FoodPersoonlijk

Wat is gezond?

geschreven door Marit november 26, 2014 5 Comments

Samen met vier andere collegaatjes ben ik nu aan het werk bij de kindertelefoon. Woensdagmiddag, dus een middag vol met plaagbellers, maar uiteraard ook serieuze. Tussendoor vind ik even tijd om dit blogje te schrijven. Ik weet nog niet waar ik het over ga hebben, maar ik vond het weer tijd voor een blogje. De laatste tijd heb ik hier iets minder tijd voor en ontbreekt me wat inspiratie en tijd om hier over na te denken. Bijbaantjes, school, vriendje, vriendinnen en nog wat dingetjes houden me bezig.

Twee van de collega’s waarmee ik nu werk ken ik al een tijd. Één al bijna mijn hele leven, samen op de basisschool en we hebben een tijdje met elkaar samen gewoond. De ander is al sinds het begin één van de vaste clan van de Running Girls.
Met deze meiden heb ik het vaak over hardlopen en eten. Ook zij zijn hier mee bezig. Naar eigen en mijn idee op een goede en gezonde manier. Maar… wat is eigenlijk gezond? Wanneer ben je gezond? Wanneer ben je gezond bezig en wanneer voel je je gezond?

Hier zullen veel verschillende meningen over zijn.. want gezond zijn en je gezond voelen zal voor iedereen anders zijn.

Ik vraag direct mijn collegaatje: ‘wat vind jij gezond?’ Gezond is genoeg slapen, fruit en groenten op een dag en vooral: niet te veel stress. Je lichaam kan wel gezond zijn, maar als je kop onrustig is kan dat ook ongezond zijn en weer invloed op de andere dingen hebben. (Slecht eten / minder sporten) Maar wat vooral belangrijk is dat gezond zijn ook is dat je je goed voelt in je lichaam en je hierin rust hebt. Ze wilt hier zelfs onderzoek naar doen, wanneer is het een obsessie en niet meer gezond? En wat doet deze hype met kinderen? Interessante onderwerpen, ben benieuwd!

Mijn andere collega is hier heel kort in: ‘Doen waar je je goed bij voelt en alles met mate. Genieten is gezond.’

Maar… kun je je gezond voelen als je je niet gezond voelt? Ja, wij vinden van wel. Als je er niet mee bezig bent, kun je je alsnog heel gezond voelen. Het is meer de maatschappij om ons heen die tegenwoordig bepaald wat gezond is en ongezond. Er zijn zoveel dingen tegenwoordig waardoor je nóg gezonder kunt leven en zijn. Maar als je je al gezond en goed voelt zo, moet dat dan?

De vraag die ik me hier, en aan mijn collega’s stelde, is dus: wat is gezond?
Er zijn en blijven hier veel verschillende meningen over en voor iedereen is het anders. Voor mij betekent gezond dat je je goed voelt, wat je ook doet, als je je hier maar goed bij voelt. Die balans waar ik al eerder over schreef.

Ik ben inmiddels heel erg benieuwd naar hoe jij hier over denkt… wat is gezond voor jou?

Denk daar maar eens over na en reageer vooral! Ga ik verder bellen & kletsen met de kindertjes 🙂

5 Comments

Joanne november 26, 2014 at 18:14

Leuk onderwerp, maar ook moeilijk. Zelf vind ik het ook lastig om te bepalen wat nou gezond is, maar ik denk dat je gezond bezig bent als je sport en gezond eet waar jij je lichamelijk en geestelijk goed bij voelt. Wanneer het een obsessie wordt is het niet meer gezond, alleen is het lastig om die lijn te bepalen wanneer het nou een obsessie voor je is.

Liefs Joanne.

ps. super gaaf dat je bij de kindertelefoon werkt! Ik zou daar graag stage willen lopen, maar dat kan helaas niet.

Antwoord
Marit november 28, 2014 at 16:26

Hoi Joanne! Wat jammer, waarom kan dat niet? Volgens mij mag je wel een dagstage lopen, toch?
En anders kun je ook gewoon vrijwilligerswerk doen.
Ik vind gezond indd ook gewoon een balans ertussen. Als jij je er maar goed bij voelt!

Antwoord
Christa november 26, 2014 at 18:54

Hallo,

Inderdaad moeilijk te bepalen wat gezond is en wat niet. Iedereen heeft daar een mening over maar wat is nu juist? Volgens mij moet je daar erg simpel over nadenken. Hou het eenvoudig. Geloof nooit zomaar de gezond keurmerken op een product in de supermarkt. Ik kan mij daar enorm aan storen. ‘De gezonde keuze’ maar dan wel vol suikers en zout.

Dus voor mij is gezond. Eet puur en vers, niet te veel, maar zeker niet te weinig. En wat sport betreft, doen! Maar luister goed naar je lichaam.

Dank je wel voor je blog. Ik lees het sinds kort met veel plezier. En krijg veel inspiratie van je instagram.

Groetjes Christa

Antwoord
Marit november 28, 2014 at 16:25

Hoi Christe, wat een leuke reactie! Gezond is inderdaad zo weinig mogelijk toevoegingen en gewoon vers eten. Maar vooral ook waar je jezelf goed bij voelt! Bedankt voor je reactie en blijf vooral lezen! 😉

Antwoord
ZONDERZOOI november 29, 2014 at 07:34

Ik denk altijd dat je gezond bent wanneer je een fijne balans hebt gevonden tussen gezond eten, sporten, maar ook leuke dingen doen in je vrije tijd waar hier en daar soms wat ongezonde momentjes tussen zitten. Je alleen maar focussen op een gezonde levensstijl kan soms stress opleveren, daarom is het goed soms ook eens even lekker gek te doen!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs