DinerFoodLunch

Zelfgemaakte plantaardige burgers

geschreven door Marit maart 2, 2021 0 comments
Plantaardige burgers

Aankomende week (8-15 maart) start de Nationale Week Zonder Vlees (en Zuivel) weer! Ik doe mee, jij ook?! Sinds drie jaar eet ik vegetarisch en in het afgelopen jaar heb ik steeds meer stappen richting plantaardig eten gemaakt, waar ik me super goed bij voel. Dit initiatief voor een Nationale Week Zonder Vlees én Zuivel sluit hier dan ook perfect bij aan. Onlangs maakte ik “vegan cinnamon rolls“, deze keer was het tijd voor iets anders lekkers, namelijk plantaardige burgers. Niet alleen heel makkelijk om te maken, ook erg voedzaam en volledig plantaardig. De burgers zijn o.a. gemaakt van kikkererwten en gebakken in de plantaardige roomboter van Flora Plant. Hierbij het recept!

Nodig (voor 2 grote of 3 kleine burgers):
  • blik kikkererwten (400 gram, 265 uitgelekt)
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gram havermout
  • kruiden naar keuze (ik gebruikte zout, peper, paprika & chili kruiden)
  • Flora Plant roomboter (verkrijgbaar bij o.a. AH)
  • 2 of 3 broodjes/bollen
  • 1 avocado (met peper, zout en citroensap)
  • Violife Original Slices (vegan kaas)
  • extra toppings: sla, tomaat en augurk
  • eventueel saus naar keuze
Doen:
  • Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af.
  • Snijd de ui en knoflook grof en doe dit samen met de uitgelekte kikkererwten in een keukenmachine (zie foto hieronder hoe ik dat deed). Zorg ervoor dat dit niet één geheel wordt, maar laat het mengsel een beetje grof.
  • Doe het kikkererwten mengsel in een beslagkom en voeg hier de havermout en kruiden aan toe Meng dit met je handen.
  • Hieruit kun je twee grote of drie kleine ballen halen. Draai de ballen goed en druk dan rustig plat op een bord. Zet dit bord in de koelkast voor 30 minuten (zo worden de burgers nog steviger).
  • Na 30 minuten verwarm je de Flora Plant roomboter in een pan (zie foto hieronder). Bak hier de burgers in, beide kanten zo’n 5-8 minuten op middelhoog vuur, zodat ze goudbruin kleuren.
  • Ondertussen kun je de guacamole maken. Doe de avocado (zonder pit en schil) in een schaaltje en prak dit met een vork. Voeg zout, peper en een theelepel citroen toe en meng dit.
  • Snijd de bollen door de midden en verdeel de guacamole over de twee onderkantjes. Leg hierover wat ijsbergsla.
  • Als de burgers klaar zijn leg je deze op de ijsbergsla. Hierover een Violife slice, een paar schijfjes tomaat en augurk. Eventueel nog een sausje (bijv. curry en/of vegan mayo) erover en….
  • SMULLEN MAAR!

Plantaardige burgers

De benodigdheden voor de plantaardige burgers.

Plantaardige burgers

Gebruik een keukenmachine of gewoon dit handige apparaatje om een aantal ingrediënten grof met elkaar te mengen.

Plantaardige burgers

Deze roomboter van Flora Plant is volledig plantaardig en “werkt” precies hetzelfde als roomboter waar wel zuivel in is gebruikt. Echt top!

Plantaardige burgers

Burgers bakken en bouwen!

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



fitwithmarit

Toon meer... Volgen op Instagram