DinerFood

Rijst met boontjes, tempeh en pindasaus

geschreven door Marit april 10, 2018 6 Comments

Tempeh is qua looks misschien wel het minst aantrekkelijke wat erin de supermarkt te vinden is. Veel mensen laten het daarom ook graag liggen, maar als ik iets met tempeh voor anderen maak, dan zijn ze altijd positief verrast. Het is naar mijn idee een super lekkere, goedkope en gezonde vervanging van vlees bij je avondeten. Van zichzelf een beetje saai, maar heel lekker te maken met ketjap, ui en knoflook. Heerlijk in combinatie met rijst, boontjes en pindasaus. Het onderstaande gerecht is makkelijk om te maken, heerlijk om op te eten en qua voedingswaarden een goede avondmaaltijd.

Nodig
(voor 2 personen):
– 80 gram (pandan)rijst
– 250 gram tempeh
– 400 gram sperziebonen (uit de vriezer)
– 1 paprika (kleur naar keuze)
– 25 gram pindakaas
– 50. (soja)melk
– 30 gram ketjap
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 5 gram kokosolie
– sambal naar keuze
– optioneel: ei, cassave kroepoek (vegan), pinda’s, koriander, rode peper

Doen:
Kook de rijst en sperzieboontjes zoals vermeld op de verpakking.
Snijd de tempeh in blokjes en doe deze in een beslagkom. Snijd ook de ui en knoflook in kleine stukjes en doe deze bij de tempeh-blokjes in de beslagkom. Voeg hier 20 gram ketjap en sambal naar keuze aan toe. Mix dit geheel met een lepel. Verwarm in een bakpan de kokosolie en bak de tempeh hierin tot het lichtbruin/bruin wordt.
Ondertussen kun je de pindasaus maken. Doe de pindakaas, (soja)melk, 10 gram ketjap en sambal naar keuze in een klein steelpannetje en zet op het vuur. Blijf dit roeren totdat het één massa is, dit duurt maar een aantal minuten.
Wanneer de rijst, sperziebonen, tempeh en pindasaus klaar zijn kun je alles op twee borden verdelen. Snijd de paprika in stukjes en leg dit er ook bij. Je kunt optioneel nog een gekookt of gebakken eitje toevoegen, het gerecht met cassave serveren en zelf gebruik ik nog wat ketjap om het gerecht nog smaakvoller te maken.

Eet smakelijk!

Voedingswaarden (per persoon):
Kcal = 604
Koolhydraten = 61 gram
Eiwitten = 35 gram
Vetten = 22 gram

PS. Gek van tempeh? Dit Mexicaanse gerecht is ook zo lekker! Met avocado, creme fraiche en chillisaus. Of je maakt een mega gezonde Buddha Bowl!

Mijn andere blogs

6 Comments

Eline april 10, 2018 at 09:33

Tempeh schrikt mij ook altijd af, omdat ik ‘m zelf nog nooit lekker gekregen heb. Bij mij smaakt ‘ie altijd naar de geur die je krijgt als je de verpakking net opent. Misschien moet ik ook gewoon maar eens tempeh proberen van een ander merk, met dit recept dan. Ben er wel hartstikke benieuwd naar namelijk. Thanks om het recept te delen! 🙂

Antwoord
Marit april 10, 2018 at 10:16

Ook als je de tempeh in blokjes snijdt en even laat staan met ketjap, ui en knoflook? En heb je de ‘kant en klare’ tempeh blokjes van de Appie al eens geprobeerd? Ik niet hoor, maar misschien vind je die wel lekker! Die hoef je dan alleen te bakken en hebben denk ik al een lekkere smaak van zichzelf.

Antwoord
Britt april 12, 2018 at 22:24

Als je de in kleine blokjes gesneden tempeh eerst tien minuten stoomt neemt ‘ie veel meer smaak op! Daarna een half uurtje in de marinade laten staan en dan bakken of in de oven en dan is het écht lekker (vind ik ;-)).

Antwoord
Fleur Stikkelorum april 15, 2018 at 08:04

Idd stomen neemt ook de bonen- gefermenteerde smaak voor n groot deel weg en is een ouderwe.ts Indonesisch trucje (ik ben daar opgegroeid 😉 en heb t geleerd van onze kokki daar)

Antwoord
Marit april 16, 2018 at 09:42

Dank voor je tip, Fleur! 🙂

Antwoord
Marit april 16, 2018 at 09:40

Wat een goeie, bedankt voor de tip!

Antwoord

Laat een comment achter