FoodTussendoortjes

Eiwitrijke wortelcake met kaneel

geschreven door Marit januari 17, 2017 23 Comments

Je hebt misschien al door dat ik het leuk vind om te experimenteren met groente in baksels. Het is heel gemakkelijk om groenten ergens aan toe te voegen en het hierdoor gezonder én lekkerder te maken. Ik maak veel van mijn recepten eiwitrijk door eiwitpoeder en eiwitten, omdat eiwitrijke voeding belangrijk is en het lastig kan zijn om aan voldoende eiwitten te komen. Het is niet alleen belangrijk voor de sporters, iedereen heeft eiwitten nodig. Daarnaast kies ik altijd voor een smaak eiwitpoeder, waardoor het veel smaak toevoegt aan mijn recepten.
Deze keer ging ik aan de slag met wortel en kaneel. Een hele lekkere combinatie, vooral met deze koude dagen. Heerlijk om mee te nemen als tussendoortje!

Nodig:
– 200 gram wortel(rasp)
– 120 gram speltmeel
– 84 gram (3 scoops) eiwitpoeder (ik had vanille, kan ook andere smaak)
– 2 eieren + 2 eiwitten
– 50 gram honing
– 1 theelepel bakpoeder
– 2 theelepels kaneel (en als je in huis hebt: een theelepel speculaaskruiden)
– 50 ml water

Doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rasp de wortel of zorg dat dit puree wordt. Dit kan door een keukenmachine, blender, staafmixer of rasp. Als dit klaar is, doe je de wortel in een beslagkom. Hierbij voeg je: de speltmeel, eiwitpoeder, eieren, eiwitten, honing, bakpoeder, kaneel en het water. Maak hier een beslag van (staafmixer of blender).
Bekleed een cake of brownie blik met bakpapier. Giet hier het mengsel in en verdeel dit goed.
In de oven voor 25 minuten. Laat nog 10 minuten in de oven staan voordat je het eruit haalt. Even laten afkoelen en dan kun je de cake snijden in 12 stukken. De helft heb ik verpakt in folie voor in de vriezer, dan andere helft bewaar ik in de koelkast voor een tussendoortje de komende dagen.

Eet smakelijk!

Voedingswaarden per stuk:
Kcal = 87
Koolhydraten = 9,3 gram
Eiwitten = 8,4 gram
Vetten = 1,5 gram
Natrium = 0,25 miligram
Suikers = 3,1 gram

PS. Ik krijg vaak de vraag of er iets weg kan worden gelaten uit recepten of dat je er iets anders aan kan toevoegen, ik heb alleen deze variant gemaakt, dus ik weet niet of het bijvoorbeeld zonder eiwitpoeder of een ander soort meel lekker is. Je kunt het altijd vragen, maar je kunt het ook zelf inschatten en/of proberen! 

23 Comments

Ellen januari 17, 2017 at 17:10

Ahh dat moet ik zeker proberen! Nu ben ik vooral fan van de zwarte bonen brownie maar deze lekkernij klinkt ook goed in de oren!

Antwoord
Hanna januari 17, 2017 at 18:20

Lijkt me leuk om zoiets te maken! Kan je het eiwitpoeder ook weglaten of vervangen voor iets ander?

Antwoord
Marit januari 17, 2017 at 21:26

Hoi Hanna, zie de tekst onder het recept! 🙂

Antwoord
Eveline januari 17, 2017 at 18:27

Heb hem net gemaakt maar dan de speltmeel vervangen voor amandelmeel: echt SUPER lekker!!

Antwoord
Marit januari 17, 2017 at 21:26

YAY, top om te horen! 🙂 Geniet ervan!

Antwoord
Marijke januari 17, 2017 at 20:50

Jummie! Net gebakken, en alvast een stukje bij de thee gehad, super lekker! Niet zo mooi hoog als jouw foto helaas maar wel heel lekker! ?

Antwoord
Marit januari 17, 2017 at 21:27

Hangt er denk ik ook vanaf in wat voor blik je ‘m doet 😉 ik had een klein blik, dus kon het beslag wat hoger! Fijn dat het goed smaakte, geniet ervan!

Antwoord
Dieuwertje februari 15, 2018 at 02:28

Volgende keer meer bakpoeder toevoegen. Daarvan gaat hij enorm rijzen 🙂

Antwoord
Maaike februari 5, 2017 at 10:20

Kan je ook havermout gebruiken ipv spelt meel?

Antwoord
Marit februari 5, 2017 at 19:23

Dat heb ik nog niet geprobeerd, dus durf dat niet te zeggen…

Antwoord
Kelly februari 21, 2017 at 17:50

Ziet er erg lekker uit! Marit, heb je ervaring met het invriezen hiervan? Zie mezelf niet een hele cake opmaken in één week (nouja… ;-))

Antwoord
Marit februari 23, 2017 at 09:43

Ik vries altijd de helft in, top idee en net zo lekker!

Antwoord
Sarah februari 22, 2017 at 17:59

Klaar ! morgen in mijn brooddoos. Ziet er goed uit…

Antwoord
Marit februari 23, 2017 at 09:43

Lekker, geniet ervan!

Antwoord
Robin maart 8, 2017 at 14:24

Deze zie ik nu pas! Ik ga zaterdag bakken! Thanks!

Antwoord
Marit maart 8, 2017 at 19:23

Veel bak en eetplezier!

Antwoord
Maud maart 10, 2017 at 16:08

HEER-LIJK!

Antwoord
Miranda april 23, 2017 at 15:08

Net gemaakt, heerlijk! Vond ‘m met die gure wind van vandaag ook nog wel kunnen ?. Ik vraag me af of die ook zou smaken met bijvoorbeeld aardbei ipv wortel en dan natuurlijk de kaneel weglaten.. ooit zoiets geprobeerd?

Antwoord
Marit mei 1, 2017 at 13:01

Ik vind dat deze cake altijd kan 😉 Herfst of niet! Ja dat zou zeker kunnen! Aardbeien maakt het wel altijd wat zachter/wateriger naar mijn idee. Maar je kunt zelf wat bedenken of bijv. zoiets als dit recept: https://www.fitwithmarit.nl/food/zomerse-cake/

Antwoord
Robin maart 4, 2018 at 22:40

Ik heb hem zonder eiwitpoeder gemaakt en dan is hij nog steeds lekker! Thanks voor t recept.

Antwoord
Marit maart 5, 2018 at 18:27

Fijn om te horen!

Antwoord
Kim juli 25, 2019 at 20:17

Wauw, deze is echt super lekker! Ik had de honing vervangen door maple walnut syrup van Waldenfarms waardoor ik nog wat ‘ruimte’ over had voor 50 gram rozijn en en 30 gram gemengde noten; zo eet ik mijn minder gezonde carrotcake namelijk altijd.
En uiteraard lekker veel koek- en speculaaskruiden er doorheen. Dit ga ik zeker vaker maken! Dankje 🙂

Antwoord
Marit augustus 10, 2019 at 06:07

Leuk om te horen, Kim! Ik vind dit zelf ook een van de lekkerste recepten van mezelf! 😉

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs