FoodHotspots

Wat te doen in Berlijn!?

geschreven door Marit juni 1, 2017 4 Comments

Afgelopen weekend was ik samen Kelly, haar vriend Dylan en mijn vriend Tom in Berlijn. En wat was het TOF! We hebben alle vier echt ontzettend genoten van deze prachtige, veelzijdige en historische stad. Veel te leuk om niet te delen, dus bij deze een blog met onze highlights! Tom & Kelly waren al een aantal keer in Berlijn geweest, Dylan nog nooit en ik een keer een weekje met school. Ik was dan ook erg benieuwd! We reden met de auto heen en verbleven drie nachtjes in een hotel in het centrum.
Er is HEEL VEEL te doen in Berlijn, echt heel veel. Drie dagen is dan ook veel te kort om de stad goed te leren kennen, maar we hebben onze tijd geprobeerd zo goed mogelijk te benutten. Tip #1 is dan ook: huur fietsen! De stad is HUGE en op deze manier ben je overal super snel en zie je tegelijkertijd ook nog eens heel veel van de stad.
Wat wij zoal hebben gedaan in Berlijn? Ik vertel het je hieronder aan de hand van foto’s! Het is een flink foto-verslag, dus be prepared en kijk niet als je honger hebt. Ik weet niet overal de naam nog van en heb niet van elk moment een foto gemaakt. Laat je inspireren, maar ga ook zelf vooral op ontdekkingstocht! 


Donderdagavond kwamen we aan in Berlijn en we hadden trek! We besloten niet te veel rond te zoeken en zo stranden we bij een Indisch restaurant. Wat was dat een goede keuze! Een heerlijke rijsttafel kwam op tafel. Eend, kip, vis, pittig, zoet… ik hou ZO erg van de Indische keuken!


Ontbijten, mijn favoriete moment van de dag. Iets uitzoeken, ondertussen vast een sapje en koffie bestellen… kan daar zo van genieten! De eerste ochtend hadden we nog geen fietsen, dus waren we op zoek naar een ontbijt-tentje op loopafstand. Door deze website (we hebben echt super veel aan deze site gehad!) kwamen we terecht bij Parker Bowles. Als er pannenkoeken op de kaart staan, ben ik al om, maar dit was wel een bijzondere combinatie. Het was namelijk gemaakt van zoete aardappel en speltmeel, wat gecombineerd was met mango, bietensiroop en munt. Het was wat aan de weinige kant, maar man, dit was de beste pannenkoek van heel het weekend, yum!


Hier zie je een klein beetje inrichting van Parker Bowles. Een relaxte, chille sfeer. Je kunt hier overigens ook lunchen en avondeten en toen wij er waren was het rustig, dus dat was wel fijn.


Na het ontbijt besloten we om naar het Joods museum te gaan, die dicht in de buurt was. Een museum die over de hele geschiedenis van de joden gaat. Indrukwekkend en interessant, vooral het stukje wereldoorlog. Omdat het vooral over de joden zelf ging en niet over de oorlog, besloten we die dag erna naar Holocaust monument te gaan. Hier gaat het veel meer over de joden in de Tweede Wereldoorlog. Mocht je willen kiezen tussen deze twee, dan raad ik het Holocaust monument meer aan, later hier meer over!


Mocht je opzoek zijn naar hotspots in Berlijn, dan kom je vaak dit plaatje tegen. Geschoten bij ‘House of small wonder”. Een super leuk restaurantje, vlakbij het centrum tussen allerlei kantoor gebouwen. Dit is dus de ingang, hoe leuk?!


We hadden hoge verwachtingen, dus de menukaart viel ietwat tegen, maar het smaakte alsnog super goed. We hadden misschien iets te hoge verwachtingen. Ik koos voor een soort hartige scones met poached eggs, dit smaakte wel echt verassend lekker! De bediening (alleen maar Aziaten) was echt super lief en snel!


We hadden ontzettend mooi weer en nadat we wat geshopt hadden (Nike store, Lululemon!) hadden we zin in iets verkoelends. Berlijn heeft veel leuke plekjes om ijs te halen en naast de Nike store zit een ijsjeswinkel die roosjes maakt van jouw ijs. Echt super leuk en natuurlijk erg lekker!


Na wat Duitse biertjes op het terras was het tijd voor avondeten. We hadden al de hele dag hamburgers in gedachten en na wat research op internet, belanden we bij ‘The Bird’. Volgens mij zit het hier altijd vol, dus wachten op een tafeltje is nodig. Ondertussen kun je vast je burger uitkiezen en daarbij ook de keuze maken hoe je ‘m gebakken wilt hebben. Wij kozen uiteraard voor Medium Rare, om de chef te vriend te houden 😉 Wat ook wel grappig was, ik wilde een cola light bestellen, want de biertjes vlogen aardig naar mijn hoofd, maar toen antwoordde de bediening: “We don’t have diet coke, we serve everything full sugar and full fat”. Love it.


Oh mijn god. Kijk dit nou! Dit was geen broodje met burger, maar burger met broodje. Ik koos voor de BBQ burger en jeetje, nog nooit zo’n lekkere burger gehad! Gelukkig kennen we elkaar al jaren, dus konden we de hamburger gewoon opeten zoals we dat wilden: in de hand, met het saus overal op je gezicht. Ontzettend genoten!


Na de burgers gingen we op zoek naar een rooftop, zodat we de zon konden zien ondergaan. We kwamen bij ‘Deck 5’ terecht. Een rooftop bar met uitzicht over de stad. Omdat het zulk heerlijk weer was, was het er ontzettend druk. Entree was 1 euro p.p. en de mohito’s smaakten heer-lijk! Een fijne afsluiting van de eerste volle dag.


De tweede dag ontbeten we in de wijk Mitte. We hadden geluk dat bij aankomst deze tafel buiten vrij kwam, want daarna stond er een rij en werd je op de wachtlijst gezet. Omdat het zo druk was, duurde het ook wel eventjes met de pannenkoeken (uiteraard pannenkoeken), maar dat was het wachten meer dan waard. De pancakes waren heerlijk en een betere bodem dan de dag ervoor.


Die fietsen huren was echt een super goed idee! We zagen op deze manier zoveel van de stad en konden daardoor ook steeds spontane beslissingen nemen. Berlijn verraste me ontzettend met de enorme ruimte. Grote, brede straten, veel parkjes midden in het centrum, veel water, mooie huizen… het voelde totaal niet bedrukkend, terwijl ik dat gevoel wel vaak heb in een grote stad. Echt heel erg positief verrast hierdoor!


Lekker op het fietsje en steeds zulke plaatjes tegen komen. Water, het Bode museum… prachtig!


Naast al die leuke hotspots die ik zeker aanraad, is toch tip #2 wel echt om naar het Holocaust monument te gaan. Het plein waarop het monument is, is gelegen tussen Brandenburger Tor en Potsamer Platz (ook bezienswaardigheden waar je zeker even langs moet fietsen). Het is een plein met allerlei betonnen blokken van verschillende groottes en als je er doorheen loopt, krijg je een soort doolhof gevoel. De bedoeling hiervan is dat je het gevoel krijgt wat de joden hadden in de concentratiekampen: gedesoriënteerd en zonder uitweg. Het is een monument om de omgekomen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Onder het monument zit nog een soort museum. Deze heeft gratis entree, maar wij kozen ervoor om voor een paar euro zo’n geluidstelefoon te nemen, zodat tijdens het rondlopen er wat bij werd verteld. Duurt misschien wat langer, maar is zeker de 1,5/2 uur waard. Het is zo ontzettend indrukwekkend, shocking en toch ook gewoon verdrietig.


Na de indrukwekkende ochtend waren we toe aan chillen en afkoelen. We fietsten richting de Berlijnse Muur waar we onderweg stopten in een super leuke straat. We hadden zin in een goede lunch en belanden bij ‘Buddha’s Kitchen’. Achteraf bleek dat ik hier ook een tip voor had gekregen van één van jullie, maar op dat moment was ik te hongerig om dat te herinneren. Dit Aziatische tentje was echt zo leuk! Die drankjes waren perfect (en echt Aziatisch!) en daarbij bestelden we Pad Thai met extra satesaus. Dat ging er zo goed in en smaakte zo lekker! Echt een aanrader!


Na de lunch fietsen we naar de Berlijnse Muur. Dit blijft toch ook wel indrukwekkend (vaak terugkomend woord, maar toch het juiste woord voor veel dingen in deze stad). Kelly wist mij te vertellen dat de Berlijnse muur pas in 1989 afgebroken is. Tot die tijd konden de mensen gewoon niet van Oost naar West Berlijn. Bizar toch? Zo kort geleden nog! Ze hebben een stuk laten staan, waar veel mooie graffiti op te vinden is.


Hele mooie graffiti dus!


Vlakbij de Berlijnse Muur was water en park! Even bijkomen, afkoelen en praten over de indrukken. Blijkbaar werden Tom en ik alweer snel afgeleid 😉


Kelly & Dylan hadden een boekje over Berlijn meegenomen en Tom was daarin iets tegengekomen waar hij graag heen wilde: Raw Tempel. En jeetje, dit was misschien wel het allertofst van het hele weekend! Het was een soort industrieterrein, maar dan wel wel weer midden in de stad, wat een soort verlaten voelde, maar tegelijkertijd liepen er ook weer veel mensen rond. Net alsof er net een festival afgelopen was. Er waren wat alternatieve cafeetjes, tweede hands meubel winkeltjes, een groot terras en er was bijvoorbeeld ook ergens een metal feestje bezig. Heel tof om rond te lopen, echt een ‘raw’ gevoel.


Zo kwam je bijvoorbeeld ook opeens dit tegen. Heerlijk ouderwets, maar toch hip. Zeker leuk om even tussen te neuzen.


Deze foto maakte Tom ook op het terrein. Als je goed kijkt zie je ook veel pluis-bolletjes in de lucht. Dit kom je overal tegen, het is soort stof wat rondzweeft, wat van de bomen komt. Als het hard waait zie je het heel goed!


Samen met met mijn lieve vriendinnetje! Ondanks haar verzwikte enkel, wist ze ons zoveel van de stad te laten zien en hierbij van alles te vertellen. Tip #3 is dan ook: zoek een vriendin zoals Kelly waarmee je weggaat (citytrip/vakantie) ;). Niet alleen was ze al een paar keer in Berlijn geweest, ze vindt het dus altijd ontzettend leuk om van alles over steden/landen op te zoeken. Hartstikke handig, zo’n gids als vriendin! En natuurlijk hartstikke gezellig!!!


Tijdens het struinen op het industrieterrein, belandden we bij een super leuk terras. Hier werd live muziek gespeeld door een super toffe gast. Hij maakte hele liedjes aan de hand van een aantal beats, die hij ook zelf weer maakte en wat hij dan ter plekke in elkaar zette. Weet je wat voor woord hier weer bij paste? Indrukwekkend! En de drankjes smaakten GOED!


Weet je nog dat hangrek met die vintage kleding? Daar hing dit super toffe oversized Levi’s spijkerjasje tussen! Die kon ik niet laten hangen… ik was verliefd en intens gelukkig! En ik beloof dat ‘m de volgende keer beter combineer.


Prachtige plaatjes tijdens zonsondergang. We fietsten weer terug naar de hippe straat waar we eerder geluncht hadden. Dinnertime!


Na het avondeten haalden we een ijsje bij ‘California Pops’. Organic ijsjes die er dus zo uitzien. De mannen kozen voor een fruit ijsje (en dat is dan dus echt fruit!) en wij gingen voor de combinatie vanille-chocolade-aardbei. Proefde heel ‘echt’ en was yum!


Zondagochtend gingen Tom en ik voor een korte run, Kelly op de fiets (blessure). We moesten natuurlijk wel door Berlijn hebben gerend! Binnen no time ben je in een park. Het Noorderplantsoen in Groningen ben je zo door gerend, hier was je wel even bezig. En dat gewoon midden in de stad. Te gek toch?!


En wat denk je? De laatste ochtend namen we uiteraard weer pannenkoeken als ontbijt! Deze keer bij ‘Le Bonn’, wat gewoon weer een andere route fietsen was en waarbij we weer zoveel moois tegenkwamen. Le Bonn is gelegen in een super mooie, groene en brede straat. Op de kaart staan veel unieke en leuke combinaties. Zeker een aanrader om eens langs te gaan.


Zulke straten dus, zo mooi! Het is niet zo beklemmend als de meeste steden zijn (vind ik). Het is zo groot en heeft zoveel verschillende dingen. Voelde me echt thuis en dat heb ik niet snel.


En we konden de stad niet verlaten zonder nog wat foto’s te maken. Dikke lol en super herinnering. Dat boekje is echt een aanrader om mee te nemen, zo kom je zoveel meer te weten over de stad. 

Ja, echt wel een beetje verliefd geworden op deze stad. We hebben lang niet alles gezien, maar dat maakt juist dat ik nog steeds nieuwsgierig ben naar de stad en mezelf best snel weer terug zie gaan… zoveel veelzijdigheid, zoveel leuke hotspots, zo’n chille sfeer. Berlijn, je was fantastisch! Kelly, Dylan & Tom: bedankt voor het SUPER weekend!

4 Comments

Marlon Schipper juni 1, 2017 at 20:38

Yay! Super om te lezen dat je het zo fijn hier hebt gehad! En jaaaa het RAW gelände is zo’n bijzondere en toffe plek om rond te kijken. Ook vinden daar vaak gave concerten plaatst. Tip voor de volgende keer: wandelen (hardlopen) langs het Landwehrkanal (mijn lievelings) en eventueel te combineren met de hemelse pizza bij Zola! Fijn weekend! Liefs!

Antwoord
Bianca juni 1, 2017 at 20:55

Wat leuk om te lezen, echt zo mooi die foto’s.

Antwoord
Saskia juni 2, 2017 at 10:09

Wat mooi geschreven! Dankjewel voor alle tips!!

Antwoord
Marina juni 3, 2017 at 12:18

Dat hippe straatje is de Falckensteinstrasse. Mijn tip daar New Deli Yoga: relaxt en onder meer heerlijke smoothies. Ook leuk om te (hard)lopen: Volkspark Friedrichshain. Veel lopers daar en een ouderwets Oostduits restaurant Schönbrunn, en een heerlijke plek om te eten Pavillon im Volkspark Friedrichshain. Ook nog eens heel betaalbaar. Wanneer je echt de sfeer van de tijd van de Muur wilt ervaren: ga naar de Bernauer Strasse, Gedenkstätte der Berliner Mauer. Ook een goede is het metrostation Nordbahnhof (dichtbij de Bernauer strasse). Veel foto’s over hoe de metro gebruikt werd om van oost naar west te vluchten. Alles is gratis.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram