Één van mijn favoriete recepten: zwarte bonen brownie. Een ‘healthy’ brownie die o.a. gemaakt is van zwarte bonen. Klinkt misschien gek, maar is zeker het proberen waard! Een eiwitrijk, makkelijk en heerlijk recept. Zelf snijd ik de brownie altijd in 10 plakken, verpak deze in plastic folie en bewaar de helft in de koelkast (4/5 dagen) en de rest in de vriezer. Zo heb ik iedere dag een heerlijk tussendoortje! De voedingswaarden check je onder het recept.
Nodig:
– blik van 400 gram zwarte bonen (265 gram uitgelekt)
– 3 scoops eiwitpoeder (smaak naar keuze, ik vind vanille erg lekker!)(84 gram)
– 2 eieren, 1 eiwit
– 100 gram dadels
– 50 gram cacao poeder
– 2 theelepels bakpoeder
– 20 gram walnoten
– 50 ml water
Doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat de dadels 15 minuten weken in een bakje met kokend water.
Giet de zwarte bonen in een vergiet, was deze en laat ze uitlekken.
In een beslagkom: de eiwitpoeder, eieren, cacao poeder, bakpoeder, water en ook de zwarte bonen als deze uitgelekt zijn. Wanneer de dadels klaar zijn, voeg je deze ook toe. Mix dit geheel tot een beslag, dit kan het beste met een staafmixer. Wanneer het een beslag is (geen stukjes meer) voeg je de walnoten in stukjes toe en roer je deze er doorheen.
Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het mengsel hierin. In de oven voor 25 minuten op 180 graden. Even laten afkoelen. Daarna in tien plakken snijden en natuurlijk een stukje (of twee) proeven! Vers het lekkerst!
Voedingswaarden per plak:
Kcal = 127,5
Koolhydraten = 10,2 gram
Eiwitten = 11,2 gram
Vetten = 3,0 gram
83 Comments
Ha Marit! Klinkt weer als een lekkere snack! Wat ik me af vroeg, heeft de eiwitpoeder ook een functie als in het wordt daardoor luchtig of iets dergelijks? Dat heb ik namelijk niet in huis en ik vroeg me af of het ook zonder kan? thankss! Groetjes
Het werkt vooral mee voor de smaak. Als je het niet toevoegt, zou ik wel iets van honing toevoegen!
Hoi Marit,
Als ik dan het eiwitpoeder weg laat, hoeveel honing zou ik dan het beste kunnen toevoegen?
Groetjes!
Als je geen eiwitpoeder toevoegt, valt er wel echt een smaak weg, maar je kunt het proberen met 5 eetlepels honing.
JUP! Deze ga ik maken. Top recept + wat een goede voedingswaarden. me like! <3 Thanks for shiring. x
Lekkerrrrr Lien X
Lijkt me erg lekker, maar ik heb een zak bruine bonen en geen blik, moet ik deze eerst wellen?
Prima voedingswaarden! Zwarte bonen brownie klinkt voor mij niet heel lekker, proef je de bruine bonen er goed in of is de smaak van het eiwitpoeder voornamelijk overheersend?
Gebruik je zelf ook de cacao van de body en fit?
Nee, ik had deze keer gewoon van de Appie!
Hoi, ik heb de brownies gemaakt en ze zijn erg lekker 🙂 alleen zijn ze een beetje stug en zou ik ze graag een beetje luchtiger maken. Heb je misschien tips hoe ik dat zou kunnen doen? Alvast bedankt !! 🙂
Hey Inge! Goed om te horen. Jammer dat ze zo stug zijn. Misschien de volgende keer 50 ml toevoegen?
Is het dan hetzelfde als nesquik?
Dat kan ja, ik gebruikte andere cacao, staat bij de nesquik 🙂
Hey Marit!
Ik heb deze al ee paar keer gemaakt, echt een topper! Op dot moment zit er zelfs weer eentje in de oven hihi :), maar dit keer gebruikte ik witte bonen (zwarte hadden ze niet meer). Ik ben benieuwd!
Lekker is ‘ie he? Leuk om te horen. Ben erg benieuwd hoe het met witte bonen smaakte?!
Ik heb deze gisteren gemaakt, de smaak is goed maar hij is heel erg droog.. Zou ik meer olie toe moeten voegen of korter in de oven…?
Zelfde probleem. Zou hem graag iets kleffer hebben als een brownie. Maar wat voeg je dan toe?
Dadels?!
Hoihoi! Ik heb dit recept gisteren gemaakt en de smaak is erg lekker, maar de cake is heel droog geworden.. Zou ik ‘m misschien wat korter in de oven kunnen doen? Of meer olie toevoegen?
Hi Esther, fijn dattie lekker was. Misschien inderdaad om wat minder droog te maken wat meer olie / minder lang in oven, probeer maar eens!
Hee Marit,
Ik heb geen eiwitpoeder in huis. Hoe veel eetlepels honing raadt jij aan ter vervanging?
Hoi Nanna, de eiwitpoeder geeft wel echt een zoete/lekkere smaak aan. Je zou het dus idd kunnen vervangen door honing, ik zou dan voor 5 eetlepels kiezen!
Heerlijk recept! Welke afmeting bakvorm gebruik je hiervoor? Thnxx
Drankje Esmay! Ehm… de normale afmeting zeg maar, weet zo niet welke dat is, maar die je eigenlijk overal kunt vinden.
Wauw! Had mijn twijfels maar het beslag smaakt al verrukkelijk. Ik heb er een scheitje melk, verse sinassappelsap bij gegooid. Daarnaast heb ik wat gemalen kokos er bij gevoegd. Can’t wait!
Oeh, klinkt goed, fijn dat ie lekker was!
Haha geen scheitje natuurlijk maar een scheutje!
Super lekker en voedzaam tussendoortje!
Hey Marit, ik vroeg mij af wat de functie is van de rozijnen? Zijn ze nodig? Ik vind ze te koolhydraatrijk namelijk.
Ze zorgen voor een zoete smaak en dat het niet zo droog wordt. Je zou het kunnen proberen zonder, maar raad het je niet aan eigenlijk.
Wat zoetstof erbij en wat meer olie zou eventueel de truc kunnen doen gok ik? Wat betreft de zwarte bonen..moet ik de voedingswaarde van 400 gram rekenen of die van 265 gram?
Je kan het proberen! Ben benieuwd. Het gaat om uitgelekt 265 idd.
Super, ga het dit weekend proberen (een wat kleinere portie dan). Dank je wel!
Hi Marit,
Ik ben gek op bonen, dus wil dit een keer gaan proberen! Heb je ook een tip welke andere soort noot ik kan gebruiken als vervanger voor de walnoten?
Het kan eigenlijk met elke noot die je wil en kan eigenlijk ook wel zonder!
kan ik gewoon mijn eiwit poeder gebruiken die ik ook voor een shake gebruik? ?
Volgens mij had je al een antwoord, maar ja die bedoel ik ook gewoon!
Ik wil hem maken maar vroeg me iets af…is 3 scoops 90g?
Deze ga ik snel maken. Bananenbrood is heerlijk maar een beetje afwisseling kan geen kwaad!
Hoi Marit!
Ik heb net zelf handmatig alle ingredienten ingevoerd op myfitnesspal, en ik kom over de 150 kcal per plak uit.
Enig idee hoe dat kan?
Hmmm, ik denk dat dat het verschil tussen dadels en rozijnen is. Ik heb dit nu aangepast (en nog wat andere kleine dingen) en heb de voedingswaarden gewijzigd! Volgens mij klopt het nu. Bedankt voor je berichtje!
Hoi!
In de beschrijving staat rozijnen, maar bij de ingrediënten dadels. Is het of 100 gram dadels of 100 gram rozijnen?
Groetjes!
Goed gezien haha! Ik heb het recent aangepast, maar nog niet helemaal goed dus. Ik bedoel dadels, maar met rozijnen zou het ook kunnen! Bakse!
Ben van plan hem te gaan maken nu! Kunnen de dadels vervangen worden door iets anders? Heb dat als enige nu niet in huis..
Sorry voor de late reactie. Je zou het kunnen vervangen door rozijnen. Bakse!
Vandaag geprobeerd te maken. precies het recept gevolgd maar ik kreeg niet een beslag… Veel te droog :(. Iemand anders hier ook tegenaan gelopen?
Hmmm, wat jammer en gek… misschien wat water toevoegen de volgende keer? En de bonen wat ‘natter’ laten?
Hey Marit!
Ik wil het recept uit gaan proberen. Hoe kan ik de brownie het beste bewaren + hoe lang? En kan je de brownie ook invriezen?
Thanks!
Roos
Leuk! Ik verpak de stukken in folie en bewaar dan een paar stukken in de koelkast (3/4 dagen) en de rest in de vriezer!
Zou dit recept ook zonder eieren gemaakt kunnen worden? En waar kan ik het dan eventueel door vervangen?
Hi Vera, ik heb geen idee, ik bak eigenlijk altijd met eieren. Als jij geen eieren eet, weet jij denk ik beter waardoor je het zou kunnen vervangen. Je kunt het denk ik niet alleen weglaten.
Appelmoes heb ik gehoord!
Mmmz lijkt me heerlijk! Ga hem zo maken :D. Super voedingswaarden ook.
Enjoy!
Hij is super super lekker. Thanks <3
Hoi Marit, kan cacaopoeder ook vervangen worden door eiwitpoeder met cacao smaak?
Hey, ja ik denk het wel, maar dan zal de smaak wel iets minder cacao-ig zijn.
Ik heb precies dezelfde ingrediënten en hoeveelheden gebruikt, alleen wordt mijn cake niet gaar. Iemand tips?
Dat is gek. Heb je dat vaker met je oven of dat niet?
[…] lekkers + gezonds te eten. Dus ik ging op zoek naar fijne recepten en ik vond op de site van Marit deze zwarte bonen brownies. Maar deze brownies zagen er op haar foto nogal klef uit, dus ik besloot wat aanpassingen te doen, […]
Wat bedoel je met 1 eiwit?
Als je van een ei het eigeel scheidt van het eiwit, dan het eiwit gebruiken.
Zijn het twee hele eieren + 1 ei wit?
ja!
oke dankjewel!
Jaa ook weer eens gemaakt! Lekker hoor! Rozijnen ipv dadels gebruikt en stukjes chocolade ipv cacao poeder. Lekker tussendoortje voor op t werk 🙂
Haha zo heb ik het ook vaak gemaakt, als ik sommige ingrediënten opeens miste. Lekker!
[…] Klik hier om door te linken het recept op de blog van Marit. […]
Ik was eerst nogal sceptisch, maar dat bleek totaal onnodig! Lijkt wel echt een brownie!
Super leuk om te lezen, Romy! Bedankt en geniet ervan!
Ziet er super lekker uit, ga deze zeker eens proberen:)
Ohh hij is echt heerlijk! Je hebt geen idee dat er bonen in verwerkt zitten! Omdat iedereen zei dat ie erg droog was heb ik hem 20 minuutjes in de oven gedaan, en dat was perfect! 🙂
Leuk om te horen Chiara! En een goede tip. Dank!
Ziet er goed uit! Hebben de dadels ook een bepaalde functie of zou je deze kunnen weglaten/vervangen? Misschien door appelmoes?
Oeps sorry zie nu dat deze vraag al is gesteld; rozijnen it is 🙂
Yes! Naar mijn idee zijn dadels of rozijnen onmisbaar in dit recept. Functie: zoetigheid en textuur!
[…] Recept – Zwarte bonen brownie Al jaren zag ik dit recept van Fit With Marit voorbij komen. Echter, maakte ik het nooit. Geen idee waarom, maar misschien […]
YUMMY!
Heel erg lekker! Heb hem wat korter gebakken en wat stukjes pure chocola toegevoegd waardoor hij wat meer chewy is geworden. Top recept!
Oeh, klinkt heerlijk! Thanks voor de tip!
Als ik chocolade eiwitpoeder gebruik, moet er dan alsnog cacoapoeder in?
Yes, anders stond het er niet bij! 🙂