FoodTussendoortjes

Zwarte bonen brownie

geschreven door Marit maart 25, 2015 75 Comments

(Check hier het vernieuwde recept)

Brownie met zwarte bonen erin verwerkt? Kan dat lekker zijn! Ik kan je garanderen dat dat lekker is. Een verassend lekkere smaak met ontzettend gunstige voedingswaarden (check onder het recept).
Makkelijk gemaakt en ook makkelijk te bewaren zodat je altijd een gezond en lekker tussendoortje hebt.

Bak & eet je met me mee?

Nodig:
– blik zwarte bonen (400 gram = 265 gram uitgelekt)
– 2 eieren
– 2 scoops eiwitpoeder (vanille)
– 50 gram cacao
– 1 eetlepel kokosolie
– 2 eetlepels honing
– 100 gram rozijnen (dadels kan ook)
– 2 theelepels bakpoeder
– 2 blokjes 87% pure chocolade
– 20 gram walnoten

Doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de rozijnen in een bakje met kokend water, voor ongeveer een kwartier.
Giet de zwarte bonen af en spoel ze met water. Doe dit uitgelekt in de blender.
Doe in de blender erbij: de eieren, het eiwitpoeder, het cacao, de honing en het bakpoeder. Laat de kokosolie smelten (door bijvoorbeeld dit even in de magnetron te zetten). Doe dit ook in bij de blender. Giet de rozijnen af, deze er ook bij en blend het geheel! (Kan ook met een staafmixer hoor, maar ik heb die niet.)

Als alles geblend of gemixt is roer je de pure chocolade en walnoten in kleine stukjes er doorheen.
In een cakeblik wat bakpapier en dan kan het erin gelepeld worden. Voor half uur in de oven! Even laten staan en na een half uurtje AANVALLEN! Een heerlijke, gezonde, warme plak brownie! Ik haal 10 dikke plakken uit het baksel.

Voedingswaarden per plak:
Kcal = 155
Koolhydraten = 17,5 gram
Eiwitten = 10,1 gram
Vetten = 5 gram

Enjoy!

75 Comments

Céline maart 25, 2015 at 12:10

Oeeehhhh, deze ga ik vandaag of morgen even uitproberen!!

Antwoord
Marit maart 25, 2015 at 12:43

Tag me of laat me weten hoe die smaaaaakte!

Antwoord
Sophie maart 25, 2015 at 12:18

Super lekker, ik wilde al een tijdje brownies proberen met zwarte bonen! 🙂
Vraagje: wat voor proteinepoeder gebruik je om te bakken? Ik kan door de bomen het bos niet meer zien, en bij sommige poeders wordt afgeraden om te verhitten…

Alvast bedankt! xx

Antwoord
Marit maart 25, 2015 at 12:43

Staat een klikbare link bij! Ik gebruik die van de B&F! Succes, hij smaakt echt heerlijk!

Antwoord
meike maart 25, 2015 at 14:28

hoeveel plakken eet jij per keer?

Antwoord
Marit maart 25, 2015 at 14:33

Dat verschilt 🙂

Antwoord
Romy maart 30, 2015 at 18:13
Antwoord
Charlotte maart 25, 2015 at 14:51

Oeh dit klinkt goed. Dit wordt de weekend-snack! yum! 🙂

Antwoord
Ann maart 25, 2015 at 17:37

Zit in de oven! Voor iedereen die een keukenmachine heeft gebruik het want blender was niet chill, alles bleef er in hangen. Ben benieuwd!

Antwoord
liesje maart 25, 2015 at 22:10

Heel de brownie in 1 keer opeten is vast niet de bedoeling!! Net uit de oven en hij is echt heerlijk

Antwoord
Froukje maart 25, 2015 at 22:15

Omy… Dit is werkelijk de lekkerste gezonde brownie

Net uit de oven, afgekoeld en toen…… YUM

Het maken ervan was al een feestje en het beslag is ook errug lekker haha.

Voor iedereen die m ook wilt gaan proberen, zeker doen!
Maar….. Pas op.. Verslavend.

Had een kleine blender, maar daarna ff alles geroerd.. Ging prima.

Bedankt voor dit recept!

Antwoord
liesje maart 25, 2015 at 22:16

Hoe kan je de brownie het beste bewaren? En warm je de plakjes dan op voor je ze eet?

Antwoord
Marit maart 26, 2015 at 12:14

Ik snijd de brownie in plakken, doe ze in folie en dan in de vriezer. Zo heb ik altijd een tussendoortje bij de hand! Als ik een magnetron bij de hand heb, verwarm ik het ook nog even, lekker!

Antwoord
kyra april 16, 2020 at 13:34

Hoe lang kan je deze in de vriezer bewaren?

Antwoord
Marit april 23, 2020 at 02:15

2 tot 3 maanden! 🙂

Antwoord
Denise maart 27, 2015 at 13:44

Hoi Marit!
Wat kun je als vervangende producten gebruiken in plaats van eiwitpoeder en kokosolie?

Groetjes Denise

Antwoord
Marit maart 27, 2015 at 16:50

Hmm, ik vind juist de eiwitpoeder erg smaakvol. Je zou honing kunnen proberen.

Antwoord
Sophia maart 27, 2015 at 18:54

Oeh, net gemaakt en erg lekker! Had hem wel iets te lang erin gelaten, dus dat is een les voor de volgende keer.

Kan ’em alleen niet in MFP vinden 🙁 staat ie niet nog op privé of iets dergelijks?

Bedankt voor dit recept, echt heerlijk en makkelijk!

Antwoord
Marit maart 29, 2015 at 15:32

Dankje! Hij staat inderdaad op privé, weet niet waar ik dan kan aanpassen, haha!

Antwoord
Tessa maart 28, 2015 at 18:43

Super lekker? zeker de lekkerste brownie die ik gemaakt heb.
Kan hem alleen niet vinden in MFP..

Antwoord
Marit maart 29, 2015 at 15:30

Klopt, ik heb ze privé, weet niet hoe ik ze openbaar kan krijgen?

Antwoord
Caroline maart 29, 2015 at 20:21

SUPER LEKKER!! Net vers uit de oven gegeten :)!

Antwoord
Marit maart 31, 2015 at 11:31

Jaaaa, leuk om te horen, geniet ervan!

Antwoord
liset april 8, 2015 at 11:13

Net het beslag gemaakt, het ruikt nu al heerlijk.
mijn dochtertje vind het beslag ook lekker.
ben benieuwd… 😉

Antwoord
Naomi mei 25, 2015 at 20:21

Hey hey. Lijkt me heerlijk. En wil hem graag maken, maar ben nog bezig met afvallen en heb geen eiwitpoeder. Kan ik dat er ook uit laten? Of moet het door iets vervangen?

Groetjes, Naomi

Antwoord
Marit mei 27, 2015 at 20:10

Ik vind zelf de eiwitpoeder wel veel smaak toevoegen! En het maakt niet uit als je met afvallen bezig bent om eiwitten binnen te krijgen. Maar je zou het eventueel door honing of zoetstof kunnen vervangen. Succes met bakken!

Antwoord
Danielle augustus 15, 2015 at 16:10

Lekkerrrr! Deze heb ik echt al meer dan 10 x gemaakt haha! De vriezer ligt altijd gevuld hier mee

Antwoord
Marit augustus 16, 2015 at 21:04

Ah leuk om te horen!

Antwoord
Marit augustus 16, 2015 at 21:05

Ah leuk om te horen! Heb ik zelf ook altijd haha, heerlijk!

Antwoord
Sarah augustus 17, 2015 at 09:21

Gister op m’n verjaardag geserveerd; mensen vonden het heerlijk!! Super bedankt voor het recept 🙂
Ga ik zeker vaker maken.

Antwoord
Marit augustus 17, 2015 at 13:20

Ah, super leuk om te horen en nog gefeliciteerd!

Antwoord
Rianne september 23, 2015 at 19:52

I love brownies! Hier (ook) bezig met afvallen maar een lekker tussendoortje wil ik niet laten staan (principe kwestie ;))
Maar verschilt het erg veel qua calorieën of andere dikmakers met een gewone brownie?
Ik ga het sowieso van het weekend maken!

Antwoord
Marit september 27, 2015 at 12:36

Hi Rianne! Qua calorieen is dit recept sowieso veel beter dan een echte brownie, maar vooral qua voedingswaarden! Laat je het me weten hoe die proefde?

Antwoord
Gerbrich november 25, 2015 at 13:28

Lijkt me echt mega super lekkerr!!! Gebruik je altijd de vanille eiwitpoeder of kan ik ook een anders maak doen (nog suggesties?)? En smart protein ipv whey perfection maakt niet echt uit denk ik?

Thanks voor het recept!!

Groetjes!

Antwoord
Marit november 25, 2015 at 14:23

Ik heb toevallig net weer 1 gemaakt haha! Met pindakaas eiwitpoeder, ook erg lekker. Je kunt meerdere smaken gebruiken dus! Smart prooien lijkt me geen probleem, maar ben ik niet zeker van. Succes!

Antwoord
Gerbrich november 25, 2015 at 14:32

Woohooo dat klinkt lekker! Van welk merk heb je die pindakaas proteine? Ben heel benieuwd!

Antwoord
Marit november 25, 2015 at 14:33

Issie ook haha 😉 body & fitshop!

Antwoord
Gerbrich november 25, 2015 at 14:44

Aaaah jaa nu zie ik het! Whey perfection. Ik heb meestal smart protein. Maar ik ga die whey perfection dan denk ik vandaag ook even meebestellen! Peanutbutter ook lekker als shake? Of heb je een van die combi smaken? Altijd lastig in te schatten van te voren!

Marit november 27, 2015 at 11:02

Ik gebruik altijd hele potten, gaan toch wel op. Als ik twijfel over een smaakje doe ik eerst een kleine zak 😉

Ellen december 7, 2015 at 18:09

Hoi! Zit er een maatschepje bij de eiwitpoeder als je hem via de body&fitshop besteld?

Antwoord
Marit december 8, 2015 at 17:35

JA!

Antwoord
Leonie januari 8, 2016 at 16:15

lekker, superlekker en …… niet te zoet

Antwoord
Marit januari 11, 2016 at 21:57

Leuk om te horen, Leonie, geniet ervan!

Antwoord
Esther januari 26, 2016 at 18:58

Vorige keer de zwarte bonen brownie van je andere recept gemaakt, laatste paar keer deze (met ietsjes meer olie) en deze is een blijvertje. Bewaar je ‘m in of buiten de koelkast? (voor de stukken die je niet invriest:-))

Antwoord
Marit januari 27, 2016 at 11:57

Ja, bewaar ‘m in de koelkast! Kan wel bijna een week, de rest in vriezer 😀 (als ze nog niet op zijn ;))

Antwoord
Laura februari 6, 2016 at 11:41

Gisteren gemaakt en super goed gelukt! Met een zakje vanillesuiker (iets minder gezond) en een scheutje amandelmelk er bij en 10 minuutjes langer in de oven! Top recept, ga het zeker nog een keertje maken. Bedankt!

Antwoord
Marit februari 8, 2016 at 15:12

Klinkt goed, enjoy!

Antwoord
Yentl februari 14, 2016 at 12:34

Hi, als je het recept met dadels maakt hoe moet dat dan? ☺️

Antwoord
Marit februari 14, 2016 at 13:47

Precies hetzelfde! 😉 ook weken.

Antwoord
Ilona februari 21, 2016 at 17:07

Dit recept stond al heel lang op mijn lijstje, maar steeds niet gemaakt omdat ik me niet kon voorstellen hoe een brownie met bonen zou smaken.
Zojuist deze brownie gebakken en het is heerlijk!
Heb er al iets te veel van gegeten haha
Bedankt voor het recept! 🙂

Antwoord
Marit februari 21, 2016 at 21:40

Hihi, moeilijk om niet van te snoepen! Leuk om te horen dat ie in de smaak valt.

Antwoord
Mariet maart 8, 2016 at 16:25

Dag MArit, hoeveel gram versta je ongeveer onder twee blokjes chocolade? En 1 scoop is 28 g? Ik ga hem zeker proberen!

Antwoord
Marjan juni 19, 2016 at 21:55

Gemaakt en gelukt!! Paar kruimels gesnoept want moet nog even wachten tot morgen!! Ruimte om een lekkere plak (of 2) weg te werken!!! Heerlijk voor wat ik nu heb mogen proeven. Echt een aanrader!! Thnx Marit!!

Antwoord
Eetdagboek #1 - www.fantesstiq.com juni 29, 2016 at 11:16

[…] ochtend. ’s Middags hap ik een haring weg op de markt, eet ik een plak van mijn zelfgemaakte zwarte bonen brownie en smeer ik twee rijstwafels met appelstroop. Ook snijd ik lekker wat aardbeien en snaai ik een pond […]

Antwoord
Atie juli 1, 2016 at 11:36

Wat een heerlijke brownie is dit, echt smullen !
Ook leuk voor de gasten in mijn b&b
Dankjewel voor het posten !

Antwoord
Marit juli 1, 2016 at 13:04

Wat leuk om te horen, geniet ervan!

Antwoord
Martine juli 15, 2016 at 23:19

Deze brownie is overheerlijk! Het is een ‘ideaal’ recept in de zin van, de meeste ingrediënten heb je al in huis. Ik had mijn zwarte bonen brownie 37 min in de oven gedaan. Achteraf had ik beter de 30 min aan kunnen houden, want dan is de brownie smeuïger. Daarnaast heb ik de eiwitpoeder scoop weggelaten, omdat ik dit niet in huis had. Hierdoor is de brownie niet minder lekker hoop ik. Dankjewel Marit voor dit recept.

Antwoord
Marit juli 17, 2016 at 09:18

Je moet ‘m inderdaad niet te lang in de oven houden, wordt ie wat droog van. Ben benieuwd hoe het is zonder eiwitpoeder, vind dat zelf altijd wel voor veel smaak zorgen.

Antwoord
Suzanne augustus 1, 2016 at 09:03

Ik heb naast mijn eiwitpoeder ook een grote lepel honing toegevoegd voor de smaak. Mijn eiwitpoeder is nl. ongezoet. ?
Verder heb ik n klein beetje water toegevoegd, en hij heeft iets langer in de over gestaan. Het resultaat is heerlijk!

Antwoord
Marit augustus 2, 2016 at 09:56

Fijn om te horen Suzanne, geniet ervan!

Antwoord
Tessa oktober 13, 2016 at 12:27

Kan je het recept ook maken zonder eiwitpoeder?

Antwoord
Marit oktober 14, 2016 at 18:31

Zou kunnen, maar dan valt er wel wat smaak weg. Dit kun je vervangen door wat meer dadels, wat honing of extra walnoten bijvoorbeeld.

Antwoord
Mirank86 november 14, 2016 at 11:03

Super lekker! Gemaakt met Eiwitpoeder smaak cookies en stukjes pepernoten er doorheen. Jammie!

Antwoord
Tania november 25, 2016 at 14:01

Zou het ook met whey isolaat kunnen? en kan ik de zwarte bonen door bruine vervangen? Kan ik ook droge bonen gebruiken die ik eerst kook 🙂

alvast bedankt voor het recept!

Antwoord
Marit november 28, 2016 at 14:46

Ja hoor, dat kan zeker!

Antwoord
Mirthe februari 3, 2017 at 11:37

He, deze wil ik heel graag maken! Maar ik heb een whey eiwitten in de smaak berry blast. Zal dat ook wel een lekkere combinatie zijn?

Antwoord
Marit februari 3, 2017 at 18:45

Die smaak heb ik nog nooit gehad of gebruikt ergens in, dus daar durf ik geen antwoord op te geven, haha. Vast wel!

Antwoord
Mirthe februari 14, 2017 at 23:55

Ik heb hem gemaakt met de berry blast eiwitten en hij is goed gelukt. Wel een beetje aparte mengelmoes van smaken maar wel lekker! Maar volgende keer toch maar proberen met vanille smaak?

Antwoord
Anouk oktober 23, 2017 at 15:30

Kun je de eieren ook weglaten? Of weet je waar kan ik het evt mee vervangen (zodat de brownie vegan wordt)?

Antwoord
Marit oktober 23, 2017 at 22:02

In dit recept zou ik de eieren niet weglaten, dan wordt het heel droog. Ik weet niet wat je anders als vervanger van de ei gebruikt, maar misschien kun je dat eens proberen.

Antwoord
B februari 25, 2018 at 17:13

Kan ik het eiwitpoeder weglaten?

Antwoord
Marit februari 26, 2018 at 16:36

Check anders even de andere reacties 😉

Antwoord
G juli 5, 2018 at 14:01

Hi Marit,

Ik wil hem graag proberen en heb een blik liggen thuis met de afmetingen van 30x12cm. Ik vraag me af of jij dezelfde maat blik gebruikt of een kleinere? Heb er al eens een andere cake in gemaakt en de cake viel heel laag uit – vandaar mijn vraag! Dan koop ik even een andere 🙂

Groetjes

Antwoord
Helma november 27, 2018 at 16:56

Heb eiwitpoeder vanille van Mattisson Healthstyle (Ekoplaza) zonder toegevoegde suiker, voegt dat ook genoeg smaak toe denk je?

Antwoord
Marit december 4, 2018 at 11:51

Nog nooit gehad! Misschien zelf eens proberen! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram