Gezien de zomerse temperaturen was ik toe aan iets fris! Iets fris, gezonds en lekkers om naar uit te kijken. Gebaseerd op de skinny cheesecakejes met frambozen die ik laatst maakte, maar dan dus een stuk frisser: met citroensmaak! Ook leuk om te maken om mee te nemen of te serveren als gezondere variant op een feestje.
Nodig:
– 150 gram notenmix
– 75 gram dadels (ik gebruikte 3 van deze)
– 75 gram (3 eetlepels) kokosolie
– 750 gram Optimel citroen kwark
– 6 gelatine blaadjes
– 1 citroen (sap van halve, schil van hele)
Doen:
Voor de bodem: ontpit de dadels en laat ze weken in een kommetje met kokend water.
Smelt de kokosolie door het even in de magnetron te zetten.
Vermaal de dadels met de noten en kokosolie in een keukenmachine (of de handige ‘tomado‘, iets wat je voor zo’n 12 euro kan aanschaffen bij de Blokker en wat geen elektriciteit nodig heeft. Wel een soort zaagmachine idee krijg je ervan, haha).
Verdeel het bodem-mengsel in een taartvorm (26 cm) en druk goed aan. Zet dit in de koelkast terwijl je bezig gaat met de vulling.
Voor de vulling: leg de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Doe ondertussen in een steelpannetje 5 eetlepels water. Haal (na 5 minuten dus) de gelatineblaadjes uit het water (even laten uitlekken) en leg deze in het steelpannetje. Zet het vuur aan, maar breng het niet aan de kook. Wel goed roeren, zodat het oplost. Zodra het oplost (binnen 1 a 2 minuten al) gelijk uitzetten en even laten afkoelen, maar niet te lang laten staan. Rasp het schil van de citroen af en doe dit in een beslagkom. Pers een halve citroen uit en deze ook in de beslagkom. De citroenkwark hierbij. Als laatst de gelatineblaadjes erbij en dan mixen.
Haal de bodem uit de koelkast en giet het kwarkmengsel erover. In de koelkast zetten voor minstens 2 uur.
En dan in 12 stukken snijden en aanvallennnnnnn!
Voedingswaarden per stuk:
Kcal = 185
Koolhydraten = 8,8 gram
Eiwitten = 13,7 gram
Vetten = 5,8 gram
9 Comments
Klinkt suuuuper lekker! Dit ga ik zeker eens proberen 🙂
Klinkt héérlijk! Alleen ben ik allergisch voor noten. Heb je een alternatieve bodem toevallig? Zou top zijn!
Je zou het met koekjes kunnen proberen… Of roggebrood bijvoorbeeld. Verder geen idee eigenlijk.
Super lekker!
Heb je toevallig ook een vervanging voor de gelatine blaadjes?
Heb hem net gemaakt, we kwamen er alleen later pas achter dat de kokosolie echt dík over de datum was… De bodem eet ik dus niet op (ruikt ook ranzig ?) maar de rest is lekker!
Hahah oeps!
kan je deze ook in de vriezer bewaren? we zijn maar met z’n tweetjes 🙂
Oeh ziet er super lekker uit! Ga ik zeker proberen, maar kan je hem ook in de vriezer bewaren?
Nog niet geprobeerd, maar denk het wel! 🙂