FoodTussendoortjes

Vegan chocolade caramel slices

geschreven door Marit mei 5, 2020 6 Comments
Vegan chocolade caramel slices

In elk tentje hier kun je caramel slices bestellen. Goddelijk vind ik het! Tom ging eerder al aan de slag voor deze “chocolade caramel slices“, maar ik wilde ook eens een veganistische, iets gezondere variant proberen en dus liet ik me inspireren door dit recept en ging ik aan de slag. En ik zeg je: verrukkelijk! Door de noten, dadels en kokosolie super vullend, maar op voedzamer dan de suikers en boter uit de “ongezondere variant”. Echt het proberen waard! Heel benieuwd wat je ervan vindt.

Nodig voor de bodem:
  • 80 gram havermout
  • 80 gram amandelen
  • 70 gram dadels
  • 50 gram gemalen kokos
  • 1 eetlepel cacao poeder
  • 100 gram kokosolie
  • snuf zout
Nodig voor de vulling:
  • 400 gram dadels
  • 250 gram cashew noten
  • 50 gram agave siroop
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 gram kokosolie
Nodig voor de topping:
  • 150 gram pure chocolade (85%)
  • eetlepel (olijf)olie
Doen:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de 70 gram dadels in een schaaltje en giet hier kokend water overheen. Laat staan voor 10 minuten.
  • Zorg ervoor dat de havermout en amandelen gemalen zijn. Doe dit in een beslagkom en voeg hier de gemalen kokos, cacao poeder en snuf zout toe. Voeg hier ook de dadels en (gesmolten!) kokosolie aan toe. Mix dit geheel (het beste met een keukenmachine).
  • Bekleed een cakeblik (een bredere variant, rond de 30 bij 25 cm) met bakpapier en doe hier de zojuist gemaakte bodem in. Verdeel en druk het goed aan met een lepel.
  • Zet in de oven voor 10 minuten. Wanneer dit klaar is laat je het (buiten de oven) afkoelen.
  • Ondertussen kun je de vulling gaan maken: Doe in een steelpannetje de 400 gram aan dadels en voeg hier 150 ml gekookt water aan toe. Laat dit (zo’n 10 minuten) op heel zacht vuur staan. In de gaten houden en af en toe roeren. Dit wordt langzamerhand één (plakkerige) substantie (water wordt hierin opgenomen).
  • Doe de cashew noten in een schaaltje en giet hier kokend water overheen. Laat dit voor 15 minuten weken.
  • Doe in een beslagkom: de agave siroop, vanille en (gesmolten) kokosolie. Voeg hier de dadelsubstantie en geweekte (afgegoten) cashew noten aan toe. Mix dit geheel tot een mooie substantie (beste met een keukenmachine). (Zelf heb ik geen keukenmachine en heb dit gedaan met een staafmixer, maar dat gaat heel lastig.)
  • Verdeel dit caramel beslag over de bodem en zet dit in de koelkast voor minimaal vier uur.
  • Als laatste kun je aan de slag met de chocolade topping: laat de chocolade au bain marie smelten en roer hier de (olijf)olie doorheen. Verdeel het chocolademengsel over de caramel heen en laat nog minstens twee uur in de koelkast staan.
  • Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het in stukjes snijden! Het makkelijkst snijden wil met een heet mes (zodat de chocolade in tact blijft). Ik sneed het in 24 stukjes, maar je kunt er grotere of kleinere stukjes (let op: vullend!) van maken.
  • ENJOY!

6 Comments

Janneke mei 22, 2020 at 17:00

Hi Marit,

Lijkt me echt een heerlijk recept, maar voor
de zekerheid toch: bedoel je met de vanille vanillepoeder- of extract?

Antwoord
Marit juni 5, 2020 at 00:35

Goede vraag! Extract! Ik zal het even aanpassen.

Antwoord
Jolanda mei 24, 2020 at 18:53

Ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk! Kan je ze invriezen?
Groet Jolanda

Antwoord
Mariska juni 3, 2020 at 15:39

Ik ben ook benieuwd of je het kan invriezen!

Antwoord
Marit juni 5, 2020 at 00:41

Yes, kan! Geniet ervan!

Antwoord
Marit juni 5, 2020 at 00:40

Hoi Jolanda, wat super leuk om te horen. Heb het zelf niet geprobeerd (ze blijven tot 7 dagen ook zeker goed in de koelkast), maar ik weet vrij zeker dat je ze in de vriezer kunt bewaren! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



fitwithmarit

Toon meer... Volgen op Instagram