HET IS...Vakantie Tijd

De boottour van El Nido naar Coron (met Buhay Isla)

geschreven door Marit november 21, 2019 1 Comment
Buhay Isla Filipinos

Het mooiste van de twee weken op de Filipijnen? De boottour van El Nido naar Coron! Een onvergetelijk avontuur. Naar mijn idee onmisbaar als je naar de Filipijnen/Palawan gaat! Onze reisroute van twee weken kun je hier vinden, we sloten de reis af met de geweldige boottour van drie dagen.

Buhay Isla

Toen ik een paar mensen om tips vroeg voor de Filipijnen was er één ding wat zeker was: je móét de boottour van El Nido naar Coron (of andersom!) doen. Er zijn verschillende organisaties die dit aanbieden, maar onder de Nederlanders staat vooral “Buhay Isla Ecotour” goed bekend (de groep bestaat ook meestal uit meer dan de helft uit NL’ers, so be prepared, hah!). Geen idee hoe de andere organisaties zijn, maar wij vertrouwden op onze landgenoten en dit bleek uiteindelijk een hele goede keuze. Geen partyboat, maar juist heel knus en een relaxte vibe. Het ontdekken, de gezelligheid en het eten stonden voorop.

Op de website van Buhay Isla kun je alle informatie vinden. Wij hebben zo’n €100,- per persoon per dag betaald. Voor wat je daar allemaal voor krijgt is dit goed betaalbaar naar ons idee.

Expect the unexpected

Je kunt kiezen voor drie-dagen-twee-nachten, vier-dagen-drie-nachten of vijf-dagen-vier-nachten. Ons leek het eerste prima (was het achteraf ook).
Aan de ene kant wil ik je van alles vertellen over deze drie geweldige dagen, aan de andere kant zie je als je op de website van Buhay Isla kijkt, al vrij snel “expect the unexpected” en dat is iets wat je echt moet doen: verwachtingen loslaten en uitgaan van het ergste. Dan kan het alleen maar meevallen en kun je onwijs verrast worden.

Wat heb je nodig op de boot?

Wij zaten op de boot met in totaal 16 toeristen en er was 8 man aan personeel. Een kapitein, drie jongens die hielpen met varen/aanleggen, twee chefs en twee tourguides. Op de boot kon je zowel binnen (met open ramen) zitten(/liggen) op bankjes, als boven op het dek. Een kussen erbij en het genieten kan beginnen! Heerlijk om je heen kijken, chillen, zonnen, lezen…

Dat laatste kon ik de eerste paar uurtjes nog niet, maar toen ik een “motion sickness” pilletje had gehad, voelde ik me zoveel beter. Dus een tip, ook als je niet zo last hebt van zeeziekte, neem die pilletjes mee! Ik heb ze elke dag gehad en voelde me topfit op de boot!

Daarnaast kun je in zowel El Nido als Coron overal nog spullen kopen die je nodig (kan) hebben tijdens de boottour: een drybag, deet(!), citronella (voor de zandvliegjes), bootschoenen, een lang t-shirt om in te zwemmen (voor de kwallen), een onderwater hoesje voor je mobiel, etc. De avond voordat de boottour begint, heb je (als het goed is) nog een briefing waarbij je de groep ontmoet, maar ook al deze handige dingen nog even hoort (duikbril + snorkel + flippers kun je lenen/huren van de organisatie).

Je neemt al je spullen/tassen mee op de boot, maar het handigste (vonden wij) is wel om de spullen die je voor de drie/vier/vijf dagen nodig hebt in één drybag (20-30 kg) te doen. Zo heb je dit altijd droog en bij de hand.

“Primitief”

Voor dat woord was ik vooraf een beetje bang. Want ik hou niet zo van primitief, doe mij maar een schoon bed en een normale wc/douche, haha.
Er wordt gezegd dat deze drie dagen primitief zijn, back to basic. Primitief durf ik het bijna niet te noemen, maar nogmaals: stel je vooral in op niets, dan valt alles mee. Het slapen in hutjes, de wc, de “douche”, het eten… het hoort er allemaal helemaal bij. Vooral het eten was echt fantastisch. Ik weet niet of wij het nou zo hadden getroffen met de chef aan boord, maar my god! Wat hebben wij heerlijk gegeten! Ontbijt, lunch, avondeten en zelfs snacks (bananen springrolls) tussendoor. Genieten!

Ik wilde eigenlijk niet zoveel vertellen, maar ben al heel wat woorden (informatie) verder. Ik denk dat elke tour heel anders is. Het weer, de groep, de boot en de route zullen veel van elkaar verschillen. Wij zijn de eerste twee dagen (achteraf gezien) best dicht bij El Nido gebleven. De laatste dag hadden we helaas veel regen, maar dit was niet heel erg, want we moesten toen nog een stuk varen.

We stopten om de ongeveer één/twee uur ergens voor een uurtje. Om een eilandje te verkennen, om te snorkelen, om te eten, om te volleyballen… een intens zwaar leven ;). Volgens mij heb je op de meeste plekken op zee geen bereik, maar ik zou gewoon sowieso lekker de vliegtuigstand aanzetten. Niet alleen om batterij te besparen, maar helemaal in het moment zijn (en af en toe een foto maken) is wat deze tour verdient.

Nogmaals, verwacht het onverwachte en laat je verrassen! Geniet van de omgeving, het gezelschap, het heerlijke water, de prachtige dingen die je ziet, het heerlijke eten… een onvergetelijke ervaring!

Heb je nog vragen? Stel ze vooral! Doe dit het liefst in een reactie hieronder, zodat anderen mee kunnen lezen!

Buhay Isla Filipinos

Lichtelijk gespannen, maar er helemaal klaar voor met onze oranje drybags… kom maar op!

Buhay Isla Filipinos

Tom had uiteraard zijn drone bij zich en maakte deze geweldige foto van onze boot en een onbewoond eiland.

Buhay Isla Filipinos

De keuken achterin de boot… fantastisch toch?!

Buhay Isla Filipinos

Niet normaal wat de chefs allemaal in elkaar flansten… al dat verse eten, heerlijk!

Buhay Isla Filipinos

Hier sliepen we de tweede nacht in… cute!

Buhay Isla Filipinos

Gezellig met z’n drietjes. Het sliep heerlijk met de zee op de achtergrond.

Buhay Isla Filipinos

Kampvuur, gitaar erbij, goed gezelschap…

Buhay Isla Filipinos

Dit is toch gewoon luxe ontbijten?!

Buhay Isla Filipinos

Tom had zijn hengel meegenomen en heeft heel wat uurtjes zo doorgebracht en zelfs wat gevangen!

Buhay Isla Filipinos

Gebakken bananen springrolls, zo lekker! Net een oliebol!

Buhay Isla Filipinos

Vlak voor het donker werd (rond half 6) werd het anker eruit gegooid en moesten wij zwemmen naar het eiland voor de overnachting. Het eten en onze spullen werden met een kajak vervoerd. We hadden het geluk dat we precies goed zaten voor een prachtige zonsondergang.

1 Comment

Rachel november 21, 2019 at 11:03

Het ziet er echt zo mooi en sprookjesachtig uit..

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram