Challenge MondayHET IS...

Fijn om offline te zijn

geschreven door Marit november 19, 2017 4 Comments

Dit is zeker niet de eerste keer dat ik jullie (en mezelf) uitdaag om mee te doen aan de #offlinechallenge. Het zal ook zeker niet et laatste keer zijn. Toch gooi ik ‘m er zo één keer in het half jaar in, omdat die social media verslaving mezelf ontzettend dwars zit. Maar waarom doe ik het elke keer toch weer?

Verslaafd
Ik durf best toe te geven dat ik verslaafd ben aan social media. Er is altijd wel iets te kijken. Nieuwe appjes, nieuwe mailtjes, nieuwe updates op Instagram… soms hoef je maar ‘heel even’ iets op je mobiel te kijken en voor je het weet ben je weer een half uur verder. Af en toe is het echt niet erg om lekker te appen of te scrollen, maar het lijkt soms alsof ons leven meer online afspeelt dan offline. De kinderen op werk kunnen niet meer zonder schermpje, als je met vriendinnen afspreekt liggen de morieljes op tafel en zelfs je ouders zitten geregeld op hun mobiel als je bij ze bent. Tussendoor even appen, zoveel mogelijk delen. Ik doe er gewoon net zo hard aan mee hoor, ik erger me aan mezelf. Die tijdsbesteding wordt soms tijdsverspilling. Ik stel dingen uit, hoor soms niet wat anderen zeggen en merk dat mijn focus veel minder is met dat ding in mijn buurt. En daarom af en toe een offline challenge, zodat je weer even realiseert en ervaart dat er meer is dan je mobiel en dat je best een tijdje zonder kunt.


Boompjes verslaving

Tijdens die offline weken ruil ik mijn social media verslaving in voor een ‘boompjes’ verslaving. Ik vertelde al over de app ‘Forest’ die ik vanaf het begin heb geïnstalleerd. Werkt dus omgekeerde wereld verslavend. Je kunt dus een boompje planten en zelf bepalen hoe lang dit duurt. In die tijd kun je niet op je mobiel. Kan wel, maar dan gaat je boompje dood. Zo stel ik dit vaak in voor 60, 90 of 120 minuten. Ik zet de mobiel op vliegtuigstand en leg ‘m weg. Rust in mijn hoofd. Af en toe pak je ‘m nog wel even, maar dan wordt je gelijk herinnerd ‘put down your phone’, ‘don’t let your three die!’  en zie je hoeveel minuten je nog moet. Op het einde van de dag heb je toch een aardig mooi bos gecreeerd en zie je precies hoeveel minuten je offline bent geweest. Zo zie je op de foto dat ik woensdag 638 minuten offline ben geweest. 20 boompjes geplant en 3 boompjes moeten afbreken (als je bijv. iets moet opzoeken of wordt gebeld).  Betekent niet dat ik de overige uren invul met mijn mobiel of dat ik die 10 uur mega productief ben, maar ik doe zeker wel andere dingen.

Waarom jij de komende week zou mee moeten doen
Afgelopen maandag daagde ik jullie uit om mee te doen aan de #offlinechallenge. De challenge staat ook nog voor de komende week gepland. En misschien deed je al mee, maar zo niet, dan daag ik je nu uit om tóch mee te doen. Waarom?

  • door je mobiel offline te zetten en weg te leggen, krijg je direct een bepaalde rust over je heen
  • je hebt meer focus, doordat je niet afgeleid wordt
  • je krijg meer gedaan: bij thuiskomst leg ik gelijk mijn mobiel weg, zodat ik eerst de dingen doe die ik wilde doen (opruimen, was. etc.)
  • je bent veel meer in het moment en kijkt meer om je heen
  • niet overal van op de hoogte zijn, zorgt voor leuke gesprekken met je omgeving
  • meer tijd en energie om andere (leuke) dingen te doen
  • de tijd dat je wel op je mobiel zit, is leuker

Ik liet dus al weten dat ik zelf de app ‘Forest’ gebruik. Ik ben wel benieuwd of je nog een aanrader hebt voor een andere app waarbij je inzicht krijgt in hoeveel tijd je aan je mobiel/bepaalde apps besteedt. Mocht je wel de app Forest hebben, ben ik erg benieuwd hoeveel minuten je gemiddeld per dag je mobiel weglegt.

Durf jij het aan en doe je mee de komende week?

4 Comments

Anoniem november 19, 2017 at 19:11

Hoii Marit ik vind jouw blog altijd zo inspirerend, nu is mijn vraag of je ook ooit nog YouTube gaat oppakken vond dat altijd zo leuk om te kijken.

Antwoord
Marit november 27, 2017 at 23:39

Haha, leuk om te horen, maar nee helaas niet, is toch niet helemaal mijn ding! Ik hou meer van schrijven! 🙂

Antwoord
Kirsten november 19, 2017 at 23:38

Ja! Ik doe mee! Na een maand geen social media, zit ik alweer net zo vaak op mijn mobiel. Zonde van mijn tijd!

Antwoord
J november 20, 2017 at 11:38

Ik doe ook mee! Met de gespaarde tijd heb ik vorige week een supermooi boek gelezen, geeft zoveel meer voldoening dan zitten “scrollen”!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram