Challenge MondayHET IS...

Challenge Monday: een week niet op de weegschaal

geschreven door Marit februari 5, 2018 9 Comments

Het voelde heel onwennig. Ik wilde telkens weten of wat ik at ‘perfect’ was en goed was qua calorieën en macro’s. Ik heb ook het moment gehad dat ik dacht ik MOET het invullen, maar dan dacht ik ook waarom eigenlijk? Ik weet na al die tijd invullen echt wel wat goed is voor mijn lichaam en wat niet. Hierdoor merkte ik ook heel erg dat ik afhankelijk ben van die app en daar schrok ik wel van. Dus ik blijf het zeker even doorzetten!”

Hier boven lees je één van de berichtjes die ik ontving aan de hand van mijn vorige challenge (geen calorieën tellen). Ik vind het zo ontzettend knap en stoer dat sommige van jullie de uitdaging aan zijn gegaan. Ik hoop dan ook echt dat ik (al is het een klein beetje) jullie ogen heb geopend en dat jullie hebben ervaren dat calorieën tellen niet altijd nodig is en je best goed weet wat je lichaam wel of niet nodig heeft.

Zoals ik vorige week al vertelde, staat ‘de controle (meer) loslaten’ deze maand centraal op mijn blog.
De komende week daag ik jullie uit om een week niet op de weegschaal te staan. Waarom ik vind dat je niet dagelijks op de weegschaal hoeft te staan heb ik in deze blog al eens uitgelegd. Ik kan me voorstellen dat de weegschaal een gewenning is, een fijne indicatie als je met bepaalde doelen bezig bent, maar voor sommige kan het ook obsessief werken. Je bent er veel mee bezig en je laat je dag er vanaf hangen… “Niet afgevallen? Dan vandaag nog strenger!” Bizar hoe je je humeur kan laten afhangen van een getal op de weegschaal, terwijl het uiteindelijk gaat of jij lekker in je vel en of je je goed/fit voelt bij wat je doet. Die weegschaal hoeft je dat niet te vertellen.

Diegene die dus al paniek voelt alleen al bij de gedachte om een dag niet op de weegschaal te staan, die daag ik uit! Zet je weegschaal ergens anders neer of laat ‘m door iemand anders verstoppen, maar probeer deze controle los te laten. Het voelt misschien alsof je direct kilo’s aankomt door alleen al deze controle los te laten, maar ga de uitdaging aan en ervaar dat het getal op de weegschaal GEEN invloed op jouw dag hoeft te hebben (en ook niet op je gewicht). Luister naar jouw eigen lichaam, kijk in de spiegel en doe wat voor jou goed voelt.

Sta jij dagelijks op de weegschaal? Durf jij deze challenge aan te gaan? Laat het me weten door een reactie of een berichtje. En als je meedeed aan de vorige challenge, laat je dan ook weten hoe het ging?
SUPER STOER als je dit aandurft en de controle meer en meer durf los te laten… You can do it!

Happy Monday ♥

9 Comments

M februari 5, 2018 at 14:23

Supergoed dat je zulke uitdagingen op je blog zet! Ik ben van de mening dat je eigenlijk nooit (behalve medische redenen, zoals oedeem, en af en toe tijdens zwangerschap) op de weegschaal moet staan. Waarom moet het? Je bent het ALTIJD waard, een maat of cijfer op de weegschaal zou niet uit moeten maken!
P.S. Zelf sta ik nooit (na mijn behandeling van een ernstige eetstoornis) op de weegschaal. Ik heb mijn setpoint bereikt en daarna werd ik wel gewogen maar zelf hoef ik het niet meer doen. Mijn kleren zitten goed en ik zult het zelf merken door hoe ik me voel als ik afgevallen bent (maar dan is wel wat aan de hand). 🙂

Antwoord
Marit februari 6, 2018 at 12:04

Ben ik het helemaal niet mee eens! Zo’n getal zegt zo weinig, kijk gewoon naar hoe jij je voelt! Thanks voor je berichtje.

Antwoord
Sam februari 5, 2018 at 23:11

Dit is voor mij de ultieme test en ik ga hem aan. Ik vind het doodeng want ik sta iedere dag 2x op de weegschaal smorgens en savonds. Nu ik afgelopen dagen weinig gegeten heb omdat ik me niet zo fit voel ben ik helemaal benieuwd wat ik weeg! Maar goed ik ga de uitdaging aan maar kan niet wachten als deze week voorbij is.

Antwoord
m februari 6, 2018 at 08:42

Ik heb precies hetzelfde, ik sta eigenlijk elke dag meerdere keren op de weegschaal.. de laatste tijd ben ik wel meer bezig met de controle loslaten maar ik vind het erg lastig, toch ga ik deze challenge aan en ga ik proberen deze hele week niet te wegen

Antwoord
Marit februari 6, 2018 at 12:07

Wat knap dat je de challenge aangaat! Ik hoop dat je gaat ervaren dat het heel veel rust geeft om er niet dagelijks op te staan. Succes! Laat je weten hoe het ging?

Antwoord
Marit februari 6, 2018 at 12:06

Wat super stoer en dapper dat je de challenge aangaat! Ik hoop dat je deze week gaat ervaren dat het getal op de weegschaal jouw niet gelukkig of ongelukkig mag maken. En ik hoop niet dat je anders gaat eten en gaat toeleven naar het moment dat je wel weer op de weegschaal gaat staan.

Antwoord
Bouwwie februari 6, 2018 at 12:50

Best heftig dat er nog steeds mensen zijn die zo vaak op de weegschaal staan. Ik laat me af en toe meten in de sportschool en dan praat ik over 5x per jaar. (Ik heb zelf niet eens een weegschaal) ik probeer aan te voelen of mijn lichaam genoeg binnen krijg door hoe je je voelt na heftig sporten of een zware dag en korte nacht. Daarnaast kijk ik maar een paar x in de week in een grote spiegel om te zien hoe goed en gezond ik bezig ben. Ik hoop echt dat iedereen de weegschaal los kan gaan laten en naar hun eigen lichaam kan gaan luisteren.

Antwoord
M. februari 6, 2018 at 21:50

Ik begon in januari 2016 met mijn lifestylechange en woog me de eerste periode helaas ook elke ochtend. Na een half jaar nog drie keer per week op vaste dagen en sinds ik denk een jaar alleen nog op zaterdag.

Gelukkig beïnvloedt het resultaat mijn humeur niet heel erg meer, al moet ik soms wel slikken als ik een getal zie dat ik niet had verwacht en totaal onrechtvaardig vind.. Gelukkig laat ik dat niet meer mijn dag of week bepalen qua humeur, zal dan misschien iets meer op mijn eten letten, Maar that’s it. Ben momenteel best heel tevreden als ik in de spiegel kijk.

Ik vind het vooral moeilijk om MFP los te laten. Experimenteer inmiddels met een paar dagen even niet per week, maar merk ook dat ik het gewoon fijn vind om een planning te maken voor iig ontbijt, lunch én tussendoortjes op mijn werkdagen. Dan weet ik zeker dat ik gevarieerd eet… Ben zo’n type dat anders na twee dagen al niet meer weet wat ik heb gegeten en dan dus misschien te vaak hetzelfde gaat eten…

Antwoord
Robin maart 19, 2018 at 18:12

Leuk om al die challenges te lezen! Ik sta eigenlijk nooit op de weegschaal, nu sinds kort 1 keer per maand omdat ik m’n resultaten dan beter kan meten en niet alleen met foto’s en centimeters.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs