HET IS...Vakantie Tijd

Huggle Special (camper in NZ)

geschreven door Marit mei 28, 2020 1 Comment
Lake Pukaki

Afgelopen december kochten Tom en ik in Nieuw Zeeland ons eigen camper, zodat we hierin konden reizen en slapen terwijl we het land ontdekten. Toen we de camper kochten was de basis er al, maar we hebben nog wel wat dingen gedaan om ‘m nog beter, mooier en gezelliger te maken. Hoe wij precies aan deze camper zijn gekomen en wat we er aan hebben gedaan ga ik je vertellen in deze “Huggle Special“!

Carfair

Toen we midden november aankwamen in Auckland wisten we het al vrij snel zeker: we gaan onze eigen auto kopen waarin we kunnen reizen en het land kunnen ontdekken. We wilden ons voor een tijdje gaan settelen in deze stad, dus een auto zou sowieso handig zijn. Mocht je slechts een paar weken (tot zo’n 6 weken) naar Nieuw Zeeland gaan om te gaan reizen, raad ik je aan om een camper te huren. Daar hangt zeker een prijskaartje aan, maar is veel gemakkelijker, zorgelozer en brengt minder risico’s met zich mee.

Iedere zaterdag en zondag is er een “car fair” in Auckland (deze kun je vinden via Google, is op verschillende plekken). Hier staan honderden auto’s te koop. Reizigers, zoals wij, bieden hier hun auto aan. Vaak hebben ze er zelf een tijd in gereisd, maar er zitten ook veel opkopers en verbouwers bij (en dus veel dezelfde soort campers/inrichtingen, niets mis mee!). Er staat echt van alles. Personenauto’s, busjes die nog niet omgebouwd zijn, busjes die prachtig omgebouwd zijn, auto’s waarbij je twijfelt of ze er nog wel wegkomen… de keuze is reuze. Best overweldigend en moeilijk om het overzicht niet te verliezen. Maar er waren een paar punten die wij erg belangrijk vonden en waardoor 80% eigenlijk al afviel. Voor die belangrijke punten raad ik je aan deze blog te lezen. Hierin lees je van alles over wat je moet weten als je een camper gaat kopen in Nieuw Zeeland. Denk hierbij aan (self-contained) regels, kilometerstand, bouwjaar, etc.). Overigens is Facebook (Marketplace) ook super handig als je een camper/auto wilt kopen, maar zo’n carfair is zeker fijn om een beeld te krijgen/heel veel auto’s in één keer te zien).

Onze eisen

Naar aanleiding van deze belangrijke punten zochten we naar een busje, niet ouder dan twintig jaar, die voldeed aan de self-contained regels, de kilometerstand het liefst onder de 200.000 en de inrichting het liefst handig (lette Tom op) en toch ook wel mooi (lette ik op).
De Toyota Hiace is super populair, omdat deze busjes lang mee gaan en onderdelen makkelijk te verkrijgen zijn, mocht er iets gebeuren. Maar laat je hier door niet te veel beïnvloeden. Deze auto’s zijn meestal ook een stuk duurder. Een Mazda Bongo, Mitsubishi of onze gekochte KIA zijn vergelijkbaar en net wat goedkoper.

We hadden al twee weken gespendeerd op deze automarkten en waren al een aantal keer in onderhandeling geweest, maar hadden nog steeds geen auto. Toen we deze KIA zagen staan wisten we het ook nog niet direct zeker. Het was qua bouwjaar en kilometerstand een interessante auto, maar de inrichting was super basic (een keuken, bed en bureau van hout). Maar na zoveel tierelantijntjes aan en in busjes te hebben gezien, was dat juist iets wat we interessant vonden. Zo konden we er zelf nog aan klussen en echt onze eigen camper van maken. Een testrit en inspectie later (altijd doen, kan je een hoop geld besparen) kochten we auto!

Klussen aan Huggle

Het was super fijn dat de basis er al was (zie foto’s hieronder!), want hoe graag Tom zelf ook een camper from scratch wil maken, qua tijd vond ik dat zonde, omdat we ook snel wilden gaan reizen (dit willen we wel graag doen als we weer in NL zijn!). We kochten verf, beddenspul, accessoires en spullen om de auto qua buitenkant/binnenkant te optimaliseren. Tom ging vooral met dat laatste bezig (allerlei middeltjes voor de motor etc.), ik ging al het hout wit verven. We verbleven bij een Workaway gezin, wat heel fijn was, want we konden hun spullen gebruiken en omdat we klusjes voor ze deden hadden we deze weken geen extra kosten.

Na heel wat uurtjes verven, schoonmaken en inrichten was het zover! We gingen voor het eerst op pad met onze “Huggle”. Vernoemd naar de jongste dochter van het Workaway gezin die altijd vroeg om een “huggle” (cuddle & hug). De auto was rij- en slaapklaar, maar omdat er “opeens” twee weken Nederland tussendoor kwamen, waren we nog niet helemaal klaar met de inrichting.

Wat we eraan hebben gedaan

Toen we in januari terugkwamen in Auckland en bij een ander Workaway gezin verbleven hebben we de inrichting verder afgemaakt (vrijwel alles gekocht bij Bunnings!). Wat we uiteindelijk hebben gedaan:

  • al het hout wit geverfd
  • een lap stof gekocht en aan het plafond gelijmd (Spotlight winkel)
  • voor het plafond ook latjes gezaagd en wit geverfd
  • de matrassen zachter gemaakt (/gelijmd) met een oplegmatrasje
  • “grasmatjes” tegen de wanden aangeplakt
  • een grote lade gemaakt (met hout) voor onder het bed, die we kunnen uitschuiven
  • accessoires opgehangen zoals lampjes, een (nep)plantje, ophangrekjes, etc.
  • alles bijgevuld qua olies en andere onderhoud
  • tweede batterij voor elektriciteit erin gezet

Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder met Huggle en we zijn nog steeds gek op ‘m! Hij heeft door Covid ’19 behoorlijk stilgestaan (af en toe een uitstapje naar de supermarkt), maar sinds een paar weken is ‘ie weer wat meer in beweging. We hebben er al heel wat tripjes ingemaakt en ondanks dat het winter aan het worden is, willen we er nog een aantal maken (komend weekend, yay!).

Helaas moeten we binnenkort wel afscheid nemen van Huggle, omdat we weer terug naar Nederland willen. Mocht je heel toevallig zelf, of iemand anders kennen, die we hopelijk heel blij kunnen maken met deze camper, laat het vooral weten!

♥ 

Camper New Zealand

De before van de keuken.

Camper New Zealand

De before van de achterkant (het bed en bureau/tafel).

Camper New Zealand

De after van de keuken.

Huggle Special

Het bed, tafel/bureau en bed met uitschuif-la.

Huggle Special

Trots!

1 Comment

Marcella juni 7, 2020 at 10:51

Gaaf geworden hoor, lijkt me heel tof om zo lekker rond te reizen in NZ!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs