FoodOntbijt

Vegan cinnamon rolls

geschreven door Marit januari 26, 2021 1 Comment
Vegan cinnamon rolls Flora Plant

Op de valreep van deze “veganuary” maand kom ik nog met deze homemade “cinnamon rolls” die, jawel, helemaal vegan zijn! Voor zowel het deeg, de vulling, de topping en de icing gebruikte ik de plantaardige boter van Flora Plant. Boter die één op één precies hetzelfde in gebruik is als normale boter, maar dan volledig plantaardig. Het recept oogt wellicht moeilijk, maar geloof me, als ik dit kan (in mijn mini-keuken), dan kun JIJ dit ook (inclusief trots gevoel)! En of dit recept het waard is om te proberen hoef ik je niet te vertellen toch? De foto zegt alles! HEMELS!

Nodig voor het deeg (zie foto van ingrediënten beneden):
  • 400 gram (patent)bloem
  • 240 ml plantaardige melk (ik gebruikte havermelk)
  • 40 gram Flora Plant roomboter
  • 1 zakje gist (zie foto)
  • eetlepel basterdsuiker
  • snuf zout
Nodig voor de vulling:
  • 40 gram Flora Plant roomboter
  • 50 gram basterdsuiker
  • 10 gram kaneel (mag minder of meer)
Topping (voordat het de oven in gaat):
  • 25 gram Flora Plant roomboter
Icing:
  • 100 gram poedersuiker
  • 50 gram Flora Plant roomboter
  • 50 gram plantaardige roomkaas (ik gebruikte de cashewspread van AH)
  • 1 theelepel vanille extract
Doen:
  • We beginnen met het deeg. Doe in een steelpannetje de plantaardige roomboter en havermelk en zet dit op heel zacht vuur (ik gebruikte standje 2 van 9). Het mag niet koken, maar moet rustig gaan smelten. Laat het hierna een minuut of 10 afkoelen. Voel even hoe warm het is, als het aanvoelt alsof je onder de douche stapt (rond de 38-42 graden), dan zit je goed.
  • Doe bovenstaande in een beslagkom. Verdeel het zakje gist hier over heen. Niet roeren, maar even 10 minuten laten staan.
  • Voeg dan de eetlepel suiker en snuf zout toe. Nu mag je roeren (ik gebruikte hiervoor een houten spatel).
  • Voeg dan beetje bij beetje bloem toe. Blijf dit roeren. Zodra je op een gegeven moment niet meer kunt roeren, strooi je wat bloem over je (schone) aanrecht, pakt de deegbal uit de kom en kneed dit door op de bloem. Voeg zo alle bloem toe en blijf kneden. Maak de beslagkom even schoon, spray of vet in met (olijf)olie en leg hier de deegbal in. Doe hier wat plastic folie overheen en laat dit voor een uur staan (niet in de koelkast). Als het goed is rijst het deeg (zie foto’s hieronder!). (Ik had hier een erg trots moment, haha!)
  • Hopelijk heb je je aanrecht met het bloem zo gelaten, want we gaan rollen op verstrooid bloem (zodat het niet gaat plakken aan het aanrecht). Leg de deegbal op het aanrecht en rollen maar! (dit kan ook gewoon met een droogshampoo bus, zie foto hieronder!) Probeer er een platte rechthoek van te rollen.
  • Vulling: Smelt de plantaardige roomboter (bijv. even in de magnetron) en smeer dit uit over het deeg. Mix de suiker en kaneel met elkaar en verdeel ook dit over het deeg (zie foto hieronder).
  • Rol vervolgens dunnetjes op (met de korte kant) en leg de naad naar beneden. Snijd met een mes de deeg in 12 rollen.
  • Topping: Spray een bakblik of bakschaal in en leg hier de rolletjes in. Laat de plantaardige roomboter van de topping smelten en smeer dit over de bovenkant van de rolletjes. Doe wat plastic folie over de schaal en laat dit nog even staan (zie foto hieronder).
  • Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 180 graden.
  • Nadat deze warm is (na ong. 15 minuten) kun je de schaal in de oven zetten voor 25-30 minuten. Laat even afkoelen, voordat je ze in je mond stopt.
  • Icing: Ze zijn nu al super lekker, maar wil je er ook nog een icing overheen doen (ik zou het doen!), dan meng je de plantaardige roomboter (gesmolten), poedersuiker, cashewspread en vanille extract met elkaar.
  • Verdeel dit over de cinnamon rolls als ze uit de oven komen, zo smelt het heel lekker mee.
  • ENJOY!

Vegan cinnamon rolls Flora Plant

De ingrediënten voor het deeg.

Vegan cinnamon rolls Flora Plant

Het deeg voor het rijzen.

Vegan cinnamon rolls Flora Plant

Het deeg na een uur rijzen.

Vegan cinnamon rolls Flora Plant

Rollen maar!

Vegan cinnamon rolls Flora Plant

De vulling verdeeld over het deeg.

Vegan cinnamon rolls Flora Plant

Nog een kwartiertje laten rijzen (met plastic folie erover) voordat het de oven in gaat.

PS. Voor bovenstaand recept heb ik me laten inspireren door dit recept, maar hopelijk heb ik het iets eenvoudiger opgeschreven.

PPS. Dit is de eerste (blog)post in samenwerking met Flora Plant. Dit gehele jaar zal ik samenwerken met Flora Plant, super veel zin in! Lees hier mijn disclaimer.

1 Comment

Flore februari 10, 2021 at 12:14

Heeeerlijk!! Ga ik zeker nog een keer maken 😋

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



fitwithmarit

Toon meer... Volgen op Instagram