FoodTussendoortjes

Recept voor eiwitrijke koffiecake met vanillesmaak

geschreven door Marit juli 5, 2016 18 Comments

Ook zo gek op koffie? En dan het liefst een latte macchiato met vanille siroop. Hoe fijn als je dezelfde smaak kan creëren in een cake? En dan ook nog eens super verantwoord. Ik ging de uitdaging aan en voilà, hierbij het recept van een heerlijke cake met koffie en vanille smaak. Met ook nog eens gunstige voedingswaarden: boordevol eiwitten. Check die onder het recept.
Mocht je overigens niet van koffie houden, kan het ook prima zonder.

Nodig:
– 150 gram speltmeel
– 500 gram kwark
– 3 extra sterke espresso’s (zo’n 120ml)
– 2 eieren + 1 eiwit
– 3 scheppen vanille eiwitpoeder (84 gram)
– 1 zakje vanille suiker 
– 3 theelepels bakpoeder

Doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zet de espresso’s. Zo sterk mogelijk, als je van koffie houdt!
Doe bovenstaande ingrediënten in een bak en mix deze met een staafmixer.
Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het mengsel hierin.
In de oven voor zo’n 35 minuten (altijd in de gaten houden). Laten afkoelen en daarna in 10 plakken snijden.
Als de cake afgekoeld is wikkel ik het in folie, de ene helft in de koelkast voor tussendoortjes de komende dagen, de andere helft in de vriezer.

Voedingswaarden per plak:
Kcal = 128
Koolhydraten = 12, 1 gram
Eiwitten = 14,7 gram
Vetten = 2,3 gram

18 Comments

Lau juli 5, 2016 at 09:13

Deze ga ik zeker een keer proberen! Ziet er heerlijk uit.. ??

Antwoord
Marielle juli 5, 2016 at 09:39

Lijkt me lekker! Maar kan je het eiwitpoeder weglaten? Of vervangen door iets anders? En hoeveel ml waren hou drie espresso’s ongeveer? Voordat de cake veel te nat is :).. Bedankt!

Antwoord
Marit juli 5, 2016 at 12:11

Ik gebruikte ongeveer 150 ml. espresso. Je zou het in principe weg kunnen laten, maar dan zou ik iets van honing of suiker toevoegen voor de smaak.

Antwoord
Maaike juli 5, 2016 at 09:49

Je brengt me wel op een idee! Ik ga eens proberen er een vegan variant van te maken.. cake met koffie en een bakje koffie .. heerlijk 🙂

Antwoord
Marit juli 5, 2016 at 12:10

Oeh klinkt goed, enjoy!

Antwoord
Robin juli 5, 2016 at 09:57

Kan je het eiwitpoeder ook in een andere smaak gebruiken of is het idee van de cake dan weg?

Antwoord
Marit juli 5, 2016 at 12:10

Nee hoor, zou best wel kunnen! Iets met chocolade lijkt me ook erg lekker!

Antwoord
Meike juli 5, 2016 at 10:23

Goed idee! Lekker ook voor een lange ochtend run, denk ik! 🙂

Antwoord
Marit juli 5, 2016 at 12:09

En voor er na 😉

Antwoord
Froukje juli 5, 2016 at 14:56

Ik ga m ook eens proberen!

Antwoord
Kim juli 6, 2016 at 21:09

Ik snap het niet! Heb precies het recept gevolgd maar hij smaakt echt heel muf :(.. Heb er maar wheytella opgesmeerd om er enigszins van wat van te maken.. Heel jammer

Antwoord
Marit juli 7, 2016 at 10:37

Hmmm, wat jammer om te horen. Muf door de koffie of? Maar met wheytella ook lekker toch 😉

Antwoord
wendy vrieling juli 7, 2016 at 10:31

Dit klinkt wel erg lekker en aantrekkelijk. Ga toch maar eens aan het bakken

Antwoord
Merel juli 7, 2016 at 20:09

Ik heb hem ook gemaakt maar dan met 150gram havermout en omdat die vrij nat was een uurtje in de oven gedaan ??

Antwoord
Manon augustus 23, 2016 at 21:23

Doen jullie de cake maken met magere kwark?

Antwoord
Marit augustus 24, 2016 at 10:49

IK (Marit is er maar één ;)) doe dat met magere kwark inderdaad!

Antwoord
Laura september 25, 2016 at 14:43

Hoi! Ik heb het recept uitgeprobeerd, want hij klonk ontzettend lekker! Mijn probleem was een beetje dat hij maar niet gaar wilde worden.. Waarschijnlijk heb ik er te veel koffie in gedaan 😉 maar dat was natuurlijk wel jammer. Volgende keer beter!
Ik heb inmiddels al meer recepten op je site gezien die ik uit kan proberen, dus dat gaat helemaal goed komen!

Antwoord
Marit september 26, 2016 at 11:19

Lang genoeg in de oven gehad met bakpoeder? Te veel koffie zorgt eerder voor nat, niet perse dat ie niet gaar wordt. Hoop volgende keer beter!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Follow on Instagram