Hummus, hoummous,, humus, hoemoes… het komt allemaal op hetzelfde neer: het lekkerste smeersel voor op brood, als dip voor bij de borrel of als toevoeging bij je maaltijd. Vind ik tenminste. Elke dag eet ik wel iets met hoemoes en dus benaderde ik Maza om te vragen of ik een proeverij mocht doen met tien verschillende smaken die ze in het assortiment hebben (ze hebben er nog meer!). Wat een feestje! Door een paar smaken ben ik heel erg verrast en mijn favorieten zijn zeker veranderd (en toch ook wel wat uitgebreid, haha).
Allereerst is het wellicht handig als ik nog even uitleg wat hoemoes is. Hoemoes (ook wel hummus, humus of hoummous genoemd) is een puree van o.a. kikkererwten, sesampasta (tahin), olijfolie, knoflook, citroensap, peper en zout. Hoemoes kom je veelal tegen in de Mediterrane keuken. Maza, gevestigd in Zaandam, is gespecialiseerd in Mediterrane delicatessen. Zij hebben niet alleen hoemoes in het assortiment, maar ook falafel, salades en sauzen.
Ik testte de verschillende smaken op brood. Hieronder mijn review!
- Ras el Hanout hoemoes
Wanneer ik naar de ingrediƫnten kijk, zie ik dat er onder andere kaneel in zit. Ik wist niet helemaal wat ik hiervan moest vinden in combinatie met hoemoes, maar dit smaakt verrassend lekker! Doordat het onder andere gecombineerd is met Spaanse peper, zorgt de kruidenmelange voor een smeersel die zowel lekker is op brood, als bij groente of bij de borrel. Een nieuwe favoriet!
- Baba Anoesch
Al jaren fan van deze en de variant in Nieuw Zeeland kan zeker niet tippen aan deze. Baba Anoesch, vernoemd naar “baba ganoush”. Deze salade (geen hoemoes dus!) is gemaakt van geroosterde verse aubergine, romige mayonaise en een vleugje peper.
- Pompoen hoemoes
Ik hou van alles met pompoen. Het kon dan ook niet anders dan dat ik deze variant heerlijk zou vinden. Zowel op brood, maar vooral als dip bij groente (komkommer, wortel, bleekselderij, etc.) vind ik ‘m heerlijk. De hoemoes is grotendeels gemaakt van kikkererwten (off course) en daarnaast is ook een groot gedeelte (31%) pompoen. Vet goed en vĆ©t lekker!
- Zongedroogde tomaat hoemoes
Zongedroogde tomaat is echt zo’n ingrediĆ«nt die veel gerechten lekkerder maakt. Zo ook het geval bij deze hoemoes, vind ik. De zongedroogde tomaat geeft de hoemoes een lichtzoete smaak. Ik vind deze hoemoes altijd erg lekker in combinatie met falafel en wraps. Mmmmm.
- Rode biet hoemoes
Ik krijg altijd de vraag wat dat “roze” is op mijn brood. Bieten hoemoes natuurlijk! Je moet echt van de smaak van rode biet houden, want dit is letterlijk rode biet op je brood. Of als dip bij de borrel. Heel smeuĆÆg!
- Kerrie hoemoes
Ook Ć©Ć©n van mijn favoriete hoemoes, want: kerrie. Hoemoes zoals je gewend bent, maar dan wat pittiger door de kerrie. Zelf vind ik deze hoemoes heerlijk in combinatie met avocado op brood.
- Muhammara salade
Net zoals Baba Anoesch is dit geen hoemoes, maar een salade. Een salade met een super unieke smaak! Deze salade is namelijk gemaakt van vers gegrilde paprika’s met walnoten en granaatappel. Klinkt bijzonder toch? Dat is het ook echt! Bijzonder lekker!
- Esfenaj salade
Ook dit is een salade met een bijzondere combinatie: spinazie en amandel. Heerlijk op brood of als dip bij de borrel, maar deze smaak is ook erg lekker om door je pasta(salade) heen te doen.
- Original & less salt hoemoes
You’ll never go wrong met de originele hoemoes variant. Smeuiig, goed te combineren met alles en ook in een “less salt” variant verkrijgbaar.
Wil jij ook een pakket ontvangen met bovenstaande smaken, zodat je de verschillende varianten kunt proeven? Dat kan! Check mijn Instagram en lees hoe je mee kunt doen aan de winactie.
Meer hoemoes inspiratie? Check de website of Facebook van Maza!
ā„
ā Dit is een advertorial, lees hier mijn disclaimer. ā
4 Comments
Mijn lievelings is de Spicy Mango-variant! Die moet je ook echt eens proeven! š¤©
Jaaaa, heb deze inmiddels ook geprobeerd, super lekker! š
<3 Hummus! Die van maza zijn allemaal lekker, maar zelf maken is misschien nog wel het lekkerst! Heb jij nog een goed recept?
Via de zoekfunctie vind je mijn recept, erg lekker idd! š