Food

Opmerkingen over je eten… waarom?

geschreven door Marit januari 21, 2018 25 Comments

We hebben het tegenwoordig veel over ‘body shaming’ (het bekritiseren van het lichaam, door anderen en jezelf), maar hoe zit het eigenlijk met ‘food shaming’? Naast dat ik wel eens opmerkingen krijg als “eet nog wat, jij kunt het hebben” en “niet dunner worden he?” (body shaming), heb ik last van opmerkingen over mijn eten. Last ja, want ik vind de opmerkingen vervelend en het lijkt alsof ik mezelf steeds moet verdedigen. Positief of negatief, het hoeft gewoon niet gezegd te worden. Niet alleen het bekritiseren van iemands anders lichaam is niet nodig, ook het bekritiseren van iemands eetpatroon is naar mijn idee niet nodig. En ik denk dat ik niet de enige ben die hier last van heeft.

“Och, jij eet weer gezond…”
Misschien herken je het wel. Tijdens de lunch op je werk haal je je lunch tevoorschijn. Een salade, een paar boterhammen, snackgroenten… bij het moment van pakken weet je al dat je er opmerkingen over gaat krijgen. “Ohhhh, wat heb jij nou weer mee?”, “och, jij hebt weer iets gezonds hoor”, “een paar boterhammen met pindakaas zijn ook gezond hoor”, “eet jij zoveel???”, “ach, eet toch eens met ons mee, doe eens gezellig!”, “is dat wel gezond?” etc. etc. Alsof je je moet schamen of verantwoorden als je iets gezonds eet, je je van tevoren hebt voorbereid of dat je afslaat wat er aangeboden wordt (omdat je je eigen LEKKERE eten mee hebt). Weet je wat ik het gekke vind? Waarom er een opmerking over wórdt gemaakt. Waarom móet er commentaar op geleverd worden? Ik denk er niet eens aan om aan diegene die bijvoorbeeld tegenover me zit te zeggen “och, jij hebt weer niets voorbereid?” of “jij eet dus weer een saucijzenbroodje?” of “heb jij GEEN groenten mee???”. Wat maakt het mij uit wat anderen eten.

Jaloers?
Laatst op mijn werk haalde ik samen met mijn boterhammen een paprika uit mijn tas. Een collega keek me aan met een typische blik, maar herstelde zich en stelde mij de vraag: “weet je waarom mensen altijd iets zeggen tegen jou zeggen als jij je eten uit je tas haalt?”, waarop ik antwoordde “ja, omdat ze wilden dat ze het ook hadden”, en dat beaamde hij. En misschien is dat zo, misschien ook wel helemaal niet, maar waar ik naar toe wil is dat iedereen gewoon lekker moet eten wat ‘ie zelf wil, maar laten we elkaar daar dan ook niet in bekritiseren, maar gewoon accepteren. Je kunt altijd vragen naar waarom iemand die keuze maakt, of wat diegene dan eet en waarom, maar hou je (negatieve) commentaar voor je. Niet alleen op school of werk komen deze opmerkingen, maar ook vaak bij sociale situaties komen de opmerkingen. Op een feestje “jij eet dit zeker niet”, “jij drinkt zeker niet? Wat ongezellig!”, “ben je op dieet?” etc. Uitleggen waarom je gezond eet is niet erg, maar je moeten verantwoorden of schamen is zeker niet nodig. Gezond eten kan heel lekker zijn, is niet direct ongezellig en/of saai. Laten we elkaar niet oordelen en in plaats van commentaar leveren, vragen naar waarom, interesse tonen of het gewoon accepteren.

Hoe ga je met die opmerkingen om?
Heb jij er net zoals ik last van? Ik geef je een aantal tips om met het commentaar op jouw (gezonde) leefstijl om te gaan.

  • Leg uit waarom je het doet: vertel over je doel, waarom jij graag gezond wilt eten, waarom jij je er goed bij voelt en/of dat je het bijvoorbeeld veel lekkerder vind dan het broodje hamburger wat op tafel ligt.
  • Vraag of ze een hapje willen: hier kun je ze mee verrassen en zo kun je ze laten proeven dat gezond eten ook lekker kan zijn (misschien willen ze zelfs wel het recept!).
  • Bied een alternatief: zal ik anders eens een gezonde cake maken of de lunch verzorgen? Kunnen jullie mee genieten!
  • Negeer het: je hoeft je nergens voor te verantwoorden.
  • Onthoud dat je het voor jezelf doet en voor niemand anders: doe waar jij je goed bij voelt. Af en toe wél lekker mee eten met je collega’s? Doen! Voel je je er niet goed bij? Doe het dan vooral niet. Als je dit in je achterhoofd houdt, maken je die opmerkingen al veel minder ut.

Lekker blijven doen dus waar jij je goed bij voelt! Een gezonde levensstijl is heerlijk en daar hoef je je echt niet voor te schamen!
Heb jij nog aanvullingen of herkenbare opmerkingen? Let me know!
♥♥

25 Comments

Yana januari 21, 2018 at 11:50

Net de blog die ik nodig had!

Antwoord
Corine januari 21, 2018 at 12:20

Heel herkenbaar! En sinds een half jaar eet ik plantaardig en heb steeds het gevoel me te moeten verantwoorden. Als ik mijn reden vertel krijg ik vaak wisselende reacties of mensen gaan kritische vragen stellen. Ik probeer dit positief te beantwoorden, maar soms erg vermoeiend als je gewoon wilt genieten van je gezonde lunch!
Soms stel ik voor (vaak in het weekend) om samen een lunch voor te bereiden met collega’s. Zelf werk ik ook in de ggz en soms ontbijten we dan gezellig samen tijdens of na de overdracht. Goed voor de team spirit!

Antwoord
Marit januari 21, 2018 at 13:01

Kan ik me heel goed voorstellen. Vega of vegan, mensen maken er altijd een opmerking over. Lijkt me heel vermoeiend om je daar constant voor te moeten verantwoorden/verdedigen, terwijl why? Leuk als mensen interesse tonen, maar vaak komt er commentaar bij. Wel echt een goeie oplossing trouwens om mensen mee te laten eten! En goed dat je voor jezelf kiest!

Antwoord
Marit januari 23, 2018 at 14:15

Goed dat je het wel uitlegt, soms leren mensen er echt wel wat van! Maar snap dat je idd soms gewoon ‘normaal’ wilt eten 😉 Wel echt goed idee van samen eten!

Antwoord
Aline januari 21, 2018 at 12:43

ZO herkenbaar! Fijn verwoord, thanks voor het hart onder de riem ??

Antwoord
Athina januari 21, 2018 at 13:38

Leuk artikel, heel herkenbaar inderdaad! Sinds ik begonnen ben met ‘anders’ eten hebben heel veel mensen in mijn omgeving comentaar. Meestal probeer ik het te negeren of leg ik het uit.

Antwoord
Maria januari 21, 2018 at 16:35

Afgelopen zomer had ik een groene smoothie mee naar mijn werk. Mijn collega zag het en zei: “Gatverdamme, wat is dat voor vieze groene smurrie! Zo ziet de luier van mijn kleinkind eruit”. Ik werd daar zo boos van, ik heb hem bedankt dat hij mijn voeding zo belachelijk maakte, dat ik nu nog harder ging genieten van mijn gezonde smoothie ook al had hij het hebt vergeleken met een vieze poepluier en gezegd dat ik het behoorlijk onbeschoft vond dat hij dat soort dingen had gezegd. …. daarna nooit meer wat gehoord over mijn eten ??

Antwoord
Marit januari 23, 2018 at 22:57

Haha, wat een heerlijke en goeie reactie!!

Antwoord
Wendy januari 21, 2018 at 17:20

Zo herkenbaar! Ik ben zelf klein en een lichtgewichtje. Ik sport veel, eet ook gezond en sla gebak etc. af op mijn werk. Als ik alles zou eten, dan zou ik drie keer per week gebak kunnen eten. En daar pas ik voor. Maar juist ómdat ik zo klein en licht ben, krijg ik steeds de opmerking: jij hoeft toch niet af te vallen! Nee, dat klopt, maar als ik alles eet wat ik voor mn neus gezet krijg, dan word ik wel dikker en daar heb ik geen zin in. Zo gek dat mensen niet het verband zien. Ik ben juist licht, omdat ik op mijn eten let.

Antwoord
Marit januari 23, 2018 at 22:57

Klopt helemaal, zo zie ik het ook! Tuurlijk kun je echt wel wat hebben, maar dat betekent niet dat je alles hoeft te eten wat aangeboden wordt.

Antwoord
Ilse januari 21, 2018 at 18:26

Groot gelijk en ook erg herkenbaar deze blog! Fijn dat je erover schrijft ?

Antwoord
Lm januari 21, 2018 at 18:54

Thank you for this post! I live in Groningen as well and especially when it comes to the „not drinking part“ people are so harsh.. but also all the other situations are so familiar to me! Thank you for putting it out there ☺️

Antwoord
Marit januari 23, 2018 at 22:58

Nice to hear, thank you! So are you a student in Groningen?

Antwoord
Judith januari 21, 2018 at 19:01

Argh zo herkenbaar! Ben altijd al licht klein en dun geweest en nu ik wat meer met soorten bezig ben hebben mensen er ook nog wel eens een handje van mijn eten te bekritiseren.. zoo irritant. Ik beslis toch zelf wat ik eet, en omdat hun alleen maar schansen (en dat is de meeste gevallen ook aan het lichaam te zien is) hoef ik dat toch niet te doen?

Het zelfde is dat mijn vriend en ik allebei geen alcohol drinken, gewoon we hebben er geen behoefte aan en vinden het gewoon lekker om met een sinas of iets anders een feestje te vieren… nouuuuu dat kan echt niet hoor.. das niet gezellig, en we moeten niet zo gezond doen enz! Heeel irritant!

Antwoord
Tea Hekking januari 21, 2018 at 23:21

De eerste regels al gelijk herkenning! Waarom mij bekritiseren? Andersom doe ik dat inderdaad ook niet. Het lijkt normaal te zijn om zomaar ondoordacht van alles in je mond te stoppen wat ze maar lekker vinden. En daar zeg ik niks over (tenzij ze een inkoppertje geven over mijn eetgewoontes, maar dan nog laat ik ze doen wat ze willen). Maar het lijkt alsof ik niet goed bij mijn hoofd ben of raar ben dat ik anders met eten omga. Dat zeg ik ook weleens tegen mijn man, dat ik dat niet snap. Dat ik diegene moet begrijpen en normaal vinden. Maar andersom niet. Kan er gewoon niet bij. En ook van: kijk je wel uit? Wordt je niet te dun? Je houd het nooit vol! Je moet ook genieten! Je weet niet wat je mist?
Nou, ik weet heel bewust wat ik doe. En ik geniet juist volop! Maar ik ben ik en geen imitator!
Echt een heel herkenbaar stuk wat je schrijft. Dank je!

Antwoord
Marit januari 23, 2018 at 22:59

Vind het ook moeilijk te begrijpen waarom het de ene kant wel op werkt en de andere kant niet. Gelukkig hoef ik me niet bezig te houden met wat anderen eten. Goed dat je er bewust van bent en dat je juist geniet! Gezond eten kan net zo goed genieten zijn, ik voel me er ook gewoon beter door.

Antwoord
Lauren januari 22, 2018 at 00:28

Ik ben al sinds mijn 6 jaar vegetariër en nog nog steeds telkens als ik met nieuwe mensen ga eten moet ik daar vragen over beantwoorden en wordt het een onderwerp dat aan tafel moet besproken worden.

Antwoord
Marit januari 23, 2018 at 23:00

Haha, bizar he! Leuk als mensen er oprechte interesse naar hebben, maar als je je moet verdedigen is het minder leuk.

Antwoord
Tamarah januari 22, 2018 at 07:22

Voeding gaat iedereen aan en het zit niet zo in onze cultuur om gezond en uitgebreid te lunchen. Ik denk dat het merendeel boterhammetjes eet tussen de middag en als iemand een gezonder alternatief eet, dit afwijkt van ‘normaal’. Daar vinden we vaak wat van en niet iedereen kan zijn/haar mening voor zich houden. Ik denk ook wel dat de ander zich bewust wordt van zijn eigen minder gezonde lunch en het voor zichzelf goed probeert te praten door de gezonde lunch te bekritiseren. Ik zou vooral trots zijn op jezelf dat je gezond eet en hoop dat je juist elke dag met plezier je lunchbox opent. Je bent een voorbeeld voor anderen maar niet iedereen ziet dat in. ?????

Antwoord
Marit januari 23, 2018 at 23:00

Goed verwoord, ik denk ook dat anders eten jezelf bewust maakt. Mooi omschreven, thanks voor je reactie!

Antwoord
Mascha januari 22, 2018 at 08:44

Zeer herkenbaar deze blog. Maar bij mij zijn het juist vrienden en familie die zeggen: “je kan het hebben hoor” en het zowat in mn handen stoppen. En omdat ik net begonnen ben met m’n nieuwe levenstijl heb ik er nog wat moeite mee. Bedankt voor deze blog, nu weet ij in ieder geval wat ik kan zeggen volgende keer als ik iets aangeboden krijg

Antwoord
Marit januari 23, 2018 at 23:01

Is ook logisch dat je daar nog wat moeite mee hebt! Niet alleen jij moet er aan wennen, de mensen om je heen ook. Af en toe mee genieten kan zeker geen kwaad, als je maar doet waar jij je goed bij voelt!

Antwoord
Kim januari 22, 2018 at 10:49

Toen ik nog collega’s had, maakte ik dat inderdaad ook mee. Ik ervaarde het niet als vevelend, maar ik merkte wel dat ze het alleen bij mij deden, omdat ik de enige was die vaak ‘bijzondere’ lunches bij me had. Maar zij wisten hoe goed ik bezig was. En waren denk ik een soort van verbaasd en jaloers op een positieve manier dat ik het vol hield en zo creatief was met eten. Want ja, een wrap met zalm en salade ziet er toch een stuk feestelijker uit dan een paar boterhammen.

Antwoord
Marit januari 23, 2018 at 23:02

Leuk dat het zo positief was! En ik ben het met je eens, ook al is een boterham ook heerlijk, een wrap kun je soms nog lekkerder maken!

Antwoord
Chantal januari 23, 2018 at 12:06

Heel herkenbaar! Laatst op mijn werk had ik best een vervelende situatie. Er was een spontane borrel, maar ik wilde niks nemen (geen wijn, kaas, toastjes etc.) en ik zei gewoon netjes nee, dankjewel. Ze weten dat ik een gezonde levensstijl heb, maar toch verbazen ze zich er iedere keer weer over (helaas). Vervolgens gingen ze op een hele overdreven manier laten merken hoe lekker het wel niet was… pff ik kon mij er zo boos om maken, maar uiteindelijk ben ik met opgeheven hoofd weggegaan en was ik trots dat ik gewoon naar huis ging naar mijn gezonde avondmaaltijd!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs