Blij met je life - zaterdagHET IS...

Blij met je life #4: sociale contacten

geschreven door Marit december 5, 2020 0 comments
When the other side of the world is asleep

In het nieuwe rubriek “blij met je life” stel ik iedere zaterdag een ander thema centraal. Vorige week schreef ik over “blij met je routine” zijn, deze week staat het thema “sociale contacten” centraal. Hoe leg je sociaal contact? Hoe onderhoud je het? En ben je blij met je sociale contacten?

Sociale contacten

Met sociale contacten bedoel ik familie, vrienden, buren, collega’s, etc. Mensen met wie je sociaal contact hebt. Met de één heb je dagelijks een kort praatje, met de ander spreek je regelmatig af om te kletsen en samen dingen te ondernemen. Sociale contacten hebben invloed op jouw welzijn. Goed contact met familie, vrienden en andere mensen draagt bij aan je geluksgevoel.

Eenzaamheid

Eenzaamheid is wereldwijd één van de grootste maatschappelijke problemen. Maar liefst een kwart van alle mensen voelt zich eenzaam en heeft niemand op om terug te vallen. Eenzaamheid betekent niet hetzelfde als alleen zijn. Zo zijn sommige mensen continue onder de mensen, maar voelen zich toch eenzaam. Bijvoorbeeld omdat ze zich niet begrepen voelen en/of niet zichzelf kunnen zijn. Anderen zijn juist heel veel op zichzelf, maar voelen zich niet eenzaam. Je eenzaam voelen is niet alleen heel verdrietig, het is ook schadelijk voor de gezondheid.

Sociale contacten opbouwen

Het kan best moeilijk zijn om sociale contacten op te bouwen. Nu, in tijden van een pandemie, maar ook als je bijvoorbeeld een introvert persoon bent en niet zo snel op iemand afstapt. Zou jij graag nieuwe sociale contacten op willen bouwen? Bedenk dan eens wie jij bent en met wat voor mensen jij wilt omgaan. Als voorbeeld noem ik even mezelf in Australië, twee jaar geleden. Ik kende niemand in Brisbane, waar we een tijdje gingen wonen. Ik wilde graag nieuwe contacten opbouwen. Ik vond al snel werk, waardoor ik collega’s kreeg en deze dagelijks zag. Dit was al heel fijn, maar toch wilde ik ook een paar mensen leren kennen met dezelfde hobby: sporten. Ik ga dan natuurlijk niet naar een bijeenkomst over auto’s (ik noem maar wat), maar juist naar plekken waar sportieve mensen bijeen komen: de sportschool (groepslessen), hardloopgroepjes, etc. Ik ben niet perse heel extravert en vind het op onbekende plekken best spannend om op iemand af te stappen, toch bouwde ik zo heel rustig een sociaal netwerk op en kreeg ik vrienden om mee af te spreken.

Elementen van vriendschap

Er zijn drie basiselementen die een vriendschap in balans houden: positiviteit, consistentie en kwetsbaarheid. Als vrienden haal je het beste bij elkaar naar boven (positiviteit), je ziet en/of spreekt elkaar regelmatig (consistentie) en je kunt je gevoelens delen (kwetsbaarheid). Een vriendschap moet aangenaam zijn en als het goed zit, krijg je er energie van. Het is belangrijk om tijd voor elkaar vrij te maken en naar elkaar te luisteren. Soms kan de vriendschap wat uit balans zijn (de ander heeft jouw luisterend oor meer nodig dan andersom of de één heeft het even te druk om af te spreken), maar met je best blijven doen en energie erin stoppen, kom je heel ver.

Blij met je sociale contacten?

Ben jij blij met je sociale netwerk? Zou je wel wat meer vrienden willen? Of heb je juist een paar sociale contacten die je niet perse meer in je sociale netwerk wilt? Dat klinkt misschien heel hard, maar zoals ik eerder al zei is het belangrijk om energie van sociale contacten te krijgen. Natuurlijk heb je bepaalde sociale contacten die je niet zomaar kunt gaan negeren, maar het kan voor jezelf al enorm helpen om voor jezelf keuzes te maken (en eerlijk te zijn naar jezelf), waardoor je je op emotioneel gebied meer afsluiten, om jezelf te beschermen.

Iedereen is anders, is een andere vriend of vriendin en zoekt ook iets anders in een vriendschap. Net zoals een relatie, komt een vriendschap van twee kanten. Steek tijd, liefde en energie in je vriendschappen en zorg ervoor dat je dit ook terugkrijgt. Verwacht niet hetzelfde van iedere vriendschap. Je hoeft niet met iedere vriendin dezelfde vriendschap te hebben, sommige zie/spreek je wat minder wat ook prima is. Veel vrienden hebben is niet beter dan maar een paar vrienden hebben. Doe vooral waar jij je goed bij voelt en waar jij blij van wordt!

Hoe zit dat bij jou? Heb je veel vrienden? Of juist helemaal niet? Ben je er blij mee?

PS. Pin me er niet op vast dat er iedere zaterdag een “blij met je life” online staat, want dit was voor mij vooral een extra blog, omdat ik er tijd voor had. Die tijd is nu wat minder, maar ik vind het een super leuk rubriek (hopelijk jullie ook?), dus zal er zeker tijd aan blijven besteden! Laat je me weten wat je leuke onderwerpen vindt?

Bronnen:
https://fysiotherapie.zorgsaamnijverdal.nl/nieuws/sociale-contacten-houden-ons-langer-in-leven/
https://monstyle.nl/ingredienten-voor-een-goede-vriendschap

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram