Diabetes type 2, waarschijnlijk heb je er vaak van gehoord, maar weet je niet precies wat het inhoudt. Dat geldt ook voor mij. Veel mensen met diabetes type 2 zijn zich niet bewust van de ziekte en/of de complicaties. Daarom wil ik daar graag in samenwerking met Boehringer Ingelheim bewustwording creƫren voor deze ziekte.
Wat is diabetes en waarom zijn er twee types?
Laten we beginnen bij het begin, want wat is diabetes eigenlijk? Diabetes, beter bekend als suikerziekte, is een ziekte die optreedt wanneer de bloedglucose, ook wel bloedsuiker genoemd, te hoog is. Insuline, een hormoon gemaakt door de alvleesklier, helpt glucose uit voedsel in de cellen te komen, zodat het kan worden gebruikt voor energie. Mensen met diabetes type 1 produceren geen insuline. Mensen met diabetes type 2, de meest voorkomende vorm van diabetes, reageren niet zo goed op insuline en maken later in de ziekte vaak onvoldoende insuline aan. Als er te weinig insuline is, kan suiker de cellen niet in en blijft het in het bloed. En dan stijgt de bloedsuikerwaarde.
Waardoor ontstaat diabetes?
Helaas is er geen duidelijk antwoord waardoor diabetes ontstaat. Diabetes type 2 ontwikkelt zich vaak op oudere leeftijd. Het kan erfelijk zijn, maar het kan ook te maken hebben met factoren als overgewicht, obesitas en een ongezonde levensstijl (ongezond eten en te weinig bewegen). Maar ook als je gezond leeft en voldoende beweegt, kun je niet voorkomen dat je de ziekte krijgt.
1 miljoen Nederlanders met diabetes type 2
In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen diabetes, 90% type 2. Wereldwijd hebben naar schatting 400 miljoen mensen deze ziekte. Een paar jaar geleden was dit aanzienlijk minder, wat maakt dat dit cijfer naar verwachting oploopt tot 438 miljoen mensen in 2030. Deze toename van diabetes heeft te maken met een slechte leefstijl en de toename van overgewicht.
Onopgemerkt
Diabetes type 2 jarenlang kan jaren onopgemerkt blijven bij iemand. Het aantal mensen bij wie de aandoening niet is vastgesteld, varieert van 24% tot 62%. Hoe eerder diabetes type 2 wordt vastgesteld, hoe beter dit is voor de gezondheid. Mensen bij wie de aandoening in een later stadium wordt vastgesteld, hebben vaak meer complicaties doordat ze hun leefstijl niet aan de ziekte hebben aangepast.
Ook wordt de laatste tijd diabetes type 2 steeds vaker bij kinderen en jongeren tot 18 jaar vastgesteld. Algemeen wordt aangenomen dat de wereldwijde toename van obesitas op jonge leeftijd en te weinig lichaamsbeweging een zeer belangrijke rol spelen.
Verschillende etnische achtergronden
Uit verschillende onderzoeken onder populaties met uiteenlopende etnische achtergrond wereldwijd is gebleken dat mensen uit bepaalde etnische bevolkingsgroepen meer kans hebben op diabetes type 2. Zo hebben mensen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit het Oostelijke Middellandse Zeegebied een twee keer zo grote kans op diabetes type 2 (14%) als mensen uit de Afrikaanse regio (7%).
Roken
Dat roken niet gezond voor je is, hoef ik je vast niet te vertellen, maar wist je dat rokers 30-40% meer kans op diabetes type 2 hebben dan niet-rokers?! Roken verhoogt bij patiƫnten met diabetes type 2 ook het risico op complicaties, zoals een hartaanval en beroerte.
Depressie
Diabetes beĆÆnvloedt de geestelijke gezondheid en kan depressies veroorzaken. Dit kan bv. komen door het feit dat je elke dag met een chronische ziekte om moet gaan, of door de negatieve gevolgen van diabetes zoals hart- en vaatziekten en oogproblemen. Mensen met diabetes (type 1 en 2) hebben twee keer zoveel kans op een depressie als mensen zonder diabetes.
Complicaties
Buiten de bekende complicaties als wazig zien en gevoelloosheid in handen en voeten kan diabetes type 2 enkele levensbedreigende complicaties als een hartaanval of beroerte veroorzaken. Een patiƫnt met diabetes type 2 heeft twee tot drie keer meer kans op een hart- of vaatziekte als volwassenen zonder diabetes type 2.
Ik hoop je op deze manier een beter beeld te geven van wat diabetes type 2 inhoudt. In deze blogpost wilde ik graag uitleg en feiten geven, in een volgende blogpost ga ik meer vertellen over hoe je fijner kunt leven met diabetes type 2.
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Klik dan op deze link.
Maak je je zorgen over diabetes type 2? Praat erover met je huisarts, hij of zij kan je informatie geven.
#attheheartofdiabetes
ā Dit is een advertorial, lees hier mijn disclaimer. ā