FoodHET IS...Weetje Woensdag

Koffie & sporten

geschreven door Marit augustus 11, 2015 9 Comments
blog foto

Zelf ben ik een grote koffie liefhebber. Zonder melk, met melk, met suiker of zonder, ik drink het allemaal. Het liefste een soja latte met vanille siroop, maar dat mag ik eigenlijk niet drinken van de baas. (Ik werk in een koffietentje en dan hoor je zwarte, sterke espresso te drinken ;)) Zwarte koffie, als ‘ie een beetje goed is, vind ik ook heerlijk! En past soms iets beter tussendoor dan een latte met allerlei suikers!

Meestal sport ik in de ochtend en vaak neem ik bij mijn ontbijtje ook een kop koffie, omdat ik het lekker vind, maar ook omdat ik het denk nodig te hebben. Maar is dat zo? En hoe goed is koffie nou eigenlijk in combinatie met sporten? Ik zocht het op.

Zo las ik bijvoorbeeld hier de voordelen van een kop koffie voordat je gaat sporten. Koffie zorgt voor een betere bloedsomloop, wat zorgt voor meer zuurstof. Je geeft meer op gebied van kracht en uithouding en daarbij wordt verteld dat je minder spierpijn hebt. Daar zorgt dan de cafeïne voor. Ook staat er dat cafeïne ervoor kan zorgen dat je spiermassa beter blijft behouden.
Hmmmm.. alleen maar voordelen! Wel belangrijk is dat het in mate gebeurt. En het neemt niet weg dat je geen water hoeft te drinken. Cafeïne trekt namelijk vocht, dus drink er voldoende water bij. En wat is met mate? Voor mij is dat 2-3 kopjes koffie per dag. (Nederlanders drinken vergeleken met de rest van de wereld het meeste koffie per dag, 2,4 koppen!) Vaak drink ik deze zwart, dan bevatten ze ook geen kcal. Toch behoefte aan iets lekkers of zoetigs erin? Kies dan voor soja of amandelmelk met bijvoorbeeld wat kaneel.

Ik heb wat artikels gelezen en de conclusie voor mij is dat ik lekker zo door blijf gaan en die kopjes koffies niet schadelijk zijn voor mij. Ik hou er van en ik heb het idee dat het een positief effect voor mij heeft (al is het voor mijn gevoel). Ik heb meer energie tijdens mijn work out en gedurende dag. Ik kan er enorm naar verlangen en het kan soms net die onnodige trek stillen. Voor iedereen is het verschillend en valt het verschillend, gewoon doen waar jij je goed bij voelt!

Cheers!

9 Comments

Henk augustus 11, 2015 at 12:03

Interessant, maar dat koffie/caffeine vocht onttrekt is de grootste fabel die over koffie heerst. Dat doet het niet, het telt gewoon mee in je dagelijkse vochtinname.

Antwoord
Marit augustus 11, 2015 at 17:07

Echt? Oh, interessant! Heb je daar een speciaal artikel voor? Ik dacht altijd dat de cafeïne vocht onttrok! Dank voor de reactie!

Antwoord
Helga augustus 28, 2015 at 19:32

Ik las in het boek “Sportrusten voor hardlopers” (aanrader! Gratis als ebook als je je aanmeldt) dat pas vanaf zes kopjes koffie een effect van vochtonttrekking is. Hoef je met die 2-3 kopjes dus helemaal niet over in te zitten!

Antwoord
Marit september 2, 2015 at 15:23

Heel fijn om te lezen, bedankt Helga!

Antwoord
Dancer! augustus 11, 2015 at 16:46

Ik neem bijna elke dag bij het ontbijt een kop koffie (perculator) met sojamelk en kaneel! Heeeeeerlijk! Ik zit ook aan de 2-3 koppen per dag. Verder heb ik de afgelopen weken echt gemerkt dat mijn koffiebehoefte met warm weer veel minder is en ik dan soms maar 1 kopje per dag drink. Herkenbaar?

Antwoord
Marit augustus 11, 2015 at 17:07

Klinkt goed! Nee, haha. Ik werk dagelijks met koffie dus dan neem ik veel sneller eentje, maar idd op de warme dagen als ik niet werk is er minder behoefte!

Antwoord
nienke september 7, 2015 at 22:08

Ik zag op je insta dat je ook wel is ijskoffie maakt, nu wil ik dat morgenochtend ook proberen, maar hoe maak je dat precies (ik heb alleen kwa melk halfvollemelk in huis) de ijsblokjes liggen ookal in de vriezer maar weet eigl niet zo goed hoe ik t maken moet enz haha.

X Nienke

Antwoord
Marit september 8, 2015 at 15:54

Hey Nienke! Ik heb eens een receptje geplaatst, dus je kunt zoeken op: ijskoffie! Veel plezier ervan!

Antwoord
Stravelien maart 25, 2018 at 09:38

Blij dat lezen, als grote koffieliefhebber, dat dit gel gewoon mag in combinatie met sporten!. 🙂 Zeker in het weekend vind ik dit een godelijk begin van de dag! Dan wel na mijn run, tjdens mijn ontbijtje. Ik houd het persoonlijk ook liever op één tas per dag, maar dat is iets persoonlijk denk ik, daar heb ik gewoon genoeg aan.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram