HET IS...Vakantie Tijd

10 km run in Taipei!

geschreven door Marit november 1, 2019 3 Comments
Eva Air Run Taipei

Al bijna een half jaar geleden kreeg ik een mail met de vraag of ik eind oktober in Taipei mee wilde doen met de Eva Air Marathon. Ik schrok even van het woord “marathon”, maar ik kreeg de keuze tussen een 10 km en halve marathon. Het werd dus een 10 km!

Donderdag 24 oktober

We wisten dus al een half jaar dat we deze dag naar Taipei zouden reizen. Eigenlijk zou dit vanaf Hong Kong, maar helaas hebben we de ticket vlak van tevoren om moeten boeken, in verband met de chaos daar. Een paar dagen extra op Bali waren ook niet erg hoor 😉

Deze donderdag vlogen we dus met Eva Air van Denpasar naar Taipei (Eva Air is een Taiwanese, internationale vliegmaatschappij!). Ik heb het vliegticket gekregen en Tom heeft hetzelfde ticket geboekt, want ook hij was heel nieuwsgierig naar Taiwan en wilde mij natuurlijk supporten tijdens de run!

Vrijdag 25 oktober

We waren de avond ervoor laat aangekomen, dus hadden nog niet veel van de stad gezien. De rest van de Eva Air groep zou pas in de avond aankomen, dus we hadden nog een dagje samen om te ontdekken! We zijn naar het centrum gelopen om vervolgens wat te shoppen (had echt wat nieuwe basics nodig, haha!) en ons te verwonderen over deze nieuwe stad. We wisten niet zo goed wat we konden verwachten, maar het was toch wel weer heel anders dan bijvoorbeeld Lombok & Bali. Rustiger, netter en toch wel weer hele andere mensen.

Einde middag zijn we naar de Elephant Mountain gegaan, waar je behoorlijk wat trappen op moet lopen, maar daar krijg je een prachtig uitzicht op de stad voor terug.
Hierna was het tijd om een hapje te gaan eten, maar dit was nog niet zo makkelijk. Een nieuwe stad, dus een nieuwe eetcultuur. We vinden het leuk om dat te ontdekken, maar we wisten nog niet zo goed wat we hier konden verwachten. Beide eten we (zoveel mogelijk) vegetarisch, maar dat hadden ze niet overal. Gelukkig kwamen we uiteindelijk bij een soort noodle snackbar terecht, waar we door Google translate even later aan heerlijke, vegetarische noodles zaten.

Later in de avond kwam de groep aan, waaronder Laura. Laura ken ik al jaren uit het “bloggers wereldje” en ik vond het super leuk om haar te zien! De groep bleek uit 14 personen te bestaan en zij hadden er al een reis van 24 uur opzitten, maar toch gingen ze nog een drankje doen. Mooi moment om de rest van de groep te ontmoeten. Dat was erg gezellig!

Zaterdag 26 oktober

Tom en ik hadden het geluk in dezelfde tijdzone te zitten, maar de groep had natuurlijk wat last van een jetlag. Einde ochtend werden we opgehaald om te gaan lunchen bij “Ding Taifen”. Een super bekend restaurant waar je, als je niet gereserveerd hebt, al snel twee uur in de rij staat. Maar, dan heb je ook wat. Hier serveren ze de lekkerste (soep) dumplings van Taiwan, zeggen ze. Mmmm, dat was inderdaad smullen!

In de middag brachten we een bezoek aan de Longshan Temple. Heel indrukwekkend om te zien hoe ze hier zoveel bezig zijn met het geloof en de tradities die hierbij komen kijken. Wil je hier meer van zien, dan is het leuk om Laura haar vlog van die dag (en wellicht ook de rest van de dagen!) te kijken!

We sluiten de dag af bij “hot springs”. Een heel grappig concept. Een soort spa, maar iedereen had zijn of haar eigen kamer met bad. Dat was dus een uurtje genieten van even helemaal niks… heerlijk!

Zondag 27 oktober – race day!

De wekker ging vroeg. Heel vroeg. Om 5:45 zou namelijk het startschot van de 10 km klinken, zodat we de warmte en drukte van de stad voor waren. Ruim 1,5 van tevoren werden we al bij de start gedropt, dus we zaten om 4 uur in de nacht aan de broodjes jam en bananen. Gelukkig hadden we veel lol met elkaar en ging de tijd snel voorbij.

De halve marathon vertrok iets voor ons en daarna was het dus tijd voor de 10 km. Eerst nog een warming-up! In het Chinees, maar we konden de menigte gewoon volgen natuurlijk. We waren überhaupt één van de enige “blanken”, dus mijn blonde staart zou makkelijk te herkennen zijn voor Tom ;).

Het eerste stuk was een mooi stuk door de stad, vanaf het “Presidental Palace”. Het was super druk, waardoor de eerste kilometer voornamelijk wandelend werd afgelegd (ik hoorde later dat Taiwanezen hardlopen als mediteren zien en het tijdens zo’n run daarom gaat en niet om de tijd), maar deze tijd probeerde ik de kilometer erna in te halen. Niet dat ik perse voor een snelle tijd wilde gaan, maar ik vind dat het tijdens zo’n run altijd wel wat sneller mag dan in een training: voldaan en moe over de finish was het doel! Na twee kilometer kwam ik er achter dat ik dit tempo niet vol zou houden. Er volgde zo’n vijf kilometer op de snelweg, waardoor ik wat meer in m’n ritme kon komen en waar ook het besef kwam dat ik “gewoon” door Taipei liep!

Na kilometer zes begon ik het wel zwaar te krijgen. Klinkt misschien stom, gezien ik twee marathons heb gelopen, maar in het afgelopen jaar heb ik misschien twee keer een 10 km gelopen en dat merk je!

De laatste twee kilometer waren de mooiste. De weg in tweeën verdeeld met op een gegeven moment een draaipunt. Zo kwam je eerst de mensen tegen die voor je liepen, daarna andersom. Ik liep voorop van de Nederlanders, dus kwam hier de rest tegen en dat gaf zoveel energie! Daarbij kregen we een prachtig uitzicht op de skyline én stond Tom me voor de derde keer te supporten. De laatste kilometers waren dan ook mengeling van het heel zwaar hebben, maar onwijs genieten en hier energie uithalen. Met een klein eindsprint je kwam ik over de finish in een tijd van 53 minuten. Heel erg trots op!

Al snel kwamen de andere 10 km lopers én de halve marathonlopers binnen. Iedereen had het zwaar gehad (het was best warm en heuvelig!), maar iedereen had onwijs genoten en was super trots! Heel leuk om dat gevoel met elkaar te delen. 

Terug in de hotelkamer hebben we gelukkig nog wat uurtjes slaap kunnen pakken voordat het programma verder ging. Met een mooie medaille om ons nek!

In de middag bezochten we de creatieve markt (Sonshang Creative & Culture Park), wat echt verrassend leuk was! Hele leuke, creatieve, selfmade kraampjes. Een hele leuke sfeer en zeker een aanrader om naar toe te gaan. 

Ook brachten we een bezoek aan de 101 Tower, het hoogste gebouw van Taiwan (509 meter, nummer 6 hoogste van de wereld!). Aangezien Taiwan heel vaak wordt getroffen door kleine aardbevingen, zit er in de toren een “tuned mass damper”, die ervoor zorgt dat de toren in evenwicht blijft. Echt bijzonder en bizar om te zien!

De dag sloten we af op de Night Market. Wat een belevenis! Echt super veel kraampjes met zoveel verschillende dingen! Er komen behoorlijk wat geuren voorbij waar je niet perse trek van krijgt, maar indrukwekkend is het wel. De specialiteit van Taiwan is “stinky tofu”, waarbij wordt vertelt dat het naar stinkvoeten en poep ruikt. En yes, na het geproefd te hebben kan ik het beamen. Nope, niets voor mij!

Zo hebben we nog een aantal “specialiteiten” geprobeerd, maar ik kan niet zeggen dat ik heel erg fan ben van de Taiwanese keuken. Ze hebben hier zo’n andere smaak! Alles is met bepaalde kruiden/sausjes bereidt en bij heel veel gerechten zit er iets jelly-achtigs bij, wat ik dus geen lekkere substantie vind. Misschien moet ik er nog een beetje aan wennen. Wat ik trouwens wel heel leuk en lekker vind: op elke hoek van de straat kun je thee krijgen. Warme thee, koude thee, bubble tea… leuk om elke dag iets anders te proberen!

De volgende dag begint het programma vroeg en gaan we de stad uit om een bezoekje te brengen aan the Gold Museum en Pingxi. Vooral de rit hierheen was zo mooi, zo groen! De lunch deden we in “Jioufen” bij het thee huis en dit is echt een aanrader om heen te gaan. Heerlijk lunchen met een prachtig uitzicht.

In de avond hebben we nog een super deluxe diner met een paar mensen van Eva Air en de groep. Het afscheidsdiner, want de groep vertrekt de volgende ochtend vroeg. Na heel veel wijntjes sluiten we af met heel veel biertjes en dat is dan ook gelijk het einde van deze geweldige reis met geweldige mensen.

Thanks Eva Air voor deze suuuuuper toffe ervaring. Hopelijk mag ik volgend jaar terugkomen om toch nog een halve marathon te lopen ;).

Eva Air Taipei

Bubble tea! Soort van zwarte thee met melk, met zoete balletjes. Best lekker!

Eva Air Taipei

Uitzicht vanaf de Elephant Mountain.

Eva Air Taipei

Noodles met sesampasta… super lekker!

Eva Air Taipei

Dumplings bij Ding Taifen!

Eva Air Taipei

Longshan Temple.

Eva Air Taipei

Een warm bad bij Hot Springs!

Eva Air Taipei

Om 3:30 in de lift… op naar de Eva Air marathon!

Eva Air Taipei

Mooiste moment van de 10 km: high fives aan de andere NL’ers + de opkomende zon + skyline!

Eva Air Taipei

Vet blij, moe, trots en voldaan!

Eva Air Taipei

Rewarding lunch na de run!

Eva Air Taipei

Uitzicht vanaf de 101 tower, beetje donker, want we zaten midden in de wolken!

Night Market

Night Market.

Creative Park

Samen met Laura en een “Harajuku meisje”!

Lunch

Lunchen in Jioufen, wauw!

Eva Air Groep

Met mooie herinneringen en een koffer gevuld met Nederlands lekkers sluiten we het Taipei avontuur af. Tom en ik blijven nog even in het land, maar de groep gaat weer naar huis. Thanks Lau, voor al dit lekkers!

Eva Air Groep

De super leuke groep! BEDANKT!

3 Comments

Louise november 3, 2019 at 01:40

Hey Marit,
Just read your blog. Didn’t realise that you were in Taiwan..how fantastic.
Where to now?
Say hi to Tom xx
Lou

Antwoord
Rosemarijn november 4, 2019 at 17:44

Wauw wat gaaf! Zomaar een hardloopwedstrijd aan de andere kant van de wereld.. 🙂

Ik hoorde in Laura’s podcast dat je naar NZ gaat!! Ik ga daar volgende week een maand heen! Ga je daar weer in de horeca werken? Dan kom ik met m’n broer een koffietje in je bar doen! waar ga je settelen? 🙂

Antwoord
Marit november 21, 2019 at 02:44

Wat leuk Rosemarijn, heb je het naar je zin?! Wij zitten nu in Auckland. Als ik werk in een koffietentje heb gevonden, laat ik je het weten, haha! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram