FoodLunchOntbijt

Pompoen spelt-pannenkoekjes

geschreven door Marit september 26, 2017 12 Comments

In het kader van de #groenteinjeontbijtchallenge ging ik aan de slag met pompoen. Het is weer het seizoen van de pompoen, dus ik ben helemaal happy! Zelf vind ik de flespompoen het lekkerst en het makkelijkst te snijden. Ook kun je de pompoen lang bewaren en kun je er meerdere keren iets van maken. De pompoen geeft in dit recept een heerlijk zoete, herfstige smaak. Vooral door de combinatie met kaneel en speculaaskruiden. Je kunt de pannenkoekjes eten als ontbijt, maar ook als lunch of zelfs als avondeten. Een gezond, verantwoord en heerlijk recept. Echt een aanrader!

Nodig:
– 200 gram (fles)pompoen
– 50 gram speltmeel
– 1 ei + 1 eiwit
– theelepel bakpoeder
– theelepel koek/speculaaskruiden
– theelepel kaneel
– 5 gram kokosolie 

Doen:
Schil de pompoen (200 gram is dus maar een klein gedeelte van de pompoen) en snijd de pompoen in blokjes. Doe dit in een steelpannetje en zorg dat de pompoen onder water staat. Breng aan de kook en laat dan nog 10 minuten doorkoken. Als je er gemakkelijk een vork doorheen kan prikken, zijn ze klaar. Giet ze af en doe ze in een beslagkom.
Doe hierbij de speltmeel, bakpoeder, het ei en het eiwit, bakpoeder en de koek/speculaaskruiden. Mix/pureer/blend dit geheel tot een beslag.
Zet een bakpan op het vuur en laat de kokosolie hierin smelten. Om kleine pannenkoekjes te krijgen kun je steeds een lepel beslag in de pan doen. Zo kun je steeds 4 pannenkoekjes tegelijk bakken.

Als de pannenkoekjes klaar zijn, strooi er dan nog wat kaneel over. Je kunt er verschillende dingen bij doen, naar keuze. Denk hierbij aan: kwark, honing, pompoenpitten, rozijnen, appel…

Voedingswaarden (zonder toppings):
Kcal = 358
Koolhydraten = 49 gram
Eiwitten = 19 gram
Vetten =  14 gram

Liever minder koolhydraten en meer eiwitten? Vervang dan 20 gram speltmeel door 20 gram eiwitpoeder.

ENJOY! ♥

12 Comments

Lillian september 26, 2017 at 16:31

Hi, misschien hele gekke vraag. Maar hoeveel pannekoekjes eet je als je 358 Kcal hebt?

Antwoord
Chantal september 28, 2017 at 08:37

Goeie vraag!! Vro3g ik mijzelf ook af!

Antwoord
Leonie Bakker september 28, 2017 at 11:44

Voor mij dezelfde vraag! 🙂

Antwoord
Marit september 28, 2017 at 12:48

Geantwoord!

Antwoord
Marit september 28, 2017 at 12:48

Geantwoord!

Antwoord
Marit september 28, 2017 at 12:45

De voedingswaarden die zijn weergegeven zijn de voedingswaarden voor het hele beslag. Hoeveel jij pannenkoekjes eruit haalt hangt er vanaf hoe jij de pannenkoekjes bakt. Maar als je steeds een lepel beslag doet voor 1 pannenkoekje, kun je er zo’n 10/12 pannenkoekjes uithalen.

Antwoord
Laura oktober 1, 2017 at 19:19

Heehee!

Even een vraagje,
Kan je ook diepvries pompoen gebruiken?

Groetjes!

Antwoord
Marit oktober 9, 2017 at 16:53

Hey Laura, ja zou zeker kunnen, maar ik vind persoonlijk verse pompoen lekkerder (wel wat meer gedoe, I know).

Antwoord
Shauni oktober 20, 2017 at 20:27

Beetje rare/mogelijke vraag misschien, maar ik probeer de laatste tijd steeds meer vegan te eten en ik vroeg me of je misschien een vervanger weet voor ei?
Alvast bedankt!!

Antwoord
Marit oktober 23, 2017 at 21:55

Hey Shauni! Nee sorry, geen idee haha! 🙂 Maar denk dat ik ook de verkeerde bent aan wie je dit moet vragen. Denk dat Google je beter kan helpen! Succes! 🙂

Antwoord
Magda november 11, 2017 at 22:07

Shauni, je kan ei vervangen door appelmoes..
Succes he

Antwoord
Marit november 12, 2017 at 15:44

Dankjewel voor de tip!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram