Food

Vegan voor één dag: ervaring + eetdagboek

geschreven door Marit mei 24, 2016 13 Comments

Wat een leuke reacties op mijn vorige blog en bedankt voor al jullie lieve felicitaties!

Gister was dus mijn eerste experiment met een andere ‘vorm’ van je fit voelen: een dag veganistisch eten. En dit is heel goed gedaan, ik heb de hele dag vegan gegeten!

Was voor mij toch wel echt een uitdaging! En een uitdaging ga ik sowieso altijd aan, dus het was prima vol te houden voor één dag, ik had geen moeite om dingen te laten staan, maar moest wel heel goed opletten op de producten die ik had: etiketten lezen etc. Wat maakt dat je heel bewust gaat eten, kiest voor veel ‘echte’ producten, waar niet veel aan is toegevoegd, en dat voelde erg goed.
Ik at veel groenten en fruit en werd creatief met mijn maaltijden. Ik hield mijn voedingswaarden bij en zat erg hoog in vetten en koolhydraten en erg laag met eiwitten, terwijl ik juist hoog in eiwitten wilde zitten, gezien mijn krachttrainingen de dagen ervoor.
Je hoort het al, om ben ik nog niet. Ergens blijf ik dan misschien wel mijn ogen sluiten voor het verschrikkelijke wat er in de vleesindustrie gebeurt, maar ik hou toch wel erg van vis en kip en zou (nog niet) zonder mijn dagelijkse kwark en eieren kunnen. Daarnaast maak ik het naast mezelf, ook mijn sociale omgeving en mijn werk omgeving moeilijk. Om 100% veganistisch te leven moet je er echt 100% achter staan en voor mij brengt dit gewoon te veel moeilijkheden met zich mee, dat zegt al wat over hoe ver ik er achter sta. Ik vind het heel erg knap en mooi als mensen zich hier volledig voor in kunnen zetten, het is ook zeker realiseerbaar, er zijn genoeg lekkere vervangende producten! Dit dagje heeft me zeker wat bewuster gemaakt, van mijn eten en van het eten waar dierlijke producten voor worden gebruikt. Ik wil wel wat minderen met vlees en bewerkt eten en dit vervangen door bijvoorbeeld meer groenten.

Wat ik zoal at op mijn vegan dagje?

vegan smoothie bowl
Ontbijt:
waar ik normaal kies voor een eiwitrijk ontbijt met eiwitpoeder en kwark, koos ik nu voor een smoothiebowl van Alpro sojayoghurt vanille smaak, verse spinazie, havermout en topte dit met moerbeien, pompoenpitten, kokosblokjes, lijnzaad en aardbeien. Een gezond en energierijk ontbijt!

Tussendoor: terug van de sportschool was het tijd voor het taartje wat ik de dag eerder haalde bij Anat, de veganistisch hotspot in Groningen. Ik ging voor de chocoladetaart, yum!

vegan lunch met brood en pompoen
Lunch:
vaak lunch ik met boterhammen met kip en ei, nu koos ik voor twee speltboterhammen met pompoenhummus, avocado, tofu, kiemgroenten en geroosterde pompoen met kruiden. Heerlijk!

Tussendoor: als tussendoortje neem ik vaak een eiwitreep, omdat ik onderweg ben, nu was ik gewoon thuis dus kon ik iets lekkers maken. Alpro yoghurt met een appel en aardbeien.

vegan avondeten met quinoa en tofu
Avondeten:
mijn vriend had express wat avondeten van de vorige avond overgehouden en ik at net zo lekker. Quinoa met broccoli, linzen en pittige tofu.

Tussendoor: de hele dag had ik al in mijn hoofd dat de Tony’s Chocolonely amandel zeezout vegan was. Daar sloot ik dan ook de dag mee af, hihi.

Zoals je kunt zien veel soja producten, iets te veel als je het mij vraagt. Ik was er zelfs een beetje misselijk van. Soja met mate is prima, maar zoveel op één dag is naar mijn idee niet echt goed voor je. Maar ik had wat ‘bekende’ vegan producten in huis gehaald en was tot dit beperkt, dus niet veel variatie. Daarnaast zat ik wat hoog in vetten, maar dat komt door mijn eigen keuzes: avocado, chocolade, tofu… Als je als (sportieve) vegan wat hoger in eiwitten wil zitten, is plantaardige eiwitpoeder zeker een goed idee, maar dat vond ik zonde om alleen hiervoor aan te schaffen.

Zo, en dat was de eerste challenge! Ik heb gister veel andere uitdagingen te horen gekregen (clean eten, detox, crossfit…), dus daar ga ik de komende twee weken mee aan de slag. Vandaag doe ik een bbg (bikini body guide) work out, je kent het vast wel, een work out van de bekende Kayla! Nog nooit gedaan en ook dit is een manier voor vele om zich fit te voelen. Ik ben erg benieuwd! Morgen ga ik kijken of je, als je een dagje onderweg bent, ook genoeg opties hebt om buiten de deur ook ‘fit’ te kunnen eten.

Mocht je nog ideeën voor me hebben of graag iets of een dagje mee willen doen? Laat het me vooral weten, vind ik alleen maar leuk!

13 Comments

Elisa mei 24, 2016 at 09:50

Leuke blog mart!
Hahah speltboterhammen heb je verkeerd getypt.Maar wat betreft soya is het ook gewoon wennen voor je lichaam.En als vegan je te lastig lijkt kun je toch ook een tijdje vegatarisch proberen?

Antwoord
Elisa mei 24, 2016 at 09:51

Sorry bedoelde marit zoals je ziet maakt mijn mobiel er ook andere woorden van hahah

Antwoord
Marit mei 24, 2016 at 11:30

Ken je dat niet, smeltboterhammen? Haha, oeps! Verbeterd 😉 Het is wennen, maar is zo’n grote hoeveelheid (yoghurt + tofu) wel goed voor je? Vegetarisch is idd ook een optie, maar ik heb nog even tijd nodig om afscheid te nemen van kip en vis…

Antwoord
Marise mei 24, 2016 at 15:05

Leuke blogpost! Ook om veganisme wat bekender te maken! Ik eet zelf nu al ruim een half jaar vegan en het is de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Soja is helemaal niet slecht voor je hoor, dierlijke producten zijn veel schadelijker voor je gezondheid 😉 (de documentaire ‘Forks over Knives’ is erg interessant!) Mocht je vaker vegan willen eten en hier inspiratie voor willen opdoen, mijn instagraam is @marisetamara . Succes met je volgende uitdagingen!

Antwoord
Marit mei 26, 2016 at 09:25

Wat knap zeg! Misschien die docu maar eens zien. Bedankt voor je berichtje 🙂

Antwoord
Noor mei 24, 2016 at 15:27

Heel herkenbaar, omdat ik geen afscheid wil nemen van mijn vlees/vis/yoghurt/kwark weet ik dat vegetarisch of veganistisch leven niet voor mij is weggelegd. Als compromis eet ik gemiddeld 2 x in de week vegetarisch. Dit werkt voor mij erg goed, zo draag ik en klein steentje bij maar kan ik wel gewoon lekker genieten van een stukje kip of kabeljauw

Antwoord
Marit mei 26, 2016 at 09:24

Zo wil ik er ook instaan, precies wat jij zegt! De keren dat je vis en kip eet, gewoon van genieten, maar ook zonder kunnen!

Antwoord
Amy mei 24, 2016 at 19:43

Tip: mocht je het nog eens willen proberen, kies dan voor provamel suikervrij, in Alpro zitten behoorlijk wat zoetstoffen, kan zijn dat je er daarom ook misselijk van werd! Zeg niet dat Alpro meteen slecht is, maar uit eigen ervaring gaat mijn voorkeur toch altijd uit naar de suikervrije variant, zeker in combinatie met zoet fruit op de vroege ochtend! :))) Leuk artikel!

Antwoord
Marit mei 26, 2016 at 09:23

Er is nu ook Alpro suikervrij, dat was misschien wel even goed geweest inderdaad! 🙂 Bedankt voor je reactie!

Antwoord
Bettie mei 24, 2016 at 20:26

Ik denk dat ik moeite zou hebben om vegan te zijn en dan toch om de zuivelproducten en eieren. Vlees zou ik in principe wel kunnen laten staan. Maar af en toe een Vegan dagje is ook wel een keer proberen waard denk ik.

Antwoord
Marit mei 26, 2016 at 09:23

Ja precies, eens een dagje om gewoon wat bewust te worden, kan geen kwaad! 🙂 Laat me maar weten hoe het ging!

Antwoord
Janine juni 16, 2016 at 18:22

Leuk! Tony is trouwens niet vegan hoor haha zot gewone melk in 🙂 Er bestaat wel vega chocolade maar dan moet je wel even goed zoeken!

Antwoord
Marit juni 16, 2016 at 18:24

Tony puur zeezout is Vegan! 😉

Antwoord

Mijn andere blogs