In het rubriek “Openhartig” deel ik om de twee weken een inspirerend verhaal, geschreven door een lezer. Een persoonlijk verhaal waarin iemand open vertelt over haar of zijn (ongezonde) relatie met sporten en/of eten. Eerder deelde ik mijn persoonlijke verhaal (en de reden waarom ik ben begonnen met mijn blog). Na mij hebben nu inmiddels al 12 andere meiden hun persoonlijke verhaal gedeeld. Super stoer en dapper!
Van 31 maart t/m 7 april is het de week van autisme. Petra benaderde me hiervoor en zou graag haar persoonlijke verhaal willen delen. Zij vertelt over hoe bij haar de diagnose autisme werd gediagnosticeerd en hoe zij hier mee omging op het gebied van zelfliefde en voeding. Lees haar hele, inspirerende verhaal hieronder.
“In mijn jeugd was ik altijd een stevig meisje, die als één van de laatste werd gekozen met gym. Vanaf een jaar of 19 kwam ik voor het eerst in aanraking met de sportschool. In deze periode bleef ik vaak ongezonde voeding eten. Achteraf gezien veel te veel suiker, weinig eiwitten en geen gezonde vetten. Ik wist niet beter en ik heb ook diverse malen “crash diëten” gevolgd. Ik heb geen leuke ervaringen gehad op school en werd buitengesloten of gepest. Ook was er een groepje, o.a. tijdens het uitgaan, die mij belachelijk maakte toen ik op de middelbare school zat.
Een aantal jaar later leerde ik meer over macro’s en de juiste voeding. Het lukte mij om met vallen en opstaan bijna 15 kg af te vallen. Gelukkig leerde ik toen ook heel veel over krachttraining. Na deze periode lukte het mij nooit om mijn gewicht te behouden. Elke keer weer had ik nog geen manier gevonden die voor mij blijvend werkte. Door de dood van mijn ouders kwam ik in aanraking met het GGZ, in eerste instantie om pieker-gedachten aan te pakken. Toch voelde ik dat er meer aan de hand was. Na een onderzoek bleek ik de diagnose autisme te hebben.
Deze diagnose kwam erg onverwachts en ik heb het hier behoorlijk moeilijk mee gehad. Dit omdat ik toch regelmatig hoor en lees dat er genoeg vooroordelen zijn over mensen met autisme. Het had voor mij op dat moment fijner geweest om de diagnose ADD te krijgen, waar ik mij beter in kon vinden. Achteraf gezien had ik veel te weinig zelfvertrouwen en weinig zelfliefde. Van de buitenkant is er niet direct te zien dat er wat met mij aan de hand is. Ik heb door te spiegelen onbewust vaardigheden geleerd waardoor ik sociaal ben. Grotere groepen zijn wel heel lastig, zo heb ik zo vaak gehoord dat ik stil ben. Dit trok ik mij erg aan en heb hier veel om moeten huilen… ik wou zijn zoals andere, ook gewoon spontaan. Mensen in mijn omgeving denken dat ik licht autistisch ben. Hierdoor ben ik gestopt met uitleg geven over mijn diagnose. Niemand kan voelen hoe het van binnen voelt. Zolang ik zelf maar begrijp waarom voeding en het leven zo lastig was. Wel heb ik mensen leren kennen, de meeste hooggevoelig of ook met de diagnose autisme, die mij beter begrijpen. Toch loopt iedereen met autisme weer tegen andere klachten aan.
Gelukkig gaf de diagnose mij ook de motivatie om eens kritisch naar mezelf te kijken. Mensen met autisme kunnen soms niet goed aanvoelen dat ze vol zitten. Andere eetproblemen, zoals geen groenten of een bepaalde structuur lusten, komen bijvoorbeeld ook voor. Anorexia of een andere eetstoornis komen bij mensen met autisme ook voor.
Vroeger vond ik het heel erg om negatieve feedback te krijgen op mijn gezonde leefstijl. Ik vond het heel moeilijk om hiermee om te gaan. Ik was zo gevoelig voor het oordeel van anderen. Stap voor stap heb ik, door zelfhulp, lezen en schrijven, het oordeel van anderen kunnen loslaten. Negatieve reacties krijgen is nog steeds wel lastig, echter besef ik mij dat je het nooit voor iedereen goed kan doen. Ik volg nu mijn eigen pad en doe waar ik mij goed bij voel. Door meer zelfliefde en vertrouwen heb ik een hele andere kijk op mijn diagnose gekregen. “Ik ben goed zoals ik ben” kan ik nu tegen mezelf zeggen en ook echt voelen dat dit zo is.
Dit jaar ben ik open geweest over mijn diagnose tegen de osteopaat. Het bleek dat mijn darmen heel onrustig waren. Door voedingssupplementen, een darm detox , gluten, zuivelvrij en zoveel mogelijk suikervrij eten gaat het momenteel heel erg goed met mijn progressie. Ik voel veel beter aan wanneer ik vol zit en ik heb veel meer het idee dat voeding mij nu wel voldoende energie geeft. Het is niet meer een gevecht om te eten. Door dit voedingspatroon heb ik ook veel minder last van overprikkeling, stress en de strijd tussen gevoel en verstand. Impulsief eten zonder reden komt zelfden meer voor.
Ik ben mezelf zo dankbaar dat ik nu zichtbaar durf te zijn. Lang durfde ik mijn Instagram niet op openbaar te zetten, bang dat de pesters van vroeger mij dan weer kunnen uitlachen. Door social media heb ik zoveel leuke mensen leren kennen die mij wel accepteren zoals ik ben. Ook ben ik veel socialer geworden met een hele positieve mindset. Momenteel doe ik alles vanuit zelfliefde voor mezelf en mag ik fouten maken om als persoon te blijven groeien. Sinds kort staat op Instagram dat ik de diagnose autisme heb en sommige van mijn werk weten ervan. Ik heb nog wel moeite om het op mijn eigen Facebook te delen, ik schaam mij toch een beetje.
“Doe niet zo autistisch” is een opmerking die steeds vaker als grapje wordt gemaakt. Het grappige is dat ik eigenlijk zelf deze autistische trektjes niet heb. Voor mij hoeft niet alles op dezelfde plek te liggen of kleur bij kleur ;). Hiermee wil ik zeggen dat het soms lastig is om te herkennen of iemand autisme heeft. Zolang de leefomstandigheden optimaal zijn, is het mogelijk dat je niet eens de diagnose krijgt.
Ik hoop met deze blog wat meer duidelijkheid en inspiratie te hebben gegeven hoe een gezonde levensstijl is met mijn diagnose.
Jullie kunnen mij volgen via mijn Instagram. Hier deel ik ook persoonlijke verhalen en probeer ik mensen te inspireren en motiveren.”
Bedankt voor jouw eerlijke en mooie verhaal, Petra.
Wil jij ook jouw persoonlijke verhaal delen om anderen te inspireren? Via deze link kun je me mailen.
♥♥
1 Comment
Ik vind het echt hartstikke tof dat je je verhaal zo hebt gedeelt. Ik volg je op Facebook en zie hoe goed je bezig bent. Super gaaf.