Challenge MondayHET IS...

Challenge Monday: eetgewoonten van vroeger

geschreven door Marit november 7, 2016 8 Comments

Misschien ben ik de enige hierin, maar ik denk dat we allemaal wel zo onze eigen gedachten en gewoontes hebben gecreëerd op het gebied van voeding. Gedachtes waarvan jezelf overtuigd bent en je dus dagelijks toepast. Producten die je van jezelf niet ‘mag’, omdat dit naar jouw idee niet ‘goed’ is bijvoorbeeld.

Zelf heb ik al zoveel geprobeerd op het gebied van voeding. Alles eten wat ik wilde, amper eten, IIFYM, op gevoel eten… en in elk ‘plan’ wat ik had, had ik bepaalde gedachtes en overtuigingen. Van wat wel of niet goed voor me was. Ik zal een paar voorbeelden geven, misschien wordt het dan wat duidelijker.
– Geen koffie en fruit samen eten/drinken, want dan hadden de vitamines geen zin
– Zo weinig mogelijk melk-producten, is niet goed voor je
– Geen fruit na de maaltijd, was slecht voor de verwerking
– Met honger naar bed, betekende dat ik afviel
– Geen vlees, want dat waren calorieën
– Drie keer per dag mogen eten

Dingen waar ik zelf overtuigd van was, maar wat nergens op gebaseerd was. Ik had het misschien ooit ergens gehoord, of gewoon zelf bedacht. Klinkt best wel gek, toch? Je ‘verbied’ of legt jezelf iets op, omdat je denkt dat dit beter voor je is. Inmiddels heb ik nog steeds wel bepaalde gedachtes en gewoontes, die ik over een paar jaar misschien ook wel weer heel gek vind, maar ik heb ook al heel veel geleerd. En ben ten minste veel minder streng voor mezelf.

Ik denk dat heel veel mensen hun eigen gedachten en gewoontes gecreëerd hebben. Je doet dingen, omdat je er zelf van overtuigd bent, maar misschien heb je het wel zelf bedacht? En heb je bepaalde gevoelens bij producten of etenswaren die je eigenlijk jezelf gewoon aangeleerd hebt?

Ik ben heel erg benieuwd of dit ook herkenbaar voor jou is en wat dan jouw overtuigingen waren op het gebied van eten. Wat zijn eet-manieren geweest waar je nu heel anders over denkt? Wat je nu wél of juist niet meer doet?

Laat het me weten in een reactie, een mailtje of tag me op Instagram. Bijvoorbeeld bij een foto waarin je laat zien dat je hetgeen nu wel doet, wat je vroeger nooit zou doen, omdat je dacht dat dat ‘slecht’ zou zijn. Gebruik dan de #eetgewoontenvanvroeger bij je foto. Erg benieuwd!

Happy Monday 

8 Comments

Marlous november 7, 2016 at 12:36

Ik heb héél veel ‘eetgewoontes’ gehad, maar die kwamen allemaal voort uit mijn eetstoornis. Gelukkig heb ik dit allemaal los kunnen laten. In principe heb ik nu geen specifieke gedachten en overtuigingen meer. Het is wél zo dat ik me bij bepaalde dingen gewoon fysiek beter voel, maar verder probeer ik al die ‘rituelen’ rondom eten heel erg los te laten, omdat dit voor mij een associatie is met mijn eetstoornis.. en die wil ik juist achter me laten 🙂

Antwoord
Marit november 7, 2016 at 14:30

Wat goed dat je dit zo achter je hebt kunnen laten. Snap dat je de rituelen idd juist wil loslaten. Natuurlijk voelen bepaalde dingen beter, maar zo lang je het jezelf maar niet verbied of oplegt. You go!

Antwoord
zonderzooi november 7, 2016 at 13:56

Groene smoothies drinken na een avondje stappen, want dan voelde ik me weer ‘gezond’. Dat is denk ik een van de gekke gewoonten die ik nu niet meer heb haha, sowieso drink ik nauwelijks groene smoothies meer omdat ik het echt een gedoe vind om telkens die blender af te wassen. Oja en een mega kop thee drinken rond 4u in plaats van een snack nemen. Nu weet ik wel beter, meestal eet ik rond 4 uur een rijstwafel met pindakaas en banaan. Veel lekkerder!

Antwoord
Marit november 7, 2016 at 14:31

Hahahah jaaaa zulke dingen bedoel ik! Bizarre gedachten soms. Snap dat best wel van de groene smoothie 😉 Al neem ik liever een douche naar het stappen om me schoon te voelen. Fijn dat je er nu anders tegenaan kijkt!

Antwoord
Renate november 7, 2016 at 14:19

1x per dag koolhydraten eten want van koolhydraten wordt je dik. Hier heb ik heel lang aan vast gezeten en moet toegeven dat dit soms nog steeds speelt..

Antwoord
Marit november 7, 2016 at 14:31

Ja zoiets bedoelde ik. Ik had ook altijd zulk soort gedachtes. Terwijl je echt wel beter weet. Knap dat je het al (deels) hebt losgelaten!

Antwoord
Chantal november 7, 2016 at 18:59

Herkenbaar ja, jezelf gewoontes aanleren die nergens op gebaseerd zijn:p Geen koolhydraten meer willen eten omdat je dan zou afvallen. En vervolgens altijd futloos zijn en geen concentratie hebben.. nu eet ik ze gewoon lekker, vooral voor het sporten en als ontbijt in m’n havermout, dan heb je er de hele dag wat aan!

Antwoord
Marit november 8, 2016 at 13:49

Precies, hartstikke nodig die carbs!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram