DinerFood

Vegetarische linzencurry met rijst

geschreven door Marit mei 15, 2018

Een tijdje geleden zag ik dit gerecht op Instagram voorbij komen en nog diezelfde avond stond ik in de keuken om het ook te proberen. Ik word vrolijk van kleurrijke bordjes die gezondheid uitstralen, maar bij dit gerecht was duidelijk te zien dat warm met koud gecombineerd was en dat vind ik ook zo lekker! Het is een gerecht die op de website van Nourish Atelier stond en die ik bijna helemaal overgenomen heb, met een paar kleine aanpassingen. Gestolen dus, maar te lekker om niet ook met jullie te delen en toch een stukkie makkelijker in het Nederlands. Het is een veelzijdig gerecht, waar allerlei smaken aan te pas komen. Ik hou van simpele recepten met weinig ingrediënten, zodat je niet van alles een theelepel nodig hebt, maar dit is dus niet zo’n recept, haha. Veel van de kruiden had ik al in huis, dus dat maakte voor mij de keuze makkelijker. En soms is het ook gewoon leuk om je net wat meer uit te sloven en te koken met echte kruiden, zonder pakjes en zakjes. Het recept is vegetarisch en door een paar kleine aanpassingen ook veganistisch te maken!

Nodig (voor 2 personen):
– 80 gram zilvervliesrijst
– blikje linzen (130 gram uitgelekt)
– 400 gram (fles)pompoen
– 1 rode paprika
– 2 tomaten
– 200 ml kokosmelk
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– halve rode peper
– 1 eetlepel tahini (15 gram)
– 1 eetlepel honing (of agave) (15 gram)
– 1 limoen
– 3 eetlepels sojasaus (20 ml)
– halve theelepel gemalen komijn
– theelepel gemalen kurkuma
– theelepel gemalen kaneel
– theelepel paprikapoeder
– peper en zout naar keuze
– een halve komkommer (200 gram)
– 200 gram (plantaardige) yoghurt
– 5 gram kokosolie
– optioneel om mee te serveren: hete saus (bijv. siracha), limoenschijfjes en koriander

Dit zijn de ingrediënten die ik heb gebruikt en waarvan ik dus het resultaat erg lekker vond, maar ik denk zeker dat je nog wat kunt spelen met het recept. De rijst weglaten, kikkererwten in plaats van linzen, andere kruiden, vis of vlees toevoegen… do whatever you like!

Doen:
Kook de rijst zoals op de verpakking staat.
Je kunt de pompoen voorverpakt in stukjes kopen, maar zelf koop ik altijd een flespompoen en snijd (een gedeelte hiervan) in blokjes (kan met schil). Doe de pompoenblokjes in een steelpan, zorg dat ze onder water staan, breng aan de kook en laat dan nog 10 minuten doorkoken.
Ondertussen kun je bezig met de saus. Snijd de ui, knoflook en rode peper in kleine stukjes.
Verwarm in een pan de kokosolie en fruit de ui, knoflook en rode peper. Voeg ook de kruiden toe en bak dit een paar minuten op middelhoog vuur mee. Snijd de tomaten en paprika in kleine stukjes en voeg deze toe aan de pan.
Voeg dan de linzen, tahini, honing, sojasaus en kokosmelk toe aan de pan. Blijf dit ongeveer 5 minuten af en toe roeren (laten sudderen) en voeg eventueel nog wat water toe. Proef de saus en voeg naar keuze nog extra kruiden, zout of peper toe. Voeg op het laatst ook de sap van een limoen toe, roer er doorheen en dan is de saus klaar.
Snijd de komkommer in stukjes.
Als alles klaar is, kun je het op twee borden verdelen: de rijst, de saus ernaast, komkommerblokjes en afmaken met een flinke dot yoghurt. Eventueel nog de hete saus, limoen en koriander erbij serveren (aanrader!).

Eet smakelijk!

Voedingswaarden per persoon (zonder de yoghurt en optionele serveer opties):
Kcal = 575
Koolhydraten = 73 gram
Eiwitten = 17 gram
Vetten = 22 gram

Rosemarijn mei 15, 2018 at 21:24

Oeeeh klinkt super super lekker! Ik hou ook van die combi koud en warm, dus ben benieuwd. Misschien ga ik het van het weekend al maken 🙂

Antwoord
Marit mei 16, 2018 at 12:08

DOEN!

Antwoord
Lisanne juni 4, 2018 at 17:57

Hoi Marit,

Doe je de pompoenblokjes ernaast of erdoor bij de tomaten? Het ziet er zo lekker uit! Ga het vrijdag maken. Denk dat naanbrood ook erg lekker erbij is. 🙂

Antwoord
Marit juni 9, 2018 at 10:08

Er doorheen! Met naanbrood klinkt ook echt heerlijk! Hoe heeft het gesmaakt?

Antwoord
Corine juni 6, 2018 at 21:47

Vanavond dit recept gemaakt! Was echt heerlijk! ?

Antwoord
Marit juni 9, 2018 at 10:06

Wat leuk om te horen, Corine! 🙂

Antwoord
Marlieke juni 19, 2018 at 19:09

Vanavond gemaakt, erg lekker! Thanks for sharing

Antwoord
Marit juni 20, 2018 at 09:06

Leuk dat je me dit laat weten!!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs