FoodTussendoortjes

Zoete aardappel brownie

geschreven door Marit augustus 25, 2015 18 Comments

Al vaak heb ik gehoord van brownies met zoete aardappel. Zoete aardappel in een brownie recept? Whuttt? Met courgette probeerde ik al eens en ook bak ik vaak brownies met onder andere zwarte bonen erin. Die zijn me erg goed bevallen. Maar zoete aardappel? Da’s toch weer gek! Maar ik wilde het toch gaan uitproberen en zocht wat naar recepten en maakte mijn eigen versie hiervan. (Met eiwitpoeder natuurlijk, heb je dat niet in huis? Check dan de PS. hieronder!) Super goed uitgepakt, al zeg ik het zelf. Ik noem het meer een brownie cake, want het was meer een cake met chocolade dan brownie, maar wauw, heerlijk! De zoete aardappel brengt een heerlijke smaak en structuur! Voor nog meer brownie gevoel misschien wat meer cacao poeder of pure chocolade toevoegen, maar ik vond ‘m zo ook echt heerlijk!
Dus hierbij het recept voor een brownie/cake met onder andere zoete aardappel erin! Een echte aanrader voor een verantwoord & vezelrijk tussendoortje!

Nodig:
– 2 gekookte zoete aardappelen
– 75 gram speltmeel
– 2 scoops (56 gram) chocolade smart protein
– 2 eieren
– 150 gram geweekte dadels
– 30 gram cacao
– theelepel bakpoeder
– 10 walnoten
– eventueel wat water

Doen:
Schil de zoete aardappelen, doe ze in een pannetje met water en breng deze aan de kook, daarna nog 10 minuten door laten koken.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de dadels in een mok en giet hier kokend water over heen, kwartiertje laten weken.
Als bovenstaande klaar is doe je alles bij elkaar. Dus in een bak om te mixen/blenden de aardappelen, dadels, de scoops, eieren, cacao en bakpoeder. Mix dit tot een geheel. Bij was dit iets te droog, dus deed ik er zo’n 50 ml water bij. Mixen, mixen, mixen! Daarna de walnoten in stukjes er doorheen roeren.
Daarna het mengsel in een cakeblik met bakpapier gieten/doen. Het mengsel goed in het cakeblik verdelen. Daarna in de oven voor ongeveer 30 minuten! In de gaten houden en als er een droge satéprikker uit komt issie goed. Wel even laten staan!

Ik sneed de brownie-cake in 10 dikke plakken, daardoor zijn de voedingswaarden per plak:

Voedingswaarden:
Kcal = 119
Koolhydraten = 16,3
Eiwitten = 7,3
Vetten 1,9

De brownie-cake bevat door de zoete aardappel en cacao veel vezels!

PS. Wil jij de brownie-cake zonder eiwitpoeder maken? Gebruik dan 100 gram speltmeel en 30 gram extra cacao!

Laat je me het weten hoe jij ‘m vond smaken?! Enjoy!

zoete aardappel brownie

18 Comments

Vera van Vliet augustus 25, 2015 at 12:14

Ik heb een vraag: wat kun je als vervanger van proteïne poeder gebruiken?

Antwoord
Marit augustus 25, 2015 at 12:51

Check de PS. die ik onder het recept heb gezet!

Antwoord
Lizzy augustus 25, 2015 at 13:39

Klinkt goed! Fijn dat je er ook de voedingswaarde bij vermeld 🙂 Vroeg mij alleen af hoe groot je zoete aardappelen ongeveer waren (hoeveel gram schat je ongeveer? ) Ze verschillen bij mij namelijk zo van maat haha, alvast bedankt!

Antwoord
Marit augustus 26, 2015 at 10:06

Ik ben daar niet zo goed in en heb het dus niet gewogen. Het waren geen kleine aardappelen in ieder geval, dikker dan een vuist ongeveer! Maar in principe zal het niet heel veel uitmaken hoor! (Oké ik doe stiekem een schattig…300 gram?!)

Antwoord
Carolien - On a Healthy Adventure augustus 25, 2015 at 19:20

Ik ga brownie met zoete aardappel nog eens een kans geven. Ooit gemaakt, maar was wat tegengevallen, heel droog.

Antwoord
Marit augustus 26, 2015 at 10:04

Ben benieuwd!

Antwoord
liza augustus 26, 2015 at 18:04

Ik heb de cake gemaakt en het was heerlijk! Heb zelf nog wat kokosrasp en stukjes pure chocolade toegevoegd. Echt een aanrader!

Antwoord
Marit augustus 27, 2015 at 12:59

OEH klinkt goed! 🙂

Antwoord
Sweet potato brownies – Healtholution januari 20, 2016 at 02:25

[…] I saw about making brownies based on sweet potatoes. In the end I combined the recipe from “Fit with Marit” en “Rens Kroes“. This is the result (spoken of food art 😉 […]

Antwoord
Sweet potato walnut brownies – Healtholution januari 21, 2016 at 17:14

[…] I wasn’t completely satisfied about one specific recipe, so I combined the recipe from “Fit with Marit” en “Rens Kroes“. This is the result (spoken of food art 😉 […]

Antwoord
Drumles Den Haag april 17, 2016 at 22:52

Lekker! Zal het recept morgen een beetje aanpassen en dan maken. Erg benieuwd. Ook wat mijn vriend er van vindt 🙂

Antwoord
Marit april 19, 2016 at 12:01

Leuk, ben ook benieuwd!

Antwoord
Evi mei 26, 2016 at 11:50

Ik heb hem gisteren gemaakt en ga hem zo meteen proeven als ‘dessertje’ na de lunch! Ik ben heel benieuwd 🙂 Wat bij mij wel het geval is, is dat hij vrij vochtig is precies.. Misschien moet ik hem net iets langer in de oven laten staan? Hoewel mijn satéprikker wel droog uit de cake kwam. Och ja, zo lang de smaak maar goed zit! 😉 Leuke receptjes heb je!

Antwoord
Marit mei 27, 2016 at 14:00

Mag wel een beetje smeuïg zijn! Geniet ervan!

Antwoord
Jantine mei 27, 2016 at 09:31

Ah ik heb alle ingredienten in huis! Ik ga ze straks maken, ben erg benieuwd! Even wat lekkers voor bij de laatste loodjes van mijn scriptie.

Antwoord
Marit mei 27, 2016 at 13:58

Bakken is fijn tijdens scriptie tijden! Succes!

Antwoord
Eline Kranendonk augustus 12, 2016 at 22:48

Hee Marit,

Deze brownie wil ik heel graag voor mijn verjaardag maken.
Alleen zijn de scoop met eiwitpoeder nodig? en waar kan ik ze anders voor vervangen?
liefs,

Antwoord
Marit augustus 16, 2016 at 11:51

Zelf vind ik het wel veel smaak toevoegen, maar je zou het kunnen proberen zonder, maar voeg dan wat anders zoets toe, zoals honing.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs