Challenge MondayHET IS...

Challenge Monday: de controle loslaten

geschreven door Marit maart 20, 2017 33 Comments

Gister schreef ik een blogpost “8 signalen dat je obsessief met eten en sporten bezig bent” en hierop heb ik veel mails en reacties ontvangen. Mails van meiden die zich in de signalen en gedachten herkenden, sommige al een tijdje bewust, sommige die hier erg van schrokken. Ik hoop dat je begrijpt dat ik deze blog uit eigen ervaring heb geschreven en dat ik je niet één of andere stempel wil opdrukken. Het waren signalen waarin ik me herkende en die voor mij hebben meegespeeld om te erkennen dat ik een ongezonde relatie met sporten en eten had.

Ten eerste vind ik het echt ontzettend knap dat jullie de blog hebben gelezen en me vervolgens hebben gemaild. Dit is al zo’n stap. Eerlijk zijn naar jezelf, hoe lastig ook. En eigenlijk heb je hiermee al de eerste stap gezet. Er echt iets mee willen gaan doen, is een nog grotere stap. Want het is eng, het is spannend, het voelt alsof je faalt als je de controle loslaat. De controle op wat en met wie je eet, hoe en wanneer je sport, het getal op de weegschaal… maar het is geen falen, het is stapje voor stapje meer ervaren dat er meer is in het leven dan sporten en (gezond) eten.

Naar aanleiding van de blog gister wil ik jullie, diegene die zich aangesproken voelen, in de Challenge Monday van deze week dan ook uitdagen. Ik wil je uitdagen om de controle meer los te laten.

Gister heb ik vaak de vragen gekregen hoe ik van het obsessieve gedrag ben afgekomen en hoe ik hier een balans in heb gevonden. Logische vragen, maar ook vragen die ik lastig vind om te beantwoorden. Omdat dit voor iedereen anders is en je hierin je eigen weg moet vinden en dit ook gewoon tijd kost.
Toen ik zelf inzag dat ik een ongezonde relatie had met sporten en eten, heb ik kleine stapjes ondernomen die voor mij werkten. Ik wilde er echt voor gaan, ik wilde genieten van het leven, van eten, van sporten, mijn energie terug!
Hieronder een aantal tips die mij helpen geholpen steeds meer de controle los te laten:

 • Geen calorieën meer tellen
  Alles invoeren wat je binnenkrijgt. Hierdoor heb je behoorlijk controle op je lichaam en op het eten wat er ingaat. Maar wat als je dit eens loslaat? Een hele dag niet tracken? Je weet inmiddels wel een beetje wat gezonde porties zijn en je zult echt niet aankomen van een broodje meer of minder. In deze blog geef ik je tips zodat je, zonder te tracken, niet te veel of te weinig eet.
 • De weegschaal de deur uit
  Je humeur af laten hangen van het getal op de weegschaal. Sounds crazy, right? In deze blog vertelde ik je al waarom je niet elke dag op de weegschaal moet staan. Daarnaast is het gewoon zonde om je dag van een getal af te laten hangen en kun je je dag ook beginnen zonder te weten hoeveel je weegt, maar gewoon te kijken in de spiegel, te kijken naar hoe je je voelt.
 • Een workout overslaan
  Misschien krijg je al klamme handjes bij de gedachte hieraan, maar dit heeft voor mij echt geholpen. De avond ervoor bedenken dat je in plaats van sporten, ook gewoon een uurtje langer in je bed kan blijven, lekker filmpjes kijken of gewoon slapen. Het geeft zoveel rust en ik heb ervaren dat rust je ook goed doet en een dag niet alleen goed is als je hebt gesport, maar dat er ook andere fijne dingen zijn.
 • Iets lekkers kopen
  Overal zei ik nee tegen, niets paste in mijn schema, elk koekje voelde ik me schuldig over. Toen ik besloot dat ik niet meer zo streng wilde zijn, durfde ik ook steeds meer (ongezond) te eten, meer lekkers te kopen etc. Ik weet nog heel goed dat ik een zak chocoladepepernoten heb gehaald en hier intens van heb genoten. Ik heb me niet schuldig gevoeld en wilde mezelf en mijn lichaam bewijzen dat je van veel (en ongezond) eten niet direct 10 kilo aankomt.
 • Go with the flow
  Wat ik hier boven al benoemde: zeg eens geen nee tegen alles. Een taartje wat je wordt aangeboden? Een gezamenlijke lunch op het werk? Een borrel met je vriendinnen? Doe het eens WEL.

Kan me nu voorstellen dat je nu denkt: no way!!! Dat ga ik echt niet doen hoor! Ergens de controle over loslaten is lastig. Pak er eens één of meerdere puntjes voor jezelf uit. Kijk wat goed voelt en daag jezelf hierin uit.
Het is echt ervaren, ervaren, ervaren. Durf jezelf uit te dagen, durf te doen. En ervaar. Ervaar dat er niet direct drastische veranderingen in of aan je lichaam zijn en belangrijker: dat er zoveel meer in het leven is dan je gezonde maaltijd of je workout. Durf op je eigen gevoel te vertrouwen, om naar je eigen gevoel te luisteren. Laat dit niet meer beïnvloeden of afhangen van je calorie-inname, van het getal op de weegschaal, van een schuldgevoel… Op een gegeven moment hoop ik dat je door hebt dat je iets steeds meer los kunt laten, gebruik dit als motivatie!

Nogmaals, ik vind het echt onwijs knap dat een aantal van jullie me hebben gemaild en hierover zo eerlijk zijn. Ik zou het onwijs stoer van jullie vinden om ook hieronder een reactie achter te laten, zodat je weet dat je niet de enige bent. Ook mag je me altijd mailen. Wel wil ik hierbij gelijk zeggen, dit vermeld ik ook in mijn mails, ik ben geen professional. Ik vertel op mijn blog mijn eigen ervaring, maar voor echte hulp zijn er gelukkig professionals, die jullie hier ook graag in willen helpen.

YOU CAN DO IT!

33 Comments

Esme maart 20, 2017 at 12:01

Lieve Marit,

Dit blog is precies war ik op dit moment even nodig heb! Heb enorme controle drank weer de afgelopen twee weken en ben bang voor situaties waarin ik uiteten moet of sociale gelegenheden heb. Toch ga ik de uitdaging deze week aan om lekker met mijn vriendinnen uit eten te gaan bij de kleine moghul, en dan ook gewoon lekker rijst nemen en naanbrood! Ij merkte dat ik er super erg tegen op keek afgelopen dagen maar door deze blog weet ik dat ik mezelf mag gunnen ervan te genieten. Ik sport vijf keer per week en mag dit juist ook af en toe belonen met lekker eten! Dus nogmaals dankjewel!

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 12:23

Hee Esme, wat vervelend om te lezen, je bent zo goed bezig! Laat je niet door zulke dingen tegenhouden! Lekker genieten van de Kleine Moghul en ervaren dat je echt niet direct anders bent daarna! Gun jezelf dit en geniet er heel erg van!

Antwoord
Manon maart 20, 2017 at 12:01

Hallo Marit,

Zijn er wel richtlijnen in het loslaten van tracken ?
bijvoorbeeld dat jij de (ongezonde) momentjes in het weekend plant ?
Hoe zit het als je in die week ook uiteten gaat , ik neem aan dat je wel bezig bent en nadenkt juist doordat je nu niet meer trackt ben je je van deze punten toch meer bewust of heb ik dit alleen ? ben namelijk zelf net 1 maandje gestopt met tracken en daardoor veel bewuster in keuzes en momenten/hoeveelheden. hoe heb jij dit ervaren ?

Echt een hele goede blog dit onderwerp moet wat meer ter sprake komen, mensen vergeten vaak hoeveel dit de afgelopen tijd voorkomt bij jeugd en mensen onder ons !

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 12:25

Hi Manon, ik denk dat je die richtlijnen zelf moet creëren. Als ik savonds uiteten ga, dan wil ik hier lekker van kunnen genieten en probeer ik bijvoorbeeld gezond de lunchen. Maar ook juist hierin van de spontane dingen te genieten en dit allemaal wat los te laten. Genieten van eten, gezond en ongezond.

Antwoord
Maud maart 20, 2017 at 12:09

Ik doe mee! Vooral mn voeding eens niet tracken wordt een dingentje, maar juist daarom wil ik het gewoon loslaten. Ik weet dondersgoed hoeveel er overal inzit dus ik moet van mezelf nu echt de controle loslaten! Leuke gelegenheden blijven soms nog een dingentje en daar baal ik eigenlijk gigantisch van! Goede challange Marit, jij bespreekt altijd net de goede onderwerpen!

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 12:26

Knap dat je de uitdaging aan gaat, echt! Ervaar eens dat die spontane, leuke gelegenheden hartstikke gezellig zijn en dat is zoveel belangrijker dan of je gezond eet ja of nee. Succes, you can do it!

Antwoord
Linda maart 20, 2017 at 12:20

Ik wil ook graag mee doen. Ik weeg mijzelf iedere dag, dat is echt de ergste variant van controle die ik heb. Het bijhouden van calorieën ben ik mee gestopt, omdat het mij te veel tijd kostte maar ook omdat ik ondertussen echt wel weet wat gezond is en wat niet en hoeveel je ongeveer op een dag kan eten. Het niet sporten heb ik ook weinig moeite mee, sinds mijn kaakoperatie heb ik paar weken stilgelegen en sinds dien merk ik dat ik mijzelf steeds minder schuldig voel als ik een keer een workout over sla. Wel ben ik elke dag in mijn hoofd bezig met eten, wat mag ik, wat kan ik, wat moet ik nu weer eten om toch gezond de dag door te komen etc. Daar zou ik wel graag vanaf willen! Maar hoe… 🙁

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 12:27

Super knap dat je mee doet! Verstop de weegschaal maar gauw! Als je gewend bent aan dat minder sporten, dan zul je ook kunnen wennen aan de weegschaal waar je niet elke dag op hoeft te staan. En over dat eten, door het echt wat meer los te laten, dit doe je dus door te ervaren dat het niet erg is om eens met anderen mee te eten of om alles eens niet zo goed voor te bereiden.

Antwoord
Lies maart 20, 2017 at 12:28

Fijn <3 Zo herkenbaar! Ben het meer aan het loslaten, maar verval daarbij toch regelmatig in heftige eetbuien (hoopte dat dat weg zou gaan). Heel moeilijk om dan niet te corrigeren door hard te sporten, heel weinig te eten etc. – maar dat leidt op de lange termijn toch wéér tot een eetbui. Wat is het toch ingewikkeld! En wat gaat er een boel energie en tijd zitten in je daar druk om maken; zou ik veel beter kunnen besteden aan studie en leuke dingen 😉 Topblog, hier moet véél meer aandacht aan besteed worden. We zitten onszelf belachelijk in de weg, je eigen liefste vijand, en het is zó contraproductief en destructief…

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 14:48

Wat een mooie woorden Lisa, het is ook helaas moeilijker dan het klinkt. Hopelijk kun je het binnenkort steeds meer en meer loslaten! Genoeg eten, genieten van eten, zodat je minder behoefte hebt aan zo’n eetbui. We zitten onszelf onwijs in de weg soms, heel veel succes!

Antwoord
R maart 20, 2017 at 12:43

Dit zijn echt de beste blogs van jou Marit (heb ik stiekem al vaker gezegd) en stiekem is ‘t ook confronterend. Ik ga deze week maar eens proberen iets lekkers voor mezelf te kopen én het ook te eten (want een reep chocolade kan hier rustig een paar maanden in de kast liggen). Verder heb ik gelukkig binnenkort weer professionele hulp hiervoor, maar ben blij dat jij er ook over post. Zodat (helaas) meiden zich erin kunnen herkennen maar ook zien dat het ‘goed kan komen’. Heel blij voor je Marit en thanks a lot <3 <3

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 14:50

Lief van je! Ik ben benieuwd wat je gaat kopen! En ik hoop oprecht dat je hier onwijs van gaat genieten!

Antwoord
Allissa maart 20, 2017 at 13:35

Goede challenge ! Naar aanleiding van mijn bericht van gister sport ik vandaag dus ook niet. Kan amper normaal op de fiets zitten van de pijn, laat staan iets doen. Deze week dus niet persé die 5x in de week sporten. Als het minder is is het helemaal niet erg 🙂

Antwoord
Doreen maart 20, 2017 at 13:52

Herkende me zelf 7 van de 8 puntjes, maar nu ik deze challenge zie en dingen moet gaan loslaten schiet de stress al in mn hoofd. Geen calorieën tracken probeer ik al heel lang los te laten maar lijkt wel onmogelijk, al track ik het de dag niet ga ik in de avond toch alles invoeren wat ik heb gegeten die dag, en mocht het te veel zijn van wat ik eigenlijk zou willen voel ik me rot. En ja die weegschaal laten we het daar maar niet over hebben. Ik ga mijn best doen om wat dingen los te laten maar enorm moeilijk gaat het zijn. Iedereen die mee doet succes. En bedankt voor dit artikel x

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 14:51

Dat is het ook, je denkt er vaak luchtig over ‘joh, je ziet me toch eten’ en ‘pff, tuurlijk kan ik wel een workout overslaan’, maar als je het echt moet doen, lukt het toch niet. Ik hoop echt dat je de uitdaging aan gaat, je kan het!!!

Antwoord
Tessa maart 20, 2017 at 14:01

Zo herkenbaar ! Maar ook zo moeilijk . Top artikels wat je geschreven hebt 😉 . En ben blij om te horen dat “veel” mensen hier mee te maken hebben en ik dus niet de enigste ben .! Ik ga zeker wat met deze tips doen en proberen mijn Calorieën teller app weg te doen . Vooral omdat je er niet vrolijker van word al ‘snoep’ je een keer en je je kcal aan de top zit staan :O

Thanks voor de tips

Antwoord
Jet maart 20, 2017 at 14:13

Sinds ik een tijdje geleden ben gestopt met het tracken van mijn eten, voel ik me juist meer in control! Ik woog letterlijk alles af, wou niks ‘onbekends’ eten (iets waarvan ik de calorieën niet kon tellen) en besteedde zoveel tijd aan het tracken van alles wat ik op een dag at. Het voelde toen alsof ik in control was, maar eigenlijk was ik super out of control. Doordat ik zo obsessief bezig was met het wegen en tracken, voelde ik mij super schuldig als ik iets at wat niet mocht. Hoe hoger het getal van de calorieën, hoe vervelender ik mij voelde. Nu weeg en track ik helemaal niks meer en hierdoor eet ik uit mijzelf nóg gezonder dan eerst. Gewoon omdat het mag en ik het wil, niet omdat het moet. Een ongezond tussendoortje gaat er zelfs in, zonder schuldgevoel. 🙂

Wat ik wil zeggen, is dat ik het iedereen aan raad om eens een dagje (of weekje) zonder tracken te proberen!

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 14:53

Ah wauw, wat een mooie reactie, dankjewel! Heel mooi gezegd. En inderdaad, wanneer je niet trackt, betekent het niet dat je ongezond kunt eten, je wilt je lichaam voeden en eten wanneer je het nodig vindt. Komt er iets spontaans of ongezonds doorheen, dan er extra van genieten! Fijn om te lezen dat het zo goed met je gaat!

Antwoord
Karlijn maart 20, 2017 at 14:45

Hoi Marit en lieve andere meiden,

deze blog is inderdaad enorm herkenbaar. Een tijd geleden las ik dit vanuit de kant van hulp en wanhoop. Nu kan ik gelukkig meer vanuit de kant van Marit praten, van iemand die heeft ervaren, het gewoon is gaan doen en langzaam maar zeker de “controle” is gaan loslaten. Daarom zou ik graag ook wat tips die mij hebben geholpen op een rijtje zetten, hopelijk helpt dat jou om ook een stapje te gaan zetten. Allereerst wil ik zeggen dat ik me volkomen aansluit bij alle tips die Marit heeft gegeven! Het is heel eng, zeker in het begin en je gelooft niet dat je het kunt of dat het ooit makkelijk zal worden, maar met deze kleine stapjes is een positief resultaat er echt al heel snel!

Wat mij heel erg heeft geholpen is het volgende:
1. De allereerste tip die ik wil geven, is om je gerust te stellen. Als je controle los wilt laten, kost dat veel doorzettingsvermogen en wilskracht. Dat voelt in het begin heel eng! Maar het mooie is: het kost niet veel tijd voor je resultaat ziet. De moeilijkste stap is om het te gaan doen! (Stoppen met tracken, minder sporten, etc.) maar wanneer je eenmaal de kracht hebt gevonden deze uitdaging aan te gaan, wordt het ZO snel makkelijker! Je vindt echt heel snel rust, sneller dan je denkt.
2. je lichaam is geen slimme machine. Ookal voelt het tellen van calorieëen of voedingswaarden als controle, je lichaam hecht hier een stuk minder waarde aan dan je denkt. Ik ging op een bepaald moment echt geloven dat een snoepje of dropje extra terug te zien was op de weegschaal. Nu ik het heb losgelaten en meer eet op mijn gevoel (natuurlijk weet ik dondersgoed, en jij ook, wat een normaal eetpatroon is!), merk ik dat mijn gewicht helemaal niks raars doet! Je lichaam heeft een enorme buffer en straft je niet af op een koekje of boterham meer of minder. Probeer het gewoon eens uit!
3. Wat mij heel erg heeft geholpen is LIEVER voor mezelf zijn. Ik heb afgesproken te gaan leven op basis van RICHTLIJNEN in plaats van met REGELS. Het probleem met regels is namelijk: het worden er steeds meer, ze worden steeds strenger, en als je de regel overtreedt, komt er nog een regel bij (meer sporten, compenseren, etc.). Probeer de uitdaging aan te gaan en te testen of al die strenge regeltjes die in jouw hoofd zitten ook echt kloppen! (koolhydraten zijn slecht, ik mag max. … calorieën eten, ik moet minimaal 5 keer per week sporten). Vaak zijn het angsten die in de loop van de tijd opbouwen en je begint ontwijk-gedrag te vertonen. Probeer als klein stapje één gedachte of regel uit te kiezen, iets waar jij bang voor bent en ga het testen, ga de uitdaging aan (meer koolhydraten eten, een work-out overslaan) en ik beloof je: er gebeurt geen ramp. Sterker nog: er gebeurt helemaal niks! En op het moment dat je dat bereikt, is de regel uit je hoofd verdwenen. Het bleek niet waar te zijn, je kunt het loslaten, je kunt weer iets minder streng zijn voor jezelf!!!
4. Minder sporten is goed voor je! Ik zat zelf 8 uur per week in de gym, met chronische spierpijn. Een dag geen spierpijn was een dag niet geleefd. Op een gegeven moment stortte ik in. Hoe eng ik het ook vond, dat was voor mij het moment dat ik de kracht had gevonden mijn sportgedrag radicaal aan te pakken! Ik heb nu met mezelf afgesproken maximaal 4 work-outs in de week te doen. RESULTAAT: meer resultaat! Ik voel me veeeeel fitter, ik ben sterker, heb meer tijd over en ben minder ongelukkig! Nu mijn richtlijn 4 keer per week is, merk ik dat ik ook minder streng ben als het een keer 3 of 2 keer per week is. Ik ben erachter gekomen dat dit 0,0000 invloed heeft op je gewicht of op hoe je eruit ziet. en het mooiste: IK VIND SPORTEN WEER ECHT LEUK!:)
5. Eten op je gevoel vindt je lichaam veel fijner dan eten met je verstand! Ik merkte dat, hoe strenger ik werd voor mezelf, hoe meer moeite mijn lichaam ermee kreeg. Ik voelde me futloos door te weinig koolhydraten, hield veel vocht vast, kreeg veel puistjes van teveel eiwitten eten, ik had eigenlijk best vaak honger en kreeg daarna soms kleine eetbuien, omdat ik at met mijn verstand en niet gewoon totdat ik genoeg heb gehad. Nu ik dat wel doe, is mijn lichaam veel rustiger. Mijn spijsvertering werkt beter, ik heb minder honger (ookal eet ik niet meer!), ik heb minder eetbuien en voel me veel energieker!

Ik ben nog nooit over iets in mijn leven zo blij geweest als over de beslissing om te vechten tegen deze schijn-controle! Ik gun het iedereen die hiermee worstelt zo erg om het te leren loslaten! Je zult het niet geloven, hoe eng het ook lijkt, maar het geeft zoveel opluchting! Ga in kleine stapjes de uitdaging aan, challenge yourself, het is het waard!

Antwoord
Marit maart 20, 2017 at 15:04

Karlijn, je bent een topper! Wat een super goede aanvulling, ben ik heel blij mee! Dankjewel! Fijn dat je je tips hebt gedeeld. Het is inderdaad wat je zegt, je moet het uiteindelijk zelf doen en op je eigen manier, maar tips voor elkaar zijn altijd handig! Fijn dat je er nu zo over kunt praten. Thanks!

Antwoord
Mariska maart 20, 2017 at 15:05

Ik vond je blog van gisteren al top geschreven en fijn om te lezen en deze draagt daar zeker aan bij.
Herken mezelf in sommige punten maar op sommige punten al bezig met meer loslaten en moet zeggen daar geniet ik enorm van hihi

Antwoord
Marrit maart 20, 2017 at 15:32

Ik wil eigenlijk alleen even zeggen dat ik deze post top vind! Ga zo door Marit ?

Liefs

Antwoord
Rosy maart 20, 2017 at 16:13

Lieve Marit,
Dankjewel voor jou artikel. Ik voelde me gister zo schuldig van ik herkende me zo erg in je artikel. Ik heb me de laatste tijd zo flauw gevoeld omdat ik met huisgenoten ging eten(minder gezond dan wat ik wilde) of dat ik iets meer chocola wilde eten. Ik maak me altijd druk over calorieën en weet wel dat het mentaal niet gezond is. Ik ga probeer de controle los te laten.. Dankjewel!

Antwoord
Sarah maart 20, 2017 at 18:03

Zo herkenbaar inderdaad! Mooie post, ik wil ook steeds meer die balans vinden voor op de lange termijn om zo slank en gelukkig te zijn met die gezonde lifestyle. Helaas vindt ik compenseren nog wel echt een ding, heb een eetstoornis gehad en heel af en toe spugen blijft toch een zwakke plek.. ga ervoor om dat echt af te leren. Bedankt voor wie je bent, je bent een voorbeeld!
Liefs

Antwoord
Sanne maart 20, 2017 at 18:11

Hoi Marit,
Wat een goed artikel, dankjewel! Ik heb het probleem dat ik heel snel eetbuien (geen “echte” als bij een eetstoornis, maar ik eet in mijn buien wel veel meer dan ik zou willen) krijg, juist wanneer ik de controle meer loslaat.
Dan heb ik het immers ‘toch verpest’ en maakt het niet meer zo veel uit wat ik nog meer eet. Bovendien wil ik het de volgende dag dan wel goed doen, dus dan wil ik vandaag nog even extra genieten. Hoewel ik weet dat dit totaal irrationeel is en onlogisch, blijft het zo in mijn hoofd zitten. Ik vroeg me af of jij hier ervaring mee hebt, en zo ja, of je dan nog tips hebt. Bij mij leidt het loslaten van de controle dus juist tot veel en ongezond eten, iets waar ik niet blij mee ben.
Liefs, Sanne

Antwoord
Karly maart 20, 2017 at 20:27

Oef, pittige challenge! Hoe vaak ik Myfitnesspal al niet van m’n telefoon af heb geknikkerd (om ‘m niet lang daarna weer te downloaden)..!
Ik dacht, ik begin makkelijk: een workout overslaan. Ik m’n les gecancelled, maar zodra ik thuis was begon het toch te kriebelen, heb ik m’n gewichten op m’n dumbells verhoogd en heb ik thuis een pittige workout gedaan. Dikke vette FAIL dus.
Morgen maar weer eens een poging wagen.. 😉
Aan alle andere meiden die het net zo moeilijk vinden als ik: Succes!!

Antwoord
Marit maart 21, 2017 at 11:57

Oh oh oh, Karly! Je begon zo goed! Nu hup Myfitnesspal verwijderen, vandaag eens niet sporten, you can do it!

Antwoord
Gudrun maart 20, 2017 at 21:37

Hele fijne challenge Marit! 🙂

Antwoord
Josien maart 21, 2017 at 11:00

Zo herkenbaar en ik ben zo blij dat ik de controle heb “los gelaten” ongeveer een jaar geleden. Dat voelde zo goed. Niet meer drie keer in de week bijna 2 uur sporten, niet meer m’n calorieën tracken en eindelijk durven genieten van lekker eten en gezellige avondjes met vriendinnen. Geloof mij, je komt er niet meteen kilo’s van aan. Alhoewel, dat wegen heb ik ook al een half jaar niet gedaan, maar ik heb liever een gezonde relatie met voeding en beweging en daarbij misschien geen blokjes op mijn buik, dan obsessief bezig zijn met eten waarbij je mijn ribben kan tellen. Lieve meiden die het nog steeds heel moeilijk vinden: je hoeft niet meteen los te gaan, meer te eten en 7 avonden op de bank te hangen, maar sluit gezellige avondjes of een keer een patatje halen niet uit! Je weet diep van binnen heus wel hoeveel kcal er in dat kipfiletje of die griekse yoghurt zitten, dat heeft MyFitnessPal je namelijk al heel vaak verteld. Laat je niet gek maken door dat getalletje op de keukenweegschaal EN je eigen weegschaal, het zegt niks over jouw gezondheid of wie jij als mens bent. Kijk eerder naar je gedrag, je gedachtegang, dat zegt zoveel meer. Blijf lekker in beweging, eat your veggies maar stop aub soms ook een lekker burgertje in je mond tijdens een girls night out, balance is key. You can all do this!

Antwoord
Marit maart 21, 2017 at 14:50

Alsof ik dit geschreven heb, haha. Heerlijk verteld en wat een topper ben je met je tips! Fijn dat jij het zo los hebt kunnen laten! Thanks voor je berichtje, Josien!

Antwoord
Ik maart 21, 2017 at 15:50

Hey Marit,

Wat een fijne challenge, dat komt precies goed uit…. Ik ben veel te veel, obsessief zelfs met eten/tracken/sporten bezig. Zo erg zelfs dat ik er lichamelijke klachten van krijg door de stress die dat veroorzaakt. Al 100 keer MyFitnessPal eraf gegooid en daarna inderdaad gewoon weer gedownload onder het mom van “toch even checken of ik goed bezig ben”. Zondag de app er definitief afgegooid (heb ik besloten) en vanaf gisteren dan echt op gevoel gaan eten. Heel spannend, maar ik weet zeker dat ik dit kan. Jouw blog is een hele fijne bevestiging en aanvulling op hetgeen dat ik al lang weet en voor mezelf ook echt los moet gaan laten.
Daar wordt ik een veel leuker mens van, dat weet ik zeker.
Vanmorgen gesport, omdat ik er zin in had en afgesloten met cardio, omdat ik daar al lang zin in had, “maarja het paste niet in mijn schema”… Voelde heerlijk!
Dankjewel voor je blog en ik ga er zeker weten tegenaan, dit gaat me lukken!

Antwoord
Anoniem maart 22, 2017 at 11:42

Eerst zorgde MyFitnessPal ervoor dat ik afviel, maar nu ik mezelf te dun vind zorgt het er voor dat ik voldoende eet. Zonder het in te voeren ben ik namelijk geneigd te weinig te eten en dat is echt iets wat ik niet wil! Wanneer ik er een beetje aangewend ben, wat goede porties zijn om m’n caloriebehoefte te halen, gooi ik de app van m’n telefoon. Ik wil gewoon weer kunnen genieten van het leven, zonder de hele tijd bezig te zijn met die stomme app

Antwoord
M maart 22, 2017 at 20:39

Wow, als ex-eetstoornis patiënt schrik ik echt van bovenstaande reacties.
Als je jezelf herkent in de bepaalde dwangmatigheden rond sport en voeding raad ik je echt aan om die signalen serieus te nemen: heb het er over met een vriend/vriendin, kijk kritisch naar je gedachten en gedrag. En dan echt kritisch want eetgestoorde gedachten kunnen zo sterk zijn dat je er zelf in gaat geloven is mijn ervaring.
En ik kan je vertellen: je wil geen eetstoornis. Het is écht niet leuk en heeeeeel moeilijk om van af te komen.
Wat betreft apps als mfp: gooi de app van de telefoon en maak met een vriendin/partner de afspraak dat je hem niet meer er op zet. Hoewel het misschien gek klinkt, is de drempel hoger om hem er weer op te zetten als je met iemand een afspraak hebt gemaakt dat niet te doen.
Kijk ook kritisch naar wie/wat je volgt op sociaal media. Fitgirls/sportsclubs etc kunnen onwijs Triggeren en onzeker maken! Echt! Onderschat die invloed niet! Ik zeg dit niet alleen uit eigen ervaring maar weet uit mijn omgeving dat dit voor heel veel mensen met of zonder eetproblemen zo is.

Mensen, neem jezelf serieus. Mijn eetstoornis begon ook met ‘een paar kilo er af om me wat zekerder te voelen’ en nee, ik zou geen eetstoornis krijgen, ik hield veel te veel van eten.
Inmiddels zijn we zo’n 9 jaar verder en heb ik in die tijd 3 behandelingen om van mijn eetstoornis af te komen…. Je wil dat echt niet.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs