HET IS...Openhartig

Openhartig #16: herstellen van boulimia

geschreven door Marit mei 24, 2018 1 Comment
Openhartig

In het rubriek “Openhartig” deel ik om de twee weken een inspirerend verhaal, geschreven door een lezer. Een persoonlijk verhaal waarin iemand open vertelt over haar of zijn (ongezonde) relatie met sporten en/of eten. Eerder deelde ik mijn persoonlijke verhaal (en de reden waarom ik ben begonnen met mijn blog). Na mij hebben nu inmiddels al 15 andere meiden hun persoonlijke verhaal gedeeld. Super stoer en dapper!
Deze week het persoonlijke verhaal van een anoniem. Zij vertelt over hoe eten een uitlaatklep voor haar was en hoe het doel om fit te zijn omsloeg in eetbuien en ze uiteindelijk de diagnose boulimia kreeg. Lees haar hele, inspirerende verhaal hieronder.

“Mijn hele leven had ik al een ongezonde relatie met eten, zonder dat ik het wist. Wanneer ik me boos of verdrietig voelde, gebruikte ik het als troost en wanneer ik druk was geweest, gebruikte ik het als beloning. Dit deed ik niet bewust, maar nu ik terugkijk was eten mijn uitlaatklep.

Vijf jaar geleden, besloot ik om af te vallen, ik wilde slank zijn, me fit voelen en toen ging het roer om. Ik schreef me in bij een sportschool waar ik zou gaan trainen en voedingsschema’s kreeg. Tien maanden lang was ik 4 keer per week te vinden in de sportschool en heb ik me iedere dag aan mijn eetschema gehouden. Geen enkele dag een uitzondering gemaakt, geen grammetje meer van iets.

Tot op die ene dag… ik was aan het werk en had zo’n ongelooflijke trek, net zoals elke dag. De kinderen kregen een snoepje en ik nam er ook één. Na dat ene snoepje dat ik genomen had kon ik mij niet meer inhouden.. de hele zak ging leeg.
Een half uur later was ik vrij, ik voelde me ontzettend misselijk en boos op mezelf… ik had gefaald! Het eten moest eruit, zo snel mogelijk.. dat was de eerste dag dat ik overgaf.

De periode daarna heb ik het eten niet meer onder controle gekregen. Het ging snel bergafwaarts en ik ontwikkelde boulimia. Meestal at ik 4-7 dagen niets of maar 1 beschuitje per dag, waardoor ik uiteindelijk zo’n enorme honger had en me overgaf aan een eetbui, soms wel 5 per dag. Daarna gaf ik over om het zo snel mogelijk kwijt te zijn. Ook ging ik van 4 keer per week sporten naar 15 keer in de week en gebruikte ik veel laxeer tabletten.

Twaalf maanden heb ik het geheim gehouden, maar ik kon niet meer. Ik had mijn leven niet meer onder controle, boulimia had mijn leven overgenomen. Ik zag geen uitweg meer en heb het aan een vriendin verteld. Met haar heb ik hulp gezocht en redelijk snel gekregen. Ergens verwacht ik dat ze me na een gesprekje wel weer naar huis zouden sturen met de mededeling dat het allemaal wel meeviel. Dat viel tegen; er was zelfs twijfel over opname! Gelukkig werd het besluit genomen om het toch eerst te proberen met intensieve behandeling zonder opname.

4 keer per week had ik gesprekken. Langzaamaan ging ik inzien dat het een serieus probleem was en hulp nodig had om hier van af te komen. Ook gaf mijn lichaam op; ik had het continue koud, mijn slokdarm was beschadigd, mijn kaak ontstoken, alle tanden kapot, etc. Allemaal gevolgen van boulimia!
Tijdens een confronterend gesprek zag ik in hoe ik mijn leven aan het kapot maken was en dat de knop om moest. Ik ging de confrontatie aan met mijn eetgedrag, mijn emoties en mijn angst om geen controle meer te hebben. Het was hard werken, maar langzaamaan ging het steeds beter!

Nu ben ik sinds twee maanden klaar met mijn behandeling, en vrij van eetbuien, overmatig sporten en overgeven. Ik eet weer voldoende en sport weer normaal, 3-4 dagen in de week. Ik kan eindelijk weer zeggen ik kan genieten van eten en sporten en niet meer mijn hele dag gedomineerd wordt door de gedachten van boulimia. Eindelijk geniet ik weer van mijn leven en heb ik het zelf weer in de hand!

Ik wilde graag mijn verhaal delen in de hoop dat andere mensen misschien eerder de signalen herkennen en eerder aan de bel trekken! Dat je niet jaren van je leven in het teken laat staan van een eetstoornis en je lichaam vernield maar op tijd hulp zoekt!
Misschien merk jij wel dat je het eten niet helemaal meer onder controle hebt? Dat je teveel sport? Je dagelijks geobsedeerd bent door eten/sport en/of afvallen? Trek dan aub zo snel mogelijk aan de bel… hoe eerder je om hulp vraagt, des te beter!
Aangeven dat je het zelf niet red, voelt misschien zwak, maar getuigd juist van kracht! Je bent het waard om hulp te krijgen en een mooi leven te leiden zonder een ongezonde relatie met eten!”

Bedankt dat jij jouw inspirerende verhaal wilde delen.

Wil jij ook jouw persoonlijke verhaal delen om anderen te inspireren? Via deze link kun je me mailen.

♥♥

1 Comment

Bertina mei 25, 2018 at 15:31

Wat fijn dat je je eetstoornis hebt overwonnen! Ik heb zelf ook een lange tijd last gehad van boulimia, ook door het volgen van een te streng dieet. Eerst was het overmatig bewegen na een eetbui. Later werden de eetbuien groter en begon ik met overgeven. Dit deed ik zo’n 5 keer per week… Toch is het me gelukt om van de één op de andere te stoppen. Je zou vast denken, is dat mogelijk? En ja, dat is mogelijk. Ik heb het boek ‘brain over binge’ gelezen en ben van de een op de andere dag gestopt. Aan alle mensen die dit lezen en last hebben van boulimia: dit boek kan ik niet genoeg aanraden, het heeft mijn hele leven compleet veranderd. Nu ben ik eindelijk weer een gelukkig mens 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram