HET IS...Vakantie Tijd

Één jaar van huis

geschreven door Marit november 6, 2019 14 Comments
Kalbarri National Park

Precies een jaar geleden, dinsdag 6 november 2018, stonden we op Schiphol. Al een week lang waren we afscheid aan het nemen van de geliefden om ons heen en nu was het echt zo ver. De laatste keer afscheid nemen en dan echt vertrekken naar Australië. Voor hoe lang wisten we niet. We hadden voor de komende vijf weken een camper gehuurd, om de Oostkust te ontdekken. Daarna zouden we bij mijn familie in Melbourne kerst vieren en daarna was er nog geen plan. Inmiddels zijn we EEN JAAR verder!

Hoe we in Australië terecht zijn gekomen

Een half jaar eerder begon het idee. We waren een tijd bezig geweest met het zoeken/kopen van een huis, maar het was (is?) gekkenwerk op de huizenmarkt en voor beide was het werk wat instabiel, waardoor we ons op een gegeven moment afvroegen wat we hier eigenlijk nog deden. Er is geen huis of werk wat ons hier houdt. Waarom gaan we niet op avontuur, nu “het nog kan”? Een tijdje ergens anders heen, een andere plek ontdekken, geld verdienen, andere (levens)ervaring op doen… 

Het leek ons tof om voor een tijd(je) ergens anders te gaan wonen en werken. We maakten een lijstje met wensen (/eisen): warm weer, vlakbij de zee, ergens waar we mochten werken (visum), Engels sprekend, liefst een beetje Westers en… binnen 12 uur vliegen vanaf NL. Dat laatste is niet gelukt, maar de rest leidde al snel naar Australië. Een land waar ik al twee keer eerder was geweest, Tom nog nooit. Juist daardoor wisten we het al vrij snel zeker: we gaan naar Australië. 

“Een jaar” zeiden we tegen onze familie en vrienden. Maar, zei ik er dan gelijk achteraan: “het kan ook maar zo zijn dat we na twee maanden terug zijn. Misschien vinden we het helemaal niet leuk”. Ik wilde tegenover hun, en ook tegenover jullie (ik vertelde pas vlak van tevoren dat we naar Australië gingen) niet te veel verwachtingen scheppen. Gewoon maar kijken hoe het zou gaan, het per dag bekijken. En als we het niet leuk vonden, pakten we het vliegtuig terug naar huis. 

Het was best wel een plan wat uit het niets kwam, dus niemand stond er echt om te springen dat we weggingen. Niet dat het ons niet werd gegund, maar mensen verwachten misschien toch iets anders op deze/onze leeftijd (27&30). “Waarom willen jullie een leven ergens anders opbouwen, terwijl jullie alles hier in NL hebben?” werd ons gevraagd. Dat maakte me soms aan het twijfelen, maar toch waren we beide ook heel benieuwd hoe het ons zou vergaan. En het idee om de winter in Nederland over te slaan trok ons gewoon heel erg. 

Work-holiday

En inmiddels zijn we een jaar verder en nog niet van plan thuis te komen…
De eerste twee maanden hebben we gereisd (Oostkust Australië + Melbourne), daarna hebben we zeven maanden gewerkt (in Brisbane) en daarna zijn we weer drie maanden gaan reizen (Westkust Australië + Lombok + Bali + Taiwan + nu op de Filipijnen). Een jaar lang ergens werken is een combinatie van work & holiday geworden, wat voor ons echt zo goed werkt. Op deze manier ontdekken we, maar komt er tussendoor ook geld binnen. Wellicht wat minder dan eruit gaat (hihi), maar ondanks dat we er echt wel op letten, nemen we het er ook van. 

Endless summer?

We zouden dus terugkomen na een jaar, maar, zeg nou eerlijk… na zo’n zonnig jaar terugkomen in Nederland, met nog minstens vier maanden winter te gaan is niet het beste idee lijkt ons. “Nu we er toch zijn” zijn we toch ook wel heel benieuwd naar… Nieuw Zeeland! En laat het daar nu net zomer worden (joh)! We gaan dus nog een paar maanden doorbrengen in Nieuw Zeeland, waar we weer een work-holiday visum hebben en hopelijk werk kunnen vinden wat makkelijk te combineren is met reizen. Over dit avontuur dus later meer! 

Kers op de taart 

Als kers op dit reisjaar is mijn zusje onze kant op komen vliegen en hebben we (een tijdje geleden al) besloten samen op de Filipijnen te reizen. Na (bijna) een jaar was dit het eerste familie/vrienden-lid die we zagen! Heel bijzonder! We gaan hier twee weken samen eilanden hoppen en daarna vliegt zij weer naar huis en zit ook ons Azië avontuur er op en vliegen wij dus naar Nieuw Zeeland. Ook erg veel zin in!

Dankbaar

Het afgelopen jaar is echt zo onwijs bijzonder geweest. We hebben ergens een nieuw leven opgebouwd, wat voor ons beide heel veel zelfvertrouwen heeft gegeven en waar we niet alleen heel veel van geleerd hebben, maar we hebben ook vriendschappen voor het leven gesloten. Ik ben onwijs dankbaar voor het afgelopen jaar, hoe goed het allemaal is gegaan en dat we dit “gewoon” kunnen doen. Het was en is een onwijs mooi avontuur, die we nog even mogen doorzetten. Bedankt dat ik dit allemaal met jullie mag delen! Ik hoop dat jullie genieten van m’n verhalen en ergens hoop ik jullie natuurlijk te inspireren om ooit ook zoiets te gaan doen!

Heb je vragen?! Stel ze vooral in een reactie of mail me op info@fitwithmarit.nl 

PS. In Taipei heeft Laura mij geinterviewd voor haar podcast “Lekker Lau” (mijn eerste podcastsessie, spannend!). Hierin praten we over het afgelopen reisjaar en alles wat daarbij kwam kijken. Luisteren kan via Spotify!

PPS. Ik heb ook al mijn favoriete foto’s uit afgelopen jaar bij elkaar gezet in een blog, die kun je hier bekijken!

14 Comments

Laura november 6, 2019 at 08:39

Ik vind het echt heel inspirerend! Ik zit ook al langer na te denken over zo reis naar Australië met mijn vriend, maar dan komen er daarna 84839 redenen waarom we het niet moeten/kunnen doen. Want we hebben nu bijv een goedkoop huurhuis, als we teruggaan; hoe groot is de kans dan dat we weer zo goedkoop kunnen wonen? Kopen kan dan helemaal niet zonder vaste baan. Ik heb voor mij de ideale baan in Nederland waar er niet veel van zijn; kan ik dat weer vinden? En wat met onze kat.. maar tegelijkertijd de gedachten dat ik hier mijn hele leventje zit maakt me ook niet perse gelukkig. 😅 Hoe zijn jullie met die vragen omgegaan? Hebben jullie een plan voor Nederland gemaakt over wonen en werk etc?

Antwoord
Marit november 21, 2019 at 02:44

Heel begrijpelijk, Laura. Maar ja, als je het niet probeert, zul je het nooit weten. Je hebt daarna nog zoveel jaren om alles te doen wat je nu doet. Vooral als je er zo over na zit te denken, kan ik alleen maar zeggen: doe het! Je leert er zoveel van, het brengt je zoveel moois! Maar doe vooral wat goed voelt natuurlijk. Voor ons werkt “geen plan” het beste. We leven met de dag en proberen daar alles uit te halen. We zien wel hoe dat straks weer in NL gaat 😉

Antwoord
Inge november 6, 2019 at 09:25

Super gaaf!! Nieuw-Zeeland is prachtig. Mijn vriend (Nu man) en ik hebben precies hetzelfde gedaan. Een jaar Australië en een jaar Nieuw-Zeeland. Als barista kan je in Nieuw-Zeeland ook goed aan de slag. Geniet ervan!! Stiekem best een beetje jaloers. Nog dagelijks heimwee en dan vooral naar Aussie.

Antwoord
Marit november 21, 2019 at 02:42

Bedankt voor je leuke berichtje, Inge! Super als ik als barista aan de slag kan, we zullen het zien ;).

Antwoord
Chantal november 6, 2019 at 09:47

Zo super gaaf! Wij hebben in 2013 rondgereisd door Azië en Australië en Nieuw Zeeland. We zijn 9 maanden weggeweest. Wij denken nog zo vaak aan deze prachtige tijd en zouden het zo weer doen! Inmiddels hebben we een dochter van 1 en samen hebben we door Thailand gereisd. Onze reishonger is alles behalve gestild 😂. Daarom vind ik het super om jullie zo te volgen. Een fijne tijd in Nieuw Zeeland, het is er prachtig!

Antwoord
Marit november 21, 2019 at 02:42

Oh wauw, wat gaaf zeg! Wat super dat jullie zo reislustig zijn en je niet laten tegenhouden! Leuk om te horen, bedankt voor je berichtje!

Antwoord
Judith november 6, 2019 at 12:19

ZO zo zo tof! Ben heel benieuwd naar je tips voor de Filipijnen 🙂 Zit er aan te denken hier in 2020 naartoe te vliegen.

Antwoord
Marit november 21, 2019 at 02:41

Doen! Al mijn tips staan nu online. Enjoy!

Antwoord
Annemieke november 6, 2019 at 18:11

Zo leuk om te volgen en zo tof wat jullie doen! Heel leuk dat jullie nog even doorgaan. Heel veel plezier nog samen!

Antwoord
Marit november 21, 2019 at 02:41

Dankjewel Annemieke! 🙂

Antwoord
Jenna november 8, 2019 at 09:18

Jaaaa Nieuw Zeeland!! Ben heel benieuwd, ga hier zelf ook heen in januari 😊😍

Antwoord
Marit november 21, 2019 at 02:40

Ah tof! Geniet van de voorpret!

Antwoord
Marcella november 17, 2019 at 19:50

Jeej, wat gaaf dat jullie Nieuw-Zeeland ook nog even gaan ontdekken!! Supermooi land en groot gelijk dat jullie daar ook op pad gaan. Niet alleen maar werken hoor, het land ook ontdekken! Oh, en wij gaan eind februari naar Australië 🇦🇺

Antwoord
Marit november 21, 2019 at 02:39

Ja, heel tof! Zeker ook ontdekken, niet alleen maar werken. Al vind ik dat ook wel een hele leuke manier om een land te ontdekken. Maar tussendoor lekker veel op pad. En wat gaaf dat jullie naar Ozzyland gaan! Waarheen precies en wat is het plan?

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs