Sinds een jaar of twee ben ik vrijwel gestopt met vlees en vis eten, maar de stap naar veganistisch eten (geen dierlijke producten) heb ik nog steeds niet gemaakt. Ik hou nog te veel van eieren en zuivelproducten zoals yoghurt. Voel ik me prima bij hoor, maar ik probeer steeds meer te experimenteren met veganistisch eten, zodat dit ook steeds normaler voor me wordt.
Al vaak heb ik gehoord van “scrambled tofu”, de veganistische variant op scrambled eggs. Of in ieder geval, zo ziet het eruit. Je kunt het verder zo spannend maken als je zelf wilt, wat zeker de smaak (tofu staat toch wel bekend om saai en smaakloos) optimaliseert. Wij aten het als lunch, maar het lijkt me ook heerlijk als ontbijt. Een super eiwitrijk, voedzaam en lekker begin van je dag!
Hierbij wat ik probeerde (geïnspireerd door Lisa Goes Vegan)!
Nodig (voor 2 personen):
- 300 gram tofu (naturel)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- theelepel kurkuma (wordt het geel van!)
- theelepel paprikapoeder
- theelepel chilli kruiden
- eetlepel sojasaus
- peper & zout naar keuze
- geserveerd met: champignons, cherry tomaatjes, (halve) avocado en een dot hummus
Doen:
- De tofu is nogal waterig van zichzelf en dat wil je niet in de pan terugzien: haal de tofu uit verpakking, druk ‘m uit op keukenpapier en wikkel ‘m daarna in keukenpapier en leg er een zwaar boek bovenop. Na een paar minuten even omkeren.
- Ondertussen kun je de ui en knoflook in kleine stukjes snijden.
- Verwarm olie (naar keuze) in een pan en fruit daar de ui en knoflook voor een paar minuten in (midden-hoog vuur).
- Nu kun je de tofu toevoegen. Pak er steeds een stuk vanaf en verkruimel dit (zie foto hieronder).
- Bak dit een paar minuten en voeg dan de kruiden en sojasaus toe. Bak dit daarna nog zo’n 5 minuutjes door.
- Ondertussen bakte ik de champignonmen in een andere pan, deed het brood in de broodrooster en legde de tomaatjes, avocado en hummus klaar op het bord.
- Wanneer de tofu, champignonmen en brood klaar zijn kun je dit ook op het bord neerleggen.
- SMULLLLLLEN MAAR!
♥