewoon’ gaan leven.

De jaren erop ging alles goed, ik kwam nog steeds aan van de pil, maar niet uitzonderlijk veel. Tot ik mijn huidige vriend ontmoette. Ik werd verliefd en ineens kon mijn gewicht en uiterlijk me niet zoveel meer schelen, zolang hij me maar mooi vond. Tot de herfst van 2018. Ik was ontzettend gelukkig in de liefde, maar ontzettend ongelukkig met mezelf.

Toen ik besloot dat het tijd was voor actie, wilde het maar niet lukken. Het afvallen lukte niet in mijn eentje en ik wilde niet terug naar hoe ik de periode na mijn eindexamen bezig was. Zelf werk ik in dé Sportschool, waar in januari een fit-challenge zou starten. Dit hield in: twee maanden intensieve begeleiding van een diëtiste, en drie keer per week naar de sportschool. Ik besloot dat ik deze kans met beide handen moest aangrijpen, in de hoop dat het me dan zou lukken.

Gedurende die twee maanden moest ik eens in de twee weken naar de diëtiste, waar we de progressie besproken en ik weer op de weegschaal ging. Aan haar kon ik gelukkig ook mijn verhaal kwijt, ik wilde mijn vrienden en familie er namelijk niet mee belasten… Samen met de hulp van mijn diëtiste en baas/trainer, en de support van mijn vriend, ouders en vriendinnen heb ik via een koolhydraatarm-dieet (ketogeen) al mijn doelen gehaald.

Na die twee maanden moest ik zelf verder. En dat gaat goed. Ik val nog steeds af, maar probeer op gewicht te blijven. Ik tel nooit meer mijn calorieën, en houd alleen nog bij hoeveel water ik drink. Niet dwangmatig, maar omdat genoeg water drinken belangrijk is bij koolhydraatarm eten. De stemmetjes in mijn hoofd zijn er soms nog, maar ze overheersen nooit meer.

Ik ben nu gelukkig in de liefde én met mezelf. Door deze intensieve periode heb ik ontzettend veel geleerd over voeding en sporten, en hoeveel energie je ervan kan krijgen. Ik vind het dan ook waardevol om anderen te kunnen helpen, inspireren en zelf geïnspireerd te blijven. Dat ik klaar ben met afvallen, betekent namelijk niet dat mijn ‘avontuur’ voorbij is. Sinds kort ben ik bijvoorbeeld yoga-docente. Wil je mijn ‘Fitjouney’ volgen? Ik kom daarom ook graag met je in contact via mijn Instagram @zoehasert!”

Bedankt dat jij je verhaal wilde delen, Zoë!

Wil jij ook jouw persoonlijke verhaal delen en hier anderen mee inspireren? Stuur me een mailtje voor meer informatie!

Laat een comment achter

Mijn andere blogs