Blij met je life - zaterdagHET IS...

Blij met je life #2: lichaam

geschreven door Marit november 21, 2020 2 Comments

Zo’n concept wat al tijden in je hoofd loopt te borrelen en opeens gaat er een luikje open en valt alles op z’n plek. Welkom bij mijn nieuwe rubriek “Blij met je life”, waarbij elke zaterdag een andere thema centraal staat. Vorige week schreef ik over wat “blij zijn” inhoudt, vandaag ga ik echt beginnen. In deze blogpost gaat het over “blij met je lijf” zijn. Want ondanks dat het lijf/lichaam iets wonderbaarlijks is, we willen er nog wel eens heel wat kritiek op hebben.

Waarom?

Ja, waarom hebben we eigenlijk kritiek op ons eigen, maar ook op andermans lichaam? Dit heeft alles te maken met het schoonheidsideaal. Een schoonheidsideaal is wat binnen een bepaalde cultuur als het toppunt van menselijke schoonheid wordt beschouwd. Het schoonheidsideaal verschilt per plaats, tijd en cultuur. Schoonheidsidealen komen tot stand, worden verspreid en worden in stand gehouden door media en populaire cultuur.
Schoonheidsidealen kunnen, zeker wanneer ze onrealistisch of praktisch onhaalbaar zijn, een negatieve invloed hebben op het lichaamsbeeld en de eigenwaarde van personen, voornamelijk vrouwen.

Social media

Of je nu je tv aanzet, in magazines bladert, op straat loopt of op social media scrollt, we willen ons wel eens vergelijken met anderen. Iemands kledingstijl, gemoedstoestand, iemands prachtige rondingen… iemand hierom bewonderen is mooi, maar je ermee vergelijken zorgt vaak alleen maar voor een minderwaardigheidsgevoel. Zonde van je tijd en zonde van je energie. Maar goed, wat doe je eraan?

Blij met je lijf

Blij met je lijf zijn betekent je lichaam accepteren zoals het is. Accepteren dat je niet maatje XS hebt of juist dat je bepaalde rondingen niet zult krijgen. Vroeger waren er wel duizend dingen die ik aan mijn lichaam wilde veranderen. Nu weet ik dat ik bepaalde dingen nooit zal hebben, hoe doelgericht ik ook sport en eet.

Wat voor mij heel erg heeft geholpen om mijn eigen lichaam te accepteren (en te omarmen) is het wegdoen van de weegschaal. Iedere ochtend stond ik erop en liet ik mijn humeur ervan af hangen. Sinds ik de weegschaal een paar jaar geleden de deur uit heb gedaan, is er mentaal iets veranderd. Natuurlijk kijk ik nog wel eens in de spiegel en merk ik aan broeken wat de status is, maar belangrijker vind ik dat ik niet meer naar het getal op de weegschaal luister, maar naar mijn eigen lichaam. Je eigen lichaam accepteren is iets heel krachtigs. Dat hoeft niets te zeggen over hoe je lichaam eruitziet, maar het zegt vooral iets over jouw mindset.

Daarnaast ben ik meer gaan kijken naar wat mijn lichaam allemaal wél heeft en kan. Het ademt, het kan een marathon rennen, het kan aangeven als ik moe ben of stress heb, het kan aangeven of ik trek heb, het krijgt sproetjes en een tintje in de zomer, het kan (hopelijk ooit) een kindje dragen en ga zo maar door. En omdat ik dit allemaal wil blijven kunnen en doen, verzorg ik mijn lichaam goed en doe ik mijn best voor mijn lichaam (bewegen, gezond eten, rust…), wat zorgt voor een nog blijer gevoel over mijn lijf.

Je best doen voor je lichaam

Blij met je lijf worden of zijn gaat niet vanzelf. Naast heel veel liefde, is het ook belangrijk om dagelijks te bewegen, voedzaam te eten en genoeg rust te pakken. Natuurlijk zijn er periodes dat het één beter wil dan het andere. Dat je even niet lekker in de sportflow zit of dat je het niet kunt opbrengen iets gezonds te koken. Vaak heeft dit wel invloed op het “lekker in je lijf” zitten. Wil je weer in die sport- of gezond eten flow komen, bouw dit dan weer rustig op. Ga je niet gelijk twee uur uitsloven in de sportschool en leven op salades, maar pak het stapje voor stapje weer op en zorg dat je er een gewoonte van maakt en er ook plezier in hebt. Dat laatste is zo belangrijk, want hierdoor ga je het niet als “volhouden”, maar als “levensstijl” zien.

Body positivity

Laten we nog even deze quote erin gooien: “every body is a bikini body”. Alle lichamen zijn goed en mogen gezien worden. Naast respect hebben voor je eigen en iemand anders lichaam, is het belangrijk om te stoppen met veroordelen. Niet alleen positief over je eigen lichaam, maar ook de manier waarop je naar andere lichamen kijkt. Hoe positiever je over andere lichamen bent, hoe positiever je ook over je eigen lijf wordt.

Als laatste vroeg ik nog een aantal vriendinnen of zij “blij waren met hun lijf” en of ze daar een paar woorden over konden opschrijven.

Vriendin F.:

Ja, ben blij met mijn lijf. Al kan het in mijn ogen wel altijd beter, maar ik weet ook dat ik daar zelf verandering in kan brengen.. dat als ik merk dat ik weer wat minder lekker in mijn vel zit, ik weer ga trainen of op mijn eten let.

Vriendin A.:

“Ik ben soms wel blij met mijn lijf en soms niet. Ik ben er trots op wat het aan kan, hoe ‘sterk’ het voelt. Hoe het er uit ziet ben ik minder trots op, van binnen blij van de buitenkant minder. Ook al weet ik dat ik daar iets aan kan doen is het maar net hoe veel last ik van de buitenkant heb.”

♥ 

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schoonheidsideaal

https://miljuschka.nl/blogs/body-positivity-dit-is-wat-je-moet-weten

2 Comments

Margot november 22, 2020 at 08:15

Ik heb een periode van eetproblemen gekend toen ik in de 20 was. Naarmate ik ouder werd, ging ik m’n lijf steeds meer waarderen en veranderde m’n oordeel ook. Was ik eerst ontevreden over m’n borsten, later stoorde ik mij vooral aan de cellulitis, nooit echt tevreden. Pas toen ik diverse problemen kreeg met de mobiliteit van mijn lijf, heb ik ondervonden dat het allerbelangrijkste is dat je gezond bent! Al of niet met cellulitis of dat te dikke buikje. Ik heb een tijd niet kunnen lopen, dan is je uiterlijk echt van ondergeschikt belang… Nu ben ik 56 en ben trots op hoe ik eruit zie. Maar vooral ben ik dankbaar dat mijn lijf het weer redelijk “doet” na alles wat het allemaal heeft doorstaan. En als ik nu in bikini het zwembad in loop, denk ik niet aan de putjes, vetkwabjes en rimpels maar aan het feit dat ik weer banen kan zwemmen en voel ik mij super gelukkig!!

Antwoord
Marit november 23, 2020 at 14:02

Margot, bedankt voor je prachtige reactie. Wat mag jij trots zijn op je zelf, je instelling en je positiviteit. Mooi om te lezen. Ik word helemaal gelukkig van je berichtje, dankjewel!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram