Challenge MondayHET IS...

Challenge Monday: doe je mee met mei #1: offline challenge

geschreven door Marit mei 7, 2018 8 Comments

Het is alweer bijna een week de maand mei! En zoals beloofd staan er ook deze maand vier challenges voor je klaar. De stappen (#stapril) laten we even voor wat het is, die zijn inmiddels genoeg gezet. De komende vier weken ga ik je elke week op een andere manier uitdagen om met mij (mei) mee te doen. 

Gister vroeg ik via Insta Story’s of jullie mee zouden doen aan de uitdaging om één dag offline (geen internet op je mobiel) te zijn. Tegen verwachting in stemde meer dan de helft (rond de 70%!) JA! Ook vroeg ik jullie naar het waarom wel/waarom niet. Ik ga hieronder een paar berichtjes quoten.

“Ja! Een uitdaging omdat ik altijd wel iets wil opzoeken of iemand iets wil/moet vragen. What will happen als dat niet kan?”

“Offline als in social media? Geen probleem! Maar mijn telefoon fungeert ook als werktelefoon, bereikbaarheid, mail, navigatie, muziek… ik kan niet zonder!”

“Ja! Omdat je dan veel meer in het moment bent. Je geniet meer van de mensen en dingen om je heen.”

“Heb ik al heerlijk in balans. Alles met mate, ook online. Mate… het blijft een toverwoord. Met eten lukt het me minder dan met online gaan, haha.”

“Zulke dagen geven rust en zo kom je tot anderen inzichten en hobby’s die je vergeten was.”

“Ja! Omdat ik door heb dat als ik me verveel heel snel mijn telefoon pak. Ik zou wel eens willen weten wat voor afkickverschijnselen ik vertoon.”

“Ik laat regelmatig mijn telefoon een dagje thuis, bijvoorbeeld wanneer ik naar mijn werk of of als ik even geen dingen aan mijn hoofd wil. Heerlijk om af en toe even niet “het verplichte” te hebben, het altijd maar overal op moeten reageren etc. Uiteindelijk blijkt dat mensen het helemaal niet erg vinden als je pas later reageert op hun berichtje.

“Een dagje zonder geeft je weer het besef hoeveel en hoe vaak je erop bezig bent. Al is het maar om even te kijken hoe laat het is, vervolgens facbeook/instagram/mail te openen en na het scrollen vervolgens nog niet weten hoe het laat is.”

Sommige kunnen niet zonder i.v.m. werk of school, sommige kunnen juist heel goed afstand doen en veel mensen noemen zichzelf toch wel verslaafd, hebben hier last van (missen het ‘echte’ contact met mensen) en zouden benieuwd zijn hoe het een dagje zonder internet zou gaan.

IK DAAG JULLIE UIT! Ik daag jullie uit om in de komende week (minstens) één dag offline te zijn. Hiermee bedoel ik dat je het internet op je mobiel uit zet. Je kunt dus nog wel gebeld en gesmst worden. Ik denk dat een deel van de mensen die JA hebben gestemd, nu toch denken “ja, maar… ik heb het wel nodig voor…”. Dat is ‘m het nou juist. Het is een uitdaging en het gaat lastig worden. Je zult je mobiel (veel) vaker nodig hebben dan je denkt. Deze uitdaging maakt je bewust van je telefoongebruik. Het is geen schande om veel op je mobiel te zitten, maar als ik voor mezelf spreek wordt een tijdsbesteding vaak een tijdsverspilling. Ik ‘moet even’ iemand een appje sturen en voor je het weet ben ik mijn nieuwe mails aan het beantwoorden en bekijk ik weer de nieuwe updates op Instagram. En weg is de concentratie die ik daarvoor wel had. Of ik aan het werk was of met vriendinnen aan het kletsen was… Het leidt zo ontzettend af, terwijl wat gebeurt er nou echt voor belangrijks op je mobiel wat niet even kan wachten? 

Het is dus een uitdaging om je bewust te maken van je telefoon gebruik en hierdoor te ervaren hoe het is om een dag niet op je telefoon te zitten. Hoe is het als je niet kunt appen met vrienden? Niet de treintijden kunt opzoeken? Een filmpje kijken in de trein? Niet te kijken wat anderen aan het doen/eten zijn?

Vul de challenge op jouw manier in. Zoek voor jezelf een dag uit. Een dag waarop bijvoorbeeld al wat dingen gepland zijn, een dag dat voorbereid is en waar het vooral best lekker kan zijn om een dag niet met je mobiel bezig te zijn, maar juist met alles om je heen.
Ga je graag de uitdaging aan, maar heb je echt what’s app of je mail nodig? Je kunt gewoon mee doen. Zet die app die je nodig hebt aan, maar zet de rest uit.

Ik heb ervoor gekozen om de “offline challenge” dinsdag te gaan doen. Eigenlijk komt geen een dag uit, maar daarom is het juist een uitdaging 😉 De WiFi en 4G op mijn mobiel gaat uit, maar zal ik wel gebruik maken van het internet op mijn laptop. Niet voor sociale dingen als Instagram, Facebook, YouTube o.i.d., maar voor werkgerelateerde dingen zoals mijn mail en websites die ik ‘nodig’ heb voor mijn eigen blogs. Dat gaat een productieve dag worden gok ik, haha.

Doe jij met met mij? De eerste challenge van mei! Ik ben heel erg benieuwd. Laat in ieder geval een reactie achter zodat we van elkaar weten of je meedoet, wanneer je het gaat doen (plan een dag, dat motiveert!) en vooral hoe het is gegaan! Mocht je je ervaring delen op Instagram, gebruik dan #offlinechallenge en tag mij in je foto!

Happy Challenge Monday! ♥

8 Comments

Tessel mei 7, 2018 at 08:13

Super leuk idee! Ik doe zeker mee. Ik ben benieuwd hoe lastig het gaat worden 🙂

Antwoord
Marit mei 7, 2018 at 10:27

Wat super! Welke dag ga je het doen? Succes!

Antwoord
Yvette mei 7, 2018 at 09:33

Ik doe morgen ook met je mee. Ik ga ook wel het internet op mn laptop gebruiken omdat ik aan mijn studie moet, maar wellicht helpt dat ook om productiever te zijn! Gaat sowieso wel een uitdaging worden!

Antwoord
Marit mei 7, 2018 at 10:28

Yay, super stoer! Ja precies, ik gebruik ook juist mijn mail en blog, zodat ik mega productief bezig kan en niet afgeleid kan worden door social media! SUCCES!

Antwoord
Annemieke mei 7, 2018 at 11:39

Ik doe mee! Zowel telefoon als laptop gaan offline. Nog even kijken welke dag, of mss wel meerdere dagen. BBen benieuwd wat het anderen en ook mezelf gaat opleveren!

Antwoord
Marit mei 7, 2018 at 12:12

Super stoer, succes!! En laat je weten hoe het ging?

Antwoord
Anne mei 7, 2018 at 20:14

Ik doe absoluut mee. Ik kies voor donderdag! Ik ben dan bij mij vriend en heb dan geen telefoon nodig (wij appen en bellen regelmatig).

Antwoord
Minke sluijs mei 7, 2018 at 21:55

Ik doe mee! Laat morgen m’n telefoon thuis! Het wordt een uitdaging, maar ik ga ervoor!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram