HET IS...Openhartig

Openhartig #2: project balans

geschreven door Marit oktober 26, 2017 0 comments
blog foto

De reden waarom ik met mijn blog begonnen ben, is omdat ik mijn verhaal wilde delen over hoe ik van obsessief omgaan met sporten en (gezond) eten weer balans kreeg. Omdat ik weet dat ik niet de enige ben, zal er vanaf nu om de week iemand anders zijn of haar verhaal vertellen op mijn blog. Om anderen te inspireren, om het bespreekbaar te maken. Ik heb al veel mailtjes ontvangen van meiden die hun verhaal willen delen, super dapper! Twee weken geleden deelde Stevy-Jane haar verhaal, vandaag vertelt Amanda (26 jaar) haar verhaal. Zij vertelt over hoe ze van obsessief sporten en zelfs wortels afwegen nu op zoek is naar balans.

“Ongeveer drie jaar geleden werd mijn ‘sportvuurtje’ aangewakkerd.  Eerst krachttraining, daarna groepslessen zoals bodypump en GRIT. Ik sportte gemiddeld vijf keer per week en haalde er veel voldoening uit. Toch werd ik er niet per se slanker van. Hoe kon dat, ik at toch gezond en sportte voldoende? Het begon steeds meer aan me te knagen, mede dankzij het internet. Ik verzonk in de hoeveelheid informatie over wat wel en niet goed is voor je lichaam. Vorig jaar zomer ging de knop om: ik startte met een plan op maat gemaakt, waarbij ik online werd gecoacht. 

Vol goede moed ging ik mijn eerste zes maanden coaching in. Het was even wennen om alle voeding af te wegen en bij te houden, vaste trainingsschema’s te volgen en daar bovenop elke dag een gedragsles te lezen. Ik ging er 100% voor en het begon zijn vruchten af te werpen. Ik viel af en verloor centimeters, leerde veel over voeding en kreeg complimenten uit mijn omgeving. Na zes maanden had ik zoveel resultaat behaald dat ik er een tweede half jaar aan vastplakte.

Ondanks dat afvallen niet meer mijn voornaamste doel was, vond ik het jammer dat ik minder snel resultaat boekte dan het eerste half jaar. Ik ben tot het uiterste gegaan maar op een gegeven moment stond mijn fysieke status lijnrecht tegenover mijn mentale. Ik kreeg stress van het op de gram afwegen van een wortel, kon geen stuk taart meer eten zonder in calorieën te denken en de sportschool werd mijn tweede huis. Na een jaar voeding tracken, sporten en coaching was het tijd om opnieuw in de spiegel te kijken en na te denken over wat ik wilde.

Het eerste woord dat in mij opkwam was balans. De balans vinden om enerzijds te trainen voor een sterk lichaam en gezond te eten. En anderzijds voldoende rust te nemen en te genieten van een wijntje, een lekker taartje of pizza op zijn tijd.
Ik ben gestopt met tracken zodat ik mentaal meer rust krijg en probeer op basis van gevoel te eten. Dat betekent dat ik de ene dag misschien wat meer eet en de andere dag wat minder. Ook is snacken niet per se iets wat tot het weekend behoort, juist door soms toe te geven aan lekkere trek houd je het vol. Dit gaat zeker niet zonder slag of stoot (de reep chocolade die ‘ineens’ weg is 😉 ) maar door het gewoon te doen en jezelf te herpakken kan er naar mijn mening niks mis gaan.

Ik ben dankbaar voor wat ik het afgelopen jaar aan kennis en ervaring heb opgedaan. Als ik één ding aan jullie mag meegeven is dat geen enkel (sport/voeding) advies voor iedereen hetzelfde is. Doe waar jij je goed bij voelt en blijf dicht bij jezelf. Pas dan vind je balans. En ook ik ben soms nog zoekende :-)”

♥♥

Wil jij ook je verhaal delen? Open en eerlijk vertellen over jouw reactie met eten en sporten? Je kunt me een mailtje sturen via info@fitwithmarit.nl.

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram