HET IS...Vakantie Tijd

Hoe ik mijn Working Holiday Visa heb geregeld

geschreven door Marit augustus 20, 2020 3 Comments
Lake Pukaki

Bijna twee jaar geleden vertrokken wij uit Nederland richting het prachtige Australië. De bedoeling was om daar zowel te werken als het land te ontdekken. Ons idee was om voor langere tijd blijven, daarom regelden wij voor vertrek een Working Holiday Visa. In Australië hebben wij in uiteindelijk bijna vier maanden rondgereisd en zeven maanden in Brisbane gewerkt. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over een Working Holiday Down Under.

Waarom een WHV?

Toen Tom en ik besloten om toch geen huis te kopen maar om aan een avontuur te beginnen, leek het ons vooral leuk om werken en reizen te combineren. Gelukkig kunnen wij als Nederlanders een Working Holiday Visa gebruiken. Met dit visum mag je in het buitenland werken. Wij hadden dus de keuze tussen Argentinië, Australië, Canada, Hong Kong, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea.

Waarom Australië en Nieuw-Zeeland?

Al een tijdje droomde ik ervan om aan de Nederlandse winter te ontsnappen. Ik wilde naar een mooi, zonnig land waar ik volop van de zomer kon genieten. Zelf was ik al twee keer in Australië geweest (mijn familie woont in Melbourne), maar Tom was er nog niet eerder geweest. Zon, zee, strand, Westers, Engelstalig, diverse landschappen en de natuurgebieden behoren tot de mooiste ter wereld. De keuze was snel gemaakt!

Aan het einde van onze Working Holiday in Australië was het winter in Nederland en waren wij nog niet klaar om het mooie weer achter ons te laten. We hoorden zoveel goede verhalen over Nieuw Zeeland en dachten why not? Nu we toch in de buurt zijn 😉 Na zo’n vijf weken reizen/vakantie in Azië vlogen we naar Nieuw Zeeland.

Voorwaarden

Ik vond het zonde om geen gebruik te maken van een Working Holiday Visa nu het nog kon. Je kan namelijk geen WHV meer krijgen als je ouder dan 30 of 35 bent (afhankelijk van je bestemming). In Nieuw Zeeland kun je tot je 31ste een Working Holiday Visa aanvragen. Tom heeft dit dan ook een paar dagen voor zijn 31ste verjaardag gedaan (toen waren we nog maar net in Australië, maar we wilden de kans niet mislopen als we nog naar Nieuw Zeeland wilden, wat uiteindelijk dus ook is gebeurd). Als de aanvraag is goedgekeurd is het de bedoeling dat je die binnen een jaar gebruikt en vanaf het moment dat je het land betreedt gaat het in (dus heb je nog een jaar). Zelf heb ik de Working Holiday Visa tijdens de weken in Azië aangevraagd. Het is een voorwaarde om buiten het desbetreffende land (nu dus Nieuw Zeeland) te zijn op het moment van de aanvraag.

Daarnaast moet je voor alle Working Holidays kunnen aantonen dat je genoeg geld op je bankrekening hebt (het equivalent van $5,000,-). Niemand heeft me dit gevraagd toen ik in Australië en Nieuw-Zeeland aankwam, maar het kan gebeuren! Iets wat ik ook voor vertrek moest regelen, is de reis- en ziektekostenverzekering. Deze is verplicht en heel belangrijk als je ter plekke gezondheidsproblemen krijgt.

Het WHV aanvragen

Een paar weken voor ons vertrek, hebben wij allerlei dingen moeten regelen. Naast je huur en je baan opzeggen is het visum een van de belangrijkste punten. Jouw visum online regelen is een makkie. Je hoeft alleen maar een formulier in te vullen en een paar vragen te beantwoorden. De hele procedure nam niet meer dan 20 minuten in beslag. Dan moet je betalen (helaas bijna €300,- voor Australië en €200,- voor Nieuw-Zeeland) en het antwoord afwachten. Wij kregen onze visa binnen vijf dagen. Over het algemeen verloopt dit heel soepel, no worries!

Was het wel de moeite waard?

Zonder twijfel! Een Working Holiday Visa is zeker een once in a lifetime experience. Werk vinden is niet altijd makkelijk, zoals ik al in deze blogpost uitlegde, maar deze ervaring zal ik nooit vergeten. Ik heb ontzettend leuke mensen ontmoet en zoveel mooie plekken bezocht. Ik heb veel over mezelf geleerd. Nu ik net terug ben in Nederland kan ik mijn leven hier nog meer waarderen. Ik zou het iedereen aanraden. 

Als je nog vragen het over het WHV, kan je dit lezen en als je meer wilt weten over de stand van zaken in verband met corona, lees deze pagina.

3 Comments

Anna september 25, 2022 at 00:31

Hoi, klopt het dus dat als je 30 jaar bent, je het visum working holiday kan aanvragen in Australië? Ik dacht dat dit namelijk zo was, maar twijfel omdat het nergens heel specifiek benoemd wordt!

Antwoord
Marit september 28, 2022 at 15:21

Bij ons kon Tom inderdaad toen hij 30 was een visum aanvragen. Weet niet hoe dat nu is! 🙂

Antwoord
Zoë mei 22, 2024 at 03:07

Hoi Marit!
Een late reactie maar in onderzoek naar mijn aankomende reis vroeg ik me af wat je precies bedoelde met: “Iets wat ik ook voor vertrek moest regelen, is de reis- en ziektekostenverzekering. Deze is verplicht en heel belangrijk als je ter plekke gezondheidsproblemen krijgt.” – een reis en ziektekostenverzekering voor de gehele duur van je reis in Aus in Nederland? Of een verzekering ter plekke?
Dankjewel alvast, en daarnaast voor alle info, heb er veel aan!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram