Blij met je life - zaterdagHET IS...

Blij met je life #3: routine

geschreven door Marit november 28, 2020 1 Comment
When the other side of the world is asleep

In het nieuwe rubriek “blij met je life” stel ik iedere zaterdag een ander thema centraal. Vorige week schreef ik over “blij met je lijf” zijn, deze week staat het thema “routine” centraal. Wat is routine? Ben je blij met je routine? En hoe wordt je blijer van je routine?

Wat is routine?

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen routines voor bepaalde dagdelen en/of verschillende plekken. Een routine is een handigheid/gewoonte die je door ervaring hebt gekregen en wat steeds opnieuw gebeurt of wat je steeds zelf opnieuw laat gebeuren. Denk hierbij aan een routine in de ochtend. Ziet elke ochtend er heel anders uit of heb je veel dingen die terug komen? Bijvoorbeeld: wekker uitzetten, onder de douche stappen, je aankleden, koffie zetten, je lunch voorbereiden, een ontbijtje maken, de krant lezen, eten, tanden poetsen, make-uppen, spullen pakken en vertrekken van huis…
Iedereen heeft zo zijn of haar eigen routine, maar waarschijnlijk heb je, bewust of onbewust, best wel een eigen routine wat voor veel overzicht en houvast kan zorgen. Ik beschrijf hierboven een ochtendroutine, maar waarschijnlijk heb je ook bepaalde routines op je werk, als je bij je ouders bent en in de middag/avond.
Een gezonde routine kan zorgen voor een lager stressniveau, omdat je weet waar je aan toe bent. Sommige mensen zien bepaalde routines als sleur en willen juist elke dag anders, sommige mensen vinden het juist heel fijn.

Zelf hecht ik veel waarde aan routine. Het zorgt voor veel structuur, houvast en het goed weten waar ik aan toe ben. In de afgelopen jaren ben ik op veel verschillende plekken geweest en heb ik op verschillende plekken gewoond. Flexibiliteit zijn is dan zeker handig, maar ik vond het ook fijn om op verschillende plekken me aan routines vast te houden of nieuwe te creëren. Zo zorg ik er bijvoorbeeld voor dat in (bijna) welke situatie ook, ik de wekker zet en genoeg tijd heb voor een kop koffie, frisse lucht, een douche en een gezond ontbijt. Ik creëer hiermee een rustige, bewuste start voor mezelf en met deze basis start ik de dag positief en vol energie.

Ben je blij met je routines?

Zoals ik al zei, iedereen heeft zo zijn of haar eigen routines en de ene persoon heeft meer behoefte aan routines dan de ander. Ik denk dat je routines vooral moet zien als fijne houvast en niet als iets wat vast staat en waar je niet van af mag wijken. Iedere situatie is anders, iedere dag is anders, je voelt je iedere dag anders… doe daarom ook vooral waar jij je (op dat moment) goed bij voelt en wat voor jou zorgt voor een fijn begin, middag of eind van de dag.

Ben je blij met de routines die je nu hebt of zou je graag dingen veranderen. Kijk eens bewust naar je routine. Zijn er dingen die je graag anders zou willen doen? Minder tijd op je mobiel doorbrengen, zodat je meer tijd hebt om je ontbijt te maken bijvoorbeeld? Kleine dingen kunnen het verschil maken. Ben je niet blij met bepaalde routines, probeer er dan stapsgewijs iets aan te veranderen. Ik ga je er hieronder meer over vertellen.

Hoe creëer (meer blijheid in) je routine(s)?
 • Plan en bereid voor
  Maak iedere dag of week een planning met hoe de dag/week eruit komt te zien en wat je to do’s zijn. Probeer je planning realistisch te houden, hierdoor sluit je de dag veel beter af en heb je geen gehaast of onoverzichtelijk gevoel.
  Wil je bijvoorbeeld sporten terug laten komen in je routine? Bedenk je dan welk moment hier geschikt voor zou zijn en wacht niet dat er een geschikt moment zich voordoet. Dus plan het in en bereid je hier op voor (bijv. kleding klaar leggen). Weten wanneer je wat gaat doen maakt de kans veel groter dat je het daadwerkelijk gaat doen en dat je het daarna steeds meer gaat toepassen in je routine.
 • Stapje voor stapje
  Gooi niet gelijk al je routines om of verwacht te veel van jezelf. Doe alles stapje voor stapje. Wil je wat eerder opstaan? Begin dan met een kwartier of half uur eerder opstaan. Zorg er dan ook voor dat je wat eerder naar bed gaat, zodat je voldoende nachtrust pakt. Net zoals dat je niet gelijk iedere dag een uur hoeft te sporten, maar dat een half uurtje wandelen ook een vorm van beweging is.
 • Opschrijven
  Wees bewust van je routines en schrijf op hoe bepaalde routines eruit zien en wat je er fijn aan vindt. Ik vind bijvoorbeeld mijn ochtendroutine heel fijn en heb dit uitgeschreven, wat me veel motivatie geeft om deze te blijven doen.

Ben jij blij met je routine(s)?

1 Comment

Cynthia januari 9, 2023 at 21:36

Hee Marit, na een tijdje zocht ik jouw blog weer op. Vind het heel interessant dat je in de hormoon balans bent gedoken en hierover deelt! Ohhh die routine; wat volgens mij ook samenhangt met meegaan in de flow en discipline. Ik reis nu een tijdje in een camper, daar is het soms best zoeken naar een routine. Veel vrijheid en verschillende dagen. Meditatie, frisse lucht en een paar glazen water in de ochtend kunnen al het minimale zijn. Voor yoga en sporten ben ik nog nog zoekend naar vast(er) plekje in de routine!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram