FoodSporten

Hoe overleef je de maand december?

geschreven door Marit december 11, 2016 0 comments

Wat sporten en eten betreft kan ik wel zeggen dat december de uitdagendste maand van het jaar is.

Overal zijn verleidingen.
Het is koud buiten, dus een wintervachtje is welkom.
Door alle gezellige avondjes is er geen tijd om te sporten.
De cravings zijn hoger dan in andere maanden.
Je houdt je te veel in, waardoor je he-le-maal losgaat tijdens de avondjes zelf.
1 januari komt na deze maand, oftewel, dan beginnen de voornemens.

Maar toch, ergens, wil je best graag deze maand fit doorkomen. Strak in kerstpak (quote @Joy), genieten van de gezelligheid en weer wat balans krijgen op de ‘normale dagen’.

Wat ik zelf merk in december is dat er zoveel leuke dingen op de planning staan, waardoor ik ook veel meer cravings heb. Je wilt de dagen dat je niets bijzonders hebt gezond doen, maar omdat je al zoveel zin hebt in bijvoorbeeld die dag erna (kerstborrel en hapjes) wil je gewoon NU lekker eten en kan het lastig zijn om die balans te houden. Als ik me ontzettend in hou, ga ik los tijdens die kerstborrel, of ik ga beide dagen los. Een middenweg lijkt er niet te zijn in deze maand. TOCH ga ik je een paar tips geven om deze maand nog enigszins healthy & fit door te komen zodat je jij je lekker voelt in je kerstoutfit.

 • Sporten
  Probeer toch tijd te maken om te gaan sporten. Niet alleen omdat het fijn is en je fit bezig bent, ook omdat je hierdoor meer motivatie krijgt om de rest van de dag enigszins gezond te houden. Wij hebben zelfs in de familie de traditie om op 1e kerstdag te gaan hardlopen met z’n allen. Fris, fit, maar ook weer extra ruimte voor het tweede kerst ontbijt 😉
 • Niet te streng voor jezelf zijn
  Wat ik al zei, je wilt de ‘normale’ dagen gezond doen, maar wees hierin niet te streng voor jezelf. Het is goed om op dagen dat je niets bijzonders hebt een beetje gezond te doen en de balans er in te houden, maar ontzeg jezelf niet alles. Het is zonde om er de hele tijd mee bezig te zijn en het is ook zonde als je al je cravings opspaart tot bijvoorbeeld kerst en dan helemaal losgaat zonder te genieten.
 • Maak van je eten een feestje
  Aanvullend op bovenstaand puntje. Zorg dat je lekker veel fruit en groenten in huis hebt, zodat je van je maaltijden thuis of op werk een feestje maakt! Lekker veel vitamientjes, want die kun je zeker gebruiken deze maand.
 • Er is niet alleen maar ongezond
  Je denkt bij feestdagen direct aan vette en ongezonde troep. Maar dat is echt niet zo! Je eet waarschijnlijk meer dan je eigenlijk nodig hebt, maar er staat meestal ook genoeg gezonds op tafel. Salade, soep, vlees… Eet gewoon waar je zin in hebt, maar dat kan ook gewoon gezond zijn!
 • Geen schuldgevoel
  Het leven is er ook om van te genieten he? Vergeet dat absoluut niet. Let it go, let it go. Wees niet gefocust op het wel/niet eten, maar op de mensen om je heen en het gevoel wat de feestdagen met zich meebrengt. Geniet en voel je daarna niet schuldig. Daar heb je niets aan. Sporten en gezond eten kom vanzelf weer!
 • Aankomen tijdens de feestdagen
  Dat gaat heel gemakkelijk, maar is er ook zo weer af. Ik schreef daar vorig jaar al een blogpost over en daar staan nog een paar tips in die je mee kunt nemen tijdens de feestdagen.

Vergeet niet ontzettend te genieten van deze maand. Het is uiteindelijk toch echt de gezelligste maand van het jaar waar het veel draait om eten, maar ook om je familie, vrienden, liefde en gezelligheid.

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram