Op Bali heb ik veel inspiratie voor recepten opgedaan. Niet alleen kan ik niet wachten om met de Indonesische keuken aan de slag te gaan, ook door de ‘westerse’ hotspots heb ik genoeg ingrediënten om een eigen recept van te maken. Door een eco tentje op het eiland Nusa Lembongan kwam ik op het idee voor een appelcake. Natuurlijk kon ik het niet laten om een eiwitrijke variant te maken. Ook heb ik eens geprobeerd met appelmoes te bakken, al een paar keer voorbij zien komen en ik ben overtuigd: het geeft een lekkere zoete smaak en zorgt voor een lekkere substantie. Je kunt de cake maken en plakjes laten invriezen, zodat je elke dag een perfect tussendoortje to go hebt, met goede voedingswaarden (zie onder recept).
Het recept voor een eiwitrijke appel kaneel cake, komt ‘ie:
Nodig:
– 150 gram speltmeel
– 200 gram appelmoes (van HAK bijvoorbeeld)
– 2 scoops vanille eiwitpoeder (56 gram)
– 2 theelepels bakpoeder
– 2 eieren
– 50 gram rozijnen
– 2 theelepels kaneel (of wat meer als je net zoals ik heel erg van veel kaneel houdt)
Doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe in de blender of in een bak bij elkaar: speltmeel, appelmoes, eiwitpoeder, bakpoeder, eieren en kaneel.
Blend of mix dit geheel totdat het een glad geheel is. Roer er dan de rozijnen doorheen.
Het lijkt erg weinig beslag, dat dacht ik zelf ook, maar ik kon er een goede bodem van een cakeblik mee bedekken en het rijst nog flink op. Hierdoor blijft cake fluffy en luchtig tegelijk. Ik legde er voor de sier nog wa
gesneden appelplakjes op.
Zet de cake voor 30 minuten in de oven op 180 graden.
Laat de cake even afkoelen en snijd dan in 10 plakken. Lekker om warm op te eten, vooral met een laagje appelstroop.
Je kunt het ook verpakken in folie en laten invriezen, zo heb je iedere dag een lekker tussendoortje!
Voedingswaarden (per plak):
Kcal = 118
Koolhydraten = 16,9 gram
Eiwitten = 7,8 gram
Vetten = 1,9 gram
Eet smakelijk!
17 Comments
Ziet er heerlijk uit! Maar één vraagje, kan dit ook zonder eiwitpoeder? Liefs
Dankje. Zou kunnen, maar dan zou ik 50 gram extra meel toevoegen of 100 gram extra appelmoes. En daarbij nog wat honing voor de smaak (eiwitpoeder is zoet).
[…] op het recept van Fit With Marit. Ik was namelijk haar cake aan het maken, het recept vind je hier, en toen was ik per ongeluk vergeten om de rozijnen door het beslag heen te doen, oeps! […]
Klinkt goed, ik ga deze snel proberen maar dat zonder de eiwitpoeder en met extra speltmeel!
Klinkt goed, enjoy!
Lijkt me erg lekker! Hoe veranderen de voedingswaarden wanneer je het eiwitpoeder vervangt door extra appelmoes/speltmeel en wat honing? ?
Zitten er dan een stuk meer calorieen in of valt dat mee? Alvast bedankt!
Hi Marije,
Je zou zelf de producten kunnen invoeren om de voedingswaarden te kunnen berekenen, ik gebruik hiervoor de app ‘My fitnesspal’.
Een vervanger voor de appelmoes?
Je zou een echte appel kunnen gebruiken.
Hoi 🙂 Heb je er ook appel in gedaan? Of heb je appelcompote gebruikt? Aangezien ik stukjes in de cake zie zitten..
Alleen de appelmoes, de stukjes zijn rozijnen 😉
Hoi! Ik heb hem zojuist gemaakt en geproefd…. Helaas, erg droog! Maar de smaak is wel goed, hmmmm
Hi Tiersja, jammer dat ‘ie zo droog is geworden! Heb je het precieze recept gevolgd? En het is sowieso lekker om er wat op te smeren! Maakt het wat minder droog.
Marit, fantastisch!
Lekker en eenvoudig genoeg voor deze sporter zonder kookervaring (lees; verwend met een ega dat heerlijk kookt)
super lekker receptje! we hebben dit in cupcake vormpjes gedaan zodat het lekker handig is om mee te nemen. ik heb enkel ipv vanille whey de nieuwe “granny’s apple pie” smaak gebruikt van body en fitshop en er nog een halve appel in stukjes aan toegevoegd. hééérlijk!!
Ja, super handig! Ik doe altijd een cakevorm en dan snijden en in folie, dan kun je het ook gemakkelijk meenemen.
Oei, die variant eiwitpoeder klinkt ook erg goed, misschien maar eens bestellen 😀