HET IS...Vakantie Tijd

Wat moet je weten als je een camper wilt kopen in Nieuw Zeeland

geschreven door Marit maart 30, 2020 0 comments
Camper kopen Nieuw Zeeland

Het is het eerste weekend dat onze camper, Huggle, stilstaat voor de deur en helaas ook zeker niet het laatste weekend (Covid-19), maar dat maakt wel dat ik tijd heb om deze veelgevraagde blog te schrijven! Wat voor auto is geschikt voor reizen in Nieuw Zeeland? Waar moet je op letten bij het zoeken/kopen? En waar hebben wij onze camper gekocht? Niet alleen handig als je van plan bent een auto te kopen in NZ, maar ook als je gaat huren en meer wilt weten over de regels m.b.t. reizen/kamperen in NZ.

Auto, camper, (rooftop)tent, 4WD…?

Wat voor auto je wilt gaan kopen is naar mijn idee ook zeker afhankelijk van waar je heen gaat. West Australiƫ hebben we bijvoorbeeld in een 4WD (met rooftoptent) gedaan, terwijl we de Oostkust van Australiƫ in een (gehuurde) hitop camper hebben gedaan. Elke omgeving is weer anders en naast dat je naar persoonlijke voorkeur gaat kijken (bijv. comfort), is het ook zeker belangrijk naar omgevings- en weeromstandigheden te kijken.

In Nieuw Zeeland ging er weer een hele nieuwe wereld voor ons open. Hier zie je de reizigers vooral in campers rondreizen. Gehuurd, zelfomgebouwd, klein, groot, etc.
De meeste wegen zijn hier verhard, de weersomstandigheden kunnen erg wisselend zijn en het land is bijvoorbeeld veel kleiner dan Australiƫ (dus leg je minder kilometers af).
Wij hadden gelijk al besloten om ook hier weer een auto te kopen. Het plan was(/is) om voorlopig in NZ te blijven en veel te reizen. Een auto kopen brengt risico’s, kosten en veel tijd met zich mee, maar voor langere tijd ben je zeker voordeliger, fijner en makkelijker auto met een eigen auto (ga je niet langer dan vijf Ć” zes weken reizen, zou ik voor huren gaan).

Automarkt

En daar was de wondere wereld van de automarkt. Wat een ervaring! Iedere zondag is er in Auckland een automarkt (Ellerslie Car Fair) waar allemaal auto’s op een groot veld/parkeervlak netjes opgesteld staan met de eigenaar/eigenaren erbij. Klein, groot, af, niet-af, opgeruimd, niet opgeruimd, duur, goedkoop, etc. Je komt er echt van alles tegen. Heel leuk om een rondje te lopen en je komt er al snel achter wat je wel en niet zoekt in een auto. Ik keek vooral naar de looks, Tom naar de… belangrijkere punten. (Heb je geen mogelijkheid om naar deze automarkt te gaan of wil je vanuit NL al op zoek? Op Marketplace (Facebook) is er ook genoeg aanbod!)

Waar moet je op letten bij het kopen?

Er zijn een aantal termen die je veel hoort en tegenkomt als je een auto wilt kopen in NZ. Hieronder leg ik ze uit:

  • Self Contained (SC). Met een “certified self contained” sticker mag je op gratis campings staan (je mag in NZ niet overal parkeren, maar kunt dus wel gratis staan op aangegeven plekjes via apps als “WikiCamps” en “CamperMate”). Dit betekent dat je dit moet hebben in je auto:
    1. een (portable) toilet. Naar mijn weten gebruikt bijna niemand dit (want bijna overal openbare toiletten + tja, bosjes).
    2. een gootsteen (met een kraan/slang waar vers water uitkomt) .
    3. een jerrycan voor het afvalwater (dus als je bijvoorbeeld aan het afwassen bent, dat het water wordt opgevangen in een jerrycan, i.p.v. dat het op de grond terecht komt).
    4. een prullenbak.
    Zoals je dus kunt lezen allemaal dingen waardoor je een paar dagen op een gratis camping (waar vaak niet meer dan een wc is) kunt staan en de omgeving schoon kunt houden. Je hebt genoeg water, je vangt het afvalwater op, je gaat niet naar de wc in de natuur en je houdt je afval bij je. In de eerder genoemde apps kun je trouwens vinden waar je je jerrycan met water kunt vullen en kunt legen.
    Let op: een auto/camper heeft vaak al een SC sticker, deze is geldig tot een bepaalde datum (staat erop). Eind vorig jaar (2019) is er een nieuwe regel: de wc die je in de auto hebt moet je kunnen gebruiken als je je bed uitklapt. Dus dan vallen er al veel (wat kleinere) auto’s af. Maar nogmaals, als je een SC sticker hebt tot 2022, dan hoef je je nog geen zorgen te maken, maar het kan wel zijn dat het moeilijker verkopen is. Moet je een SC sticker aanvragen omdat de vorige niet meer geldig is of omdat jijzelf de auto hebt omgebouwd tot camper, hou hier dan rekening mee. Wij hebben ‘m zelf in het keukenkastje staan (nogmaals: wij gebruiken ‘m niet), maar zouden ‘m neer kunnen zetten als het bed uitgeschoven is.
  • Warrant Of Fitness (WOF): vergelijkbaar met een APK. Alle voertuigen op de wegen van NZ moeten een test ondergaan om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn voor de weg. Ieder jaar moet je auto een WOF ondergaan om te checken of het nog in orde en veilig is (oudere voertuigen, voor bouwjaar 2000, zelfs eens per half jaar). Let hier dus op bij het kopen van een auto. Hoe lang is hij nog geldig? Is hij niet lang meer geldig, vraag dan of de eigenaren hier zelf nog voor kunnen zorgen, zodat je er zeker van bent dat je een veilige auto koopt. Onze WOF was nog eventjes geldig, maar wij hebben sowieso een inspectie laten doen bij een garage (nog geen ā‚¬100,-), zodat we niet voor verrassingen kwamen te staan (en dit biedt vaak weer wat onderhandelingsruimte, want de garage komt vaak wel iets tegen).
  • Registration (rego): alle auto’s op de NZ wegen moeten geregistreerd zijn. Geen enorme kostenpost (zo’n ā‚¬100,- voor drie maanden registratie), maar wel belangrijk. Controleer dus hoe lang de auto die je wilt kopen nog geregistreerd is. Ook hiervan heb je een sticker op het vooruit zitten.
  • Benzine of diesel: er is een groot prijsverschil tussen benzine en diesel. Op het eerste gezicht is diesel veel goedkoper, maar hierbij komen zeker nog wat kosten. Je moet namelijk voor elke 1000 km die je rijdt “dieseltax” betalen (zo’n ā‚¬40,- per 1000 km).

Let daarnaast uiteraard op het bouwjaar van de auto (wij keken bijv. al niet naar auto’s onder het bouwjaar 2000). Ook keken we naar de kilometerstand van de auto. Er zitten auto’s tussen die bijna 500.000 kilometer hebben gereden. Leuk als jij er ook nog 5000 kilometer mee kunt rijden, maar het wordt met de kilometer meer moeilijker om ‘m daarna voor een leuk prijsje door te verkopen.
Vergeet ook niet om een testrit te maken met de auto (en eigenaren). Vraag ondertussen om dingen die belangrijk zijn om te weten. Zitten de papieren met onderhoudsgeschiedenis erbij? Is het een schakel of automaat? Zijn er deuren die moeizamer of niet opengaan? Doet de airco het? Zit er een extra sleutel bij? Wat voor spullen zitten erbij (pannen, bestek, matras, dekens, etc.)?
Als laatste: het koop proces kan best zenuwslopend zijn: verkopers willen hun auto het liefst die dag nog verkopen en dus geven ze jou het gevoel er snel bij te moeten zijn. Er zijn vaak ook veel potentiƫle kopers, dus wacht niet te lang, maar laat je vooral ook niet opjagen. Geef je zelf echt een paar dagen/een week of twee om een auto te vinden die bij jouw wensen past. Heb je een auto gevonden wat goed voelt nadat je alle bovenstaande punten hebt gecheckt? GO FOR IT!

Zo. Dat was iets meer dan ik had verwacht. Ik had graag nog willen vertellen hoe (en waarom) wij uiteindelijk Huggle hebben gekocht en wat wij er nog aan hebben gedaan/hebben geregeld voordat we erin gingen toeren, maar dat alles komt in een “Huggle special” die zeer binnenkort ook op mijn blog zal verschijnen.

Zin om nog meer te lezen over onze avonturen met Huggle? Lees dan de Zuidereiland blogs!

Vragen? Stel ze gerust!

ā™„ā™„

Laat een comment achter

Mijn andere blogs