Challenge MondayHET IS...

Challenge Monday: geen kcal tellen

geschreven door Marit oktober 24, 2016 19 Comments

Het is weer maandag lieve mensen, een nieuwe week, een nieuwe ronde en nieuwe kansen! Let’s rock!

Veel mensen hebben doelen op het gebied van sporten en eten. Afvallen, aankomen, spiermassa creëren.. om heel precies met je doelen om te gaan, kan het helpen om bij te houden hoeveel je aan kcal binnenkrijgt. Bewust worden van wat je zoal binnen krijgt en wat de verhoudingen bij producten/maaltijden zijn tussen koolhydraten, eiwitten en vetten is. Hoeveel mag je eten? Hoeveel kcal bevat de producten die je eet?
Dit kan ook obsessief werken. Je durft geen onbekende dingen te eten, want je weet niet wat er precies in zit… Je eet niet buiten je schema om… Je eet niet meer met anderen, want dan weet je niet wat er allemaal in de maaltijd zit…
Zelf heb ik hier ook mijn periodes in gekend. Wat resulteerde in dat ik graag alleen at, zo wist ik in ieder geval precies wat ik binnen kreeg. Ik wist precies welke producten ik kon/mocht eten en hoeveel kcal het bevatte. Dit werkte voor mij op een negatieve manier, obsessief en ik wilde hier te veel controle in hebben. Waarom ik geen kcal tel, dat heb ik in deze blog al eens uitgelegd.

Misschien doe jij dit ook wel… bewust of onbewust… alles bijhouden wat je eet en aan het eind van de dag de berekening maken. Heb ik genoeg bewogen om het te verbruiken? Hoeveel mag ik nog eten? Hoeveel heb ik te veel gegeten? Dit kan zodanig je humeur en gevoel beïnvloeden, dat er niets anders meer telt. Niet helemaal ‘gezond’ naar mijn idee.
Omdat ik weet dat het lastig kan zijn om afstand te doen van bekende patronen, daag ik, diegene die zich aangesproken voelen, uit om deze week minstens één dag eens geen kcal te tellen. Diegene die het ergens misschien wel wat meer los willen laten, wat meer op gevoel willen eten, genieten van de spontane dingen… Niet alles afwegen, niet elk dropje hoeven invoeren, niet op alle etiketten kijken. Je weet inmiddels heus wel (echt) wat gezond is en wat goed voor je lichaam is. IK DAAG JE UIT! 

Ik ben heel erg benieuwd hoe jij überhaupt denkt over kcal tellen. Doe jij het? En waarom wel of niet?

Laat me weten óf je het gaat doen en hoe het je afgaat. Dit mag door een reactie achter te laten, me een mailtje te sturen of op Instagram met #geenkcaltellenchallenge.

Succes en een fijne week ♥

19 Comments

Marlous oktober 24, 2016 at 11:01

Wow… dit is een moeilijke! Ik houd al een jaar lang élke dag myfitnesspal bij. Ik sla geen enkele maaltijd over…
Enorme uitdaging voor me.
Ik ga het deze week een x proberen… o nee.. DOEN!

Antwoord
Marit oktober 24, 2016 at 12:19

Wat ontzettend knap dat je de uitdaging aan gaat! Laat je me weten hoe het ging?

Antwoord
Marlous oktober 25, 2016 at 12:13

Wow… ik ben gewoon vanmorgen automatisch begonnen met het invoeren van Myfitnesspal; morgen dus een nieuwe poging…

Antwoord
Marit oktober 25, 2016 at 14:57

OHHHHHHH! Succes morgen!

Antwoord
Karlijn oktober 24, 2016 at 13:43

Leuke challenge! Ik vind van mezelf dat ik het ook soms te obsessief tel en dat het eigenlijk nergens voor nodig is, behalve als je echt wil afvallen! Ik denk dat je veel minder zorgen hebt door geen calorieën te tellen.

Antwoord
Marit oktober 24, 2016 at 14:36

Snap ook zeker dat het controle geeft en dat het vanzelf kan gaan, maar inderdaad best wel eens fijn om het los te laten!

Antwoord
Marc_healthy oktober 24, 2016 at 14:34

Hier nu even druk aan het tellen omdat ik begonnen ben met PBP en wil in 6 maanden naar de beste versie van mezelf. Heb hiervoor een periode niet geteld, en het gaf zeker veel rust. Probleem is gewoon dat je uiteindelijk wel te makkelijk word met eten, en eigenlijk nooit weet hoeveel eiwitten vetten en KH je hebt. Je hebt alleen een indicatie :).

Moet wel erbij zeggen dat kcal tellen ook echt minder spontaan is. Nu maak ik mijn schema voor een dag, en een onverwachts spontaan momentje is er niet echt bij. Dat is ook gelijk het nadeel. Je bent niet meer spontaan en je plant eigenlijk alles.

Zodra ik ben waar ik wil zijn, dan zal ik stoppen met tellen, ik weet dat ongeveer mijn onderhoud en hoop dan op gewicht te blijven met spontane momenten erin :). Nu even 6 maanden bikkelen 🙂

Antwoord
Marit oktober 24, 2016 at 14:38

Ja precies. Jij hebt nu echt een doel, dan snap ik dat je daarvoor even streng voor jezelf moet zijn en het zo aanpakt. Als je je maar realiseert dat er meer is en dat (vind ik) de controle/schema niet ten koste van moet gaan.

Antwoord
Giulia Califano oktober 24, 2016 at 16:35

Wát een challenge, de grootste voor mij. Na twee eetstoornissen zat ik vast aan calorieën tellen, de enige manier om op gezond gewicht te krijgen. Sinds ik ben gestopt met calorieën tellen gaat het op & af. Ik tel soms wel, soms niet. Omdat ik te veel of te weinig eet als ik niet tel, maar me ook niet wil binden aan het wel tellen. Dan word ik inderdaad obsessief en kan niet meer genieten. Een middenweg, die heb ik nog niet echt gevonden. Dus als je tips hebt over hoe je jezelf in kunt houden niet te veel te eten als je niet telt (zo van “ik hoef het toch niet te tellen”) en ook niet te weinig te eten om te compenseren, dan hoor ik ze ook graag! 😉 Als gewichtsconsulente weet ik precies hoe het moet, maar aangezien mijn metabolisme totaal van slag is, is een gezond gewicht behouden ontzettend moeilijk. Mijn lijf wil nou eenmaal niet zo graag meer naar mij luisteren nadat ik het twee keer in de steek heb gelaten 😉 Klinkt grappig, maar het is echt zo!

Antwoord
Marit oktober 25, 2016 at 14:53

Zo’n middenweg is ook hartstikke lastig. Wat je zegt, als je telt heb je in ieder geval de controle of je genoeg eet. Maar soms is luisteren naar je lichaam ook belangrijk, het heeft de enige dag ook meer nodig dan de andere. Wat vervelend dat je metabolisme zo van slag is. Heb je het al een tijdje helemaal los gelaten? Zo ja, hoe voelde je je toen?

Antwoord
Laura oktober 24, 2016 at 17:22

Pfoe, ik ben echt veel te obsessief. En dat weet ik van mezelf. Ik zou het inderdaad wat vaker los willen laten dus ik vind dit een hele spannende challenge. Ik ga donderdag tot en met maandag naar Barcelona toe en ga al deze dagen proberen niets bij te houden! Ik heb daar toch geen weegschaal dus dat moet me wel lukken. :p maar zeker ook goed voor de komende weken daarna, zeker rond Sinterklaas en Kerst. Een goede challenge, ik ga de uitdaging aan!

Antwoord
Marit oktober 25, 2016 at 14:54

Goed dat je je daar bewust van bent. En waaaaah Barcelona, ik ben zo jaloers! Inderdaad een goed moment om het eens los te laten. Het tellen even loslaten en lekker genieten van wat de stad te bieden heeft. Geniet er ontzettend van en laat je me weten hoe het ging?!

Antwoord
R oktober 24, 2016 at 20:03

Oh jemig, dit is meer een levensdoel (lekker zwaar haha) dan een doel voor één dag. Hier begon het allemaal mee, om ‘m’n kcal in de gaten te houden’, en nu zit ik in behandeling voor een eetstoornis. Ik vind het zo goed dat jij ook dit soort challenges doet! Knap Marit, vooral omdat je aangeeft dat je hier zelf ook moeite mee had. Echt heel eerlijk en dat waardeer ik juist in jouw blog hihi. Ik probeer tegenwoordig al vaker avondeten te eten waarvan ik niet precies weet wat erin zit. Dus ik ga deze challenge anders interpreteren, iets haalbaarders voor mij! Ik ga elke avond deze week eten op gevoel in plaats van de kcal te tellen! Dankje voor deze reminder <3

Antwoord
Marit oktober 25, 2016 at 14:55

Wat vervelend dat je in behandeling bent voor een eetstoornis. Snap dat het heel lastig is om het los te laten en dat is ook niet iets wat je in 1 dag fixt (weet je vast van alles van!). Maar er bewust van worden is al een hele stap. Heel tof dat je de challenge toch aangaat op jouw eigen manier. Heel veel succes en je kan het! Laat je me weten hoe het ging?

Antwoord
EE oktober 25, 2016 at 08:33

Dit komt zo goed uit, ik tel al calorieën sinds een maandje of 8. Alles weeg ik af, eerst voerde ik alles in via PBP, nu alles op myfitnesspal. Het bied misschien zekerheid, maar ook zoveel stress en ontevredenheid als het een dag niet goed gaat.
Inmiddels heb ik 8 maanden lang zoveel over voeding geleerd, dat ik ook heel graag probeer of ik het niet gewoon los kan laten.
Thanks lieve Marit, dit heb ik even nodig!!!

Antwoord
Marit oktober 25, 2016 at 14:57

Precies wat je zegt. Het biedt heel veel zekerheid (controle), maar het is zo zonde om je dag er van af te laten hangen. En ook wat je zegt: je hebt zoveel geleerd, je weet het wel nu ook echt wel (heel goed) zonder dat je alles hoeft af te wegen/ te tellen. Tof dat je mee doet aan de challenge, laat je me weten hoe het ging?

Antwoord
M.O. oktober 25, 2016 at 14:00

Sluit me aan bij EE. Ik ben sinds januari bezig in mfp en gebruik het elke dag,ook in het weekend en (soms wat obsessief en niet zo gezellig) ook als ik een verjaardag of feestje heb… Tijdens mijn vakanties gebruik ik mfp niet en in maart ben ik in drie wk Vietnam ruim twee kg afgevallen.. Binnenkort weer een vakantie, NYC, ben benieuwd of ik mfp dan ook uit kan laten.. ga het iig volgende week een paar dagen proberen (nu zit mijn weekplanning nl al in de app)..

Goede uitdaging.. Ik wil hem zeker aangaan..

Antwoord
Marit oktober 25, 2016 at 14:58

Een weekplanning? Wauw… dus je weet nu al wat je de hele week gaat eten? En wijkt daar niet vanaf? Best wel heftig vind ik hoor! Snap het ergens wel als je doelen hebt, maar ruimte voor iets spontaans is er dus niet? Zou het tof vinden als je het toch nog een dagje loslaat en mee doet aan de challenge. In ieder geval veel plezier in NYC!!!

Antwoord
Leoni mei 22, 2018 at 23:41

Ik ga het ook doen een dag
Ik ben namelijk te bang dat ik teveel calorien binnenkrijg als ik nier meer tel. Ook al eet ik erg gezond

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs