Challenge MondayHET IS...

Challenge Monday: #stapril actieve minuten

geschreven door Marit april 9, 2018 3 Comments

Woaaaaaah, echt zo zo zo tof dat jullie meedoen met mijn #STAPRIL challenge! Elke dag zie ik berichtjes, foto’s en stories van mensen die ermee bezig zijn of hun doel hebben gehaald, echt leuk! Blijf me vooral taggen!
Zoals ik vorige week al zei staat de hele maand in teken van #stapril, maar doe ik wel elke week een andere challenge. Vorige week daagde ik jullie uit om elke dag 2000 extra stappen te zetten, deze week daag ik jullie uit om elke dag minstens 45 actieve minuten te hebben. Hieronder leg ik daar mee over uit.

Op de website van het Voedingscentrum wordt voor volwassenen aangeraden om minstens 150 actieve minuten per week te hebben. Matige of zwaar intensieve inspanning verspreid over diverse dagen. Met matig intensief bewegen wordt bedoeld dat de hartslag en ademhaling omhoog gaan, maar je nog wel kunt praten. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, rustig zwemmen en huishoudelijke bezigheden. Bij zwaar intensief bewegen is je ademhaling zwaarder en sneller. Voorbeelden hiervan zijn hardlopen, wielrennen en andere sporten zoals bijvoorbeeld hockey en voetbal.
Wanneer ik meer informatie zoek over ‘actieve minuten’ kom ik veel over de MET-waarde tegen. MET staat voor metabole equivalenten en helpt om het energieverbruik van verschillende activiteiten te meten. Het wordt dus gebruikt als indicator voor de trainingsintensiteit. Een MET van 1 geeft bijvoorbeeld een lichaam in rust aan. Hoe zwaarder de activiteit, hoe hoger de MET-waarde. Een MET-waarde van 3.0 t/m 5.9 is matig intensief, 6 of hoger is een zwaar intensieve activiteit. Bij bijvoorbeeld de Fitbit heb je actieve minuten als je op of boven ongeveer de 3 zit (per persoon en instellingen van je eigen Fitbit verschillend). De minuten worden pas na 10 minuten geteld, omdat je dan een langere tijd achter elkaar inspanning levert (en je niet bij elke minuut een hogere hartslag direct inspanning levert).

Dat uitgelegd hebbende, terug naar de challenge van deze week. De bekendste norm is dat je per dag minstens 30 minuten beweegt, dus daar doe ik een schepje bovenop. Deze week daag ik jullie uit om elke dag 45 actieve minuten te hebben. Met een Fitbit is dit heel makkelijk te meten en als doel in te stellen, maar heb je geen Fitbit of ander sporthorloge, dan kun je dit natuurlijk zelf ook berekenen. Met ‘actief’ zijn bedoel ik dus dat de hartslag omhoog gaat en je meer dan 10 minuten achter elkaar in beweging bent. Dit kan wandelen zijn, maar kan dus ook een pittig rondje hardlopen zijn. Daar zit verschil in, maar het is beide actief.

Probeer daarnaast wel gewoon je stappendoel te halen. Volgende week zal de challenge weer met met je stappen te maken hebben.

Blijf #stapril gebruiken bij jouw actieve momentjes en vergeet me niet te taggen!

Succes en HAPPY MONDAY! ♥

3 Comments

Tara april 9, 2018 at 10:07

Welk sporthorloge gebruik je om dit bij te houden? 🙂

Antwoord
Marit april 9, 2018 at 12:12

Op dit moment Fitbit Charge 2.
Hieronder een artikel waar ik meer over mijn sporthorloges vertel!
https://www.fitwithmarit.nl/sporten/fitbit-review-ionic-charge-2-en-alta-hr/

Antwoord
Gerda april 9, 2018 at 11:31

Leuk! Ik doe weer mee 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram