Je hebt misschien al door dat ik het leuk vind om te experimenteren met groente in baksels. Het is heel gemakkelijk om groenten ergens aan toe te voegen en het hierdoor gezonder én lekkerder te maken. Ik maak veel van mijn recepten eiwitrijk door eiwitpoeder en eiwitten, omdat eiwitrijke voeding belangrijk is en het lastig kan zijn om aan voldoende eiwitten te komen. Het is niet alleen belangrijk voor de sporters, iedereen heeft eiwitten nodig. Daarnaast kies ik altijd voor een smaak eiwitpoeder, waardoor het veel smaak toevoegt aan mijn recepten.
Deze keer ging ik aan de slag met wortel en kaneel. Een hele lekkere combinatie, vooral met deze koude dagen. Heerlijk om mee te nemen als tussendoortje!
Nodig:
– 200 gram wortel(rasp)
– 120 gram speltmeel
– 84 gram (3 scoops) eiwitpoeder (ik had vanille, kan ook andere smaak)
– 2 eieren + 2 eiwitten
– 50 gram honing
– 1 theelepel bakpoeder
– 2 theelepels kaneel (en als je in huis hebt: een theelepel speculaaskruiden)
– 50 ml water
Doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rasp de wortel of zorg dat dit puree wordt. Dit kan door een keukenmachine, blender, staafmixer of rasp. Als dit klaar is, doe je de wortel in een beslagkom. Hierbij voeg je: de speltmeel, eiwitpoeder, eieren, eiwitten, honing, bakpoeder, kaneel en het water. Maak hier een beslag van (staafmixer of blender).
Bekleed een cake of brownie blik met bakpapier. Giet hier het mengsel in en verdeel dit goed.
In de oven voor 25 minuten. Laat nog 10 minuten in de oven staan voordat je het eruit haalt. Even laten afkoelen en dan kun je de cake snijden in 12 stukken. De helft heb ik verpakt in folie voor in de vriezer, dan andere helft bewaar ik in de koelkast voor een tussendoortje de komende dagen.
Eet smakelijk!
Voedingswaarden per stuk:
Kcal = 87
Koolhydraten = 9,3 gram
Eiwitten = 8,4 gram
Vetten = 1,5 gram
Natrium = 0,25 miligram
Suikers = 3,1 gram
PS. Ik krijg vaak de vraag of er iets weg kan worden gelaten uit recepten of dat je er iets anders aan kan toevoegen, ik heb alleen deze variant gemaakt, dus ik weet niet of het bijvoorbeeld zonder eiwitpoeder of een ander soort meel lekker is. Je kunt het altijd vragen, maar je kunt het ook zelf inschatten en/of proberen!
23 Comments
Ahh dat moet ik zeker proberen! Nu ben ik vooral fan van de zwarte bonen brownie maar deze lekkernij klinkt ook goed in de oren!
Lijkt me leuk om zoiets te maken! Kan je het eiwitpoeder ook weglaten of vervangen voor iets ander?
Hoi Hanna, zie de tekst onder het recept! 🙂
Heb hem net gemaakt maar dan de speltmeel vervangen voor amandelmeel: echt SUPER lekker!!
YAY, top om te horen! 🙂 Geniet ervan!
Jummie! Net gebakken, en alvast een stukje bij de thee gehad, super lekker! Niet zo mooi hoog als jouw foto helaas maar wel heel lekker! ?
Hangt er denk ik ook vanaf in wat voor blik je ‘m doet 😉 ik had een klein blik, dus kon het beslag wat hoger! Fijn dat het goed smaakte, geniet ervan!
Volgende keer meer bakpoeder toevoegen. Daarvan gaat hij enorm rijzen 🙂
Kan je ook havermout gebruiken ipv spelt meel?
Dat heb ik nog niet geprobeerd, dus durf dat niet te zeggen…
Ziet er erg lekker uit! Marit, heb je ervaring met het invriezen hiervan? Zie mezelf niet een hele cake opmaken in één week (nouja… ;-))
Ik vries altijd de helft in, top idee en net zo lekker!
Klaar ! morgen in mijn brooddoos. Ziet er goed uit…
Lekker, geniet ervan!
Deze zie ik nu pas! Ik ga zaterdag bakken! Thanks!
Veel bak en eetplezier!
HEER-LIJK!
Net gemaakt, heerlijk! Vond ‘m met die gure wind van vandaag ook nog wel kunnen ?. Ik vraag me af of die ook zou smaken met bijvoorbeeld aardbei ipv wortel en dan natuurlijk de kaneel weglaten.. ooit zoiets geprobeerd?
Ik vind dat deze cake altijd kan 😉 Herfst of niet! Ja dat zou zeker kunnen! Aardbeien maakt het wel altijd wat zachter/wateriger naar mijn idee. Maar je kunt zelf wat bedenken of bijv. zoiets als dit recept: https://www.fitwithmarit.nl/food/zomerse-cake/
Ik heb hem zonder eiwitpoeder gemaakt en dan is hij nog steeds lekker! Thanks voor t recept.
Fijn om te horen!
Wauw, deze is echt super lekker! Ik had de honing vervangen door maple walnut syrup van Waldenfarms waardoor ik nog wat ‘ruimte’ over had voor 50 gram rozijn en en 30 gram gemengde noten; zo eet ik mijn minder gezonde carrotcake namelijk altijd.
En uiteraard lekker veel koek- en speculaaskruiden er doorheen. Dit ga ik zeker vaker maken! Dankje 🙂
Leuk om te horen, Kim! Ik vind dit zelf ook een van de lekkerste recepten van mezelf! 😉