Tot een paar jaar geleden deed ik een tijdje aan “Intermittent Fasting”. Ik begon de dag met koffie en een work out, hield het dan vaak tot een uur of 11 “vol” om niet te gaan ontbijten en had mijn “eet venster” dan van 11:00 tot 19:00 uur. Toen ik op een gegeven moment voelde dat dit niet het juiste was voor mijn lichaam (voornamelijk voor mijn hormonen), ben ik hiermee gestopt. In deze blogpost ga ik er wat dieper op in.
Wat is Intermittent Fasting?
Met Intermittent Fasting (IF) wissel je periodes van vasten af met periodes van eten. Het vasten duurt altijd langer dan de periode van eten. Je kunt dit op verschillende manieren toepassen, maar de meest bekende manier is om om 16 uur niet eten en 8 uur wel. Dus bijvoorbeeld eten tussen 12:00-20:00 uur en de rest vasten. Je vast dan dus 16 uur en dit kan (volgens het internet) gewichtsverlies stimuleren, insulineresistentie verlagen, ontstekingen verminderd en lichaamscellen beschermen. Omdat je dus bewust bezig bent met (niet) eten, kies je (vaak) bewuster wat je eet en is dit anders dan als je geen “eet venster” voor jezelf hebt.
Sommige mensen hebben veel baat bij deze methode. Zij vinden het bijvoorbeeld heel fijn dat ze een bepaalde eet-periode hebben en daar binnen kunnen eten wanneer ze willen en dan de rest van de dag er niet meer mee bezig zijn. Sommige zeggen door niet te eten in de ochtend meer concentratie te hebben. Er zitten voordelen aan, maar zeker ook nadelen.
Hormonen
Als eerste is het belangrijk te vermelden dat veel van de onderzoeken naar IF getest zijn op mannen. Mannen kunnen prima aan IF doen, mochten zij hier behoefte aan hebben. Voor vrouwen is dit anders, omdat wij met een hele andere hormoonhuishouding te maken hebben.. Het is eigenlijk heel logisch: het vrouwelijk lichaam moet goed gevoed zijn. Met IF krijg je (bijvoorbeeld) een hele ochtend niets aan voeding binnen, terwijl we juist brandstof nodig hebben voor het lichaam en de hormonen. Door gewichtsverlies, voedingsstoffentekorten en een energietekort kunnen je hormonen (en dus ook menstruatiecyclus) worden verstoord (dit kan door IF, maar ook door andere diëten komen). Regelmatig eten en de juiste voedingsstoffen (voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten) binnen krijgen is super belangrijk voor onze hormoonhuishouding.
Koffie op nuchtere maag
Veel mensen die aan IF doen, drinken dan vaak koffie op nuchtere vraag en ontbijten dus veel later. Hoe lekker dat bakje koffie ook smaakt in de ochtend, heel best voor je hormoonhuishouding als vrouw is dit (net zoals IF) niet. Cafeïne stimuleert onze cortisol aanmaak (stresshormoon) en verstoort hiermee het natuurlijke cortison moment. Door de cafeïne krijg je een onnatuurlijke energie-boost, met daarna extra kans op energie-dips. En door de stresshormonen die je aanmaakt, kan de hormonale balans en darmflora worden verstoord. Koffie op lege maag, (ver) voordat je gaat ontbijten kan zorgen voor hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, onrust, hoofdpijn, angsten, zweethanden en een verstoord slaappatroon.
Hormoonproof koffie
Zelf herken ik me heel erg in het opgejaagde en onrustige gevoel. De koffie ga me energie en ook nam het mijn hongergevoel weg. Daarnaast vond ik het ook gewoon heel lekker. Toch wogen de nadelen op tegen de voordelen en ben ik (vooral de afgelopen jaren) heel bewust bezig met en vooral vóór mijn hormonen. Dus heb ik mijn eerste bak koffie vervangen door een glas water, thee of soms een decaf koffie. Als ik ga sporten dan eet ik iets kleins voordat ik ga en daarna goed ontbijten. Als ik dan “echte” koffie drink, dan is dit na mijn ontbijt, vaak tussen 10:00 en 12:00 uur. Daarna is het vooral decaf koffie of gewoon een lekker kopje thee.
Orthomoleculaire therapeuten noemen deze bewuste koffie-keuze ook wel “hormoonproof” en doen er nog een (letterlijk) schepje bovenop. Om de cafeïne piek te beïnvloeden en beter door je systeem te laten opnemen, kun je bepaalde ingrediënten toevoegen. De beste combinatie hiervoor is vetten en eiwitten. Dit zorgt naast een betere hormoonhuishouding ook voor meer langdurige energie. Voor de vetten voeg ik vaak wat “MCT olie” toe (van Noordcode) en voor de eiwitten een schepje collageen (van Vital Supply)(code MARIT10 geeft je altijd 10% op je bestelling). Collageen is een mooie vorm van eiwitten, omdat het een boost geeft aan je spijsvertering, huid, haar, nagels, botten, gewrichten, darmwand én bindweefsel. Hier proef je niets van in de koffie, geeft juist een romigere smaak (heerlijk met een opgeklopte plantaardige melk erbij!).
Ik kan me voorstellen dat je denkt “pffff, wat een gedoe!”. Die kop koffie (voor het ontbijt) vervangen door (bijv.) een kop thee en dan ook nog eens allerlei gekke ingrediënten toevoegen. Weet dat het bij mij geleidelijk is gegaan. Hoe lekker ook om de dag te beginnen met koffie, mijn hormoonhuishouding werd er echt niet blij van en nu ik mijn dagelijkse kop (hormoonproof) koffie op deze manier drink, voel ik me echt veel rustiger en blijer in de ochtend. Het blijft mijn geniet momentje en ik vind het ergens ook heel fijn dat ik nu mijn eigen energie aanmaak, in plaats van dit uit koffie te moeten halen. Mijn hormonen blij en ik blij!
Heb je nog vragen? Stel ze vooral!
♥
Bronnen:
https://bell-coaching.com/lifestyle/intermittent-fasting-voor-vrouwen/
https://irisdegoede.nl/blogs/blog/drink-jij-al-hormoonproof-koffie
IG Iris de Goede
IG Ismee Kok