En daar issie dan! Het recept voor mijn ‘healthy’ cheesecake. Sjah, ik noem het healthy, gezien de kcal en macro’s van deze cheesecake, vergeleken met de ‘echte’ NY cheesecake.
Dit is mijn best gelukte baksel tot nu toe EVER!
Een beetje van mezelf, en een beetje geïnspireerd door deze en deze versies.
Het is niet het meest makkelijke recept, maar voor een cheesecake valt het best mee (20 minuutjes bezig, 3 uur oven/vriezer). De bodem is even prutsen, maar het is elk stukje, wacht… elk hapje, zó waard. Zó zó zó waard.
Nodig voor de bodem:
– 200 gram dadels (zonder pit)
– 75 gram speltmeel
– 80 gram walnoten
– 2 eetlepels honing
– dikke eetlepel kokosolie
Nodig voor de vulling:
– 500 gram magere kwark
– 200 gram light zuivelspread
– 2 scoops vanille eiwitpoeder
– 2 eieren
– 125 gram (bevoren) frambozen
Doen:
– Verwarm de oven voor op 160 graden
– Doe de dadels in een bakje met kokend water en laat staan voor zo’n 10 minuten
– In de keukenmachine/blender/staafmixer doe je de speltmeel, de walnoten, het honing en de (gesmolten) kokosolie. Doe de dadels (uitgelekt) er ook bij. En nu mixen! En ja, dat gaat lastig, plakt en kleeft maar als het wat gemixt, geblend en gehakt is kun je het er uit halen (schrapen) met een lepel en druk dit plat in een taartvorm, bekleed met bakpapier. Goed plat drukken, uit spreiden tot de randjes. En dan in de koelkast zetten
– Ondertussen kun je de vulling maken: mix/blend de kwark/zuivelspread/eiwitpoeder en eieren met elkaar. Als dit klaar is doe je de frambozen erbij en roer je dit er door heen
– Haal de taartvorm uit de koelkast en giet de inhoud van de vulling erover heen
– Doe in de oven voor zo’n 40 minuten op 160 graden. In de gaten houden, bovenkant moet niet bruin worden
– Haal eruit en laat zo’n 30 tot 40 min afkoelen
– Doe in de vriezer voor ongeveer 1,5 uur
– Haal uit de vriezer
– Ik weet dat je niet kunt wachten, maar
– Maak een foto
– Eet dan zoveel cheesecake als je wilt
– Zet je foto op instagram en tag mij (#fitwithmarit)
– Geniet na
– Geniet nog een keer
Één stukje bevat:
294 kcal
Koolhydraten = 28,3 gram
Eiwitten = 13,7 gram
Vetten = 8,7 gram
26 Comments
Ziet er lekker uit! Ik ben allergisch voor walnoten, door welke noten denk je dat ik dit het best kan vervangen?
Hey Maartje! Grappig dat je reageert! Je kunt ‘m vervangen door allerlei noten! Als ze maar makkelijk kapot te krijgen zijn (pecan noten?)
Zeker een keertje proberen!
Klinkt super, hoeveel stukjes haal jij eruit?
Heb jij gewone kwark gebruikt of magere kwark in dit recept?
Oh sorry laat maar, ik had er overheen gelezen 😉
Oeh heerlijk! Thanx for sharing! Ik ga hem van het weekend maken!
Wat ziet dat er lekker uit!
Kun je de vanille eiwitpoeder ook vervangen?
Hoi Marit,
Ik had dit weekend graag deze taart eens gemaakt voor mijn familie die op bezoek komt. Maar hoeveel stukken kan je uit deze taart halen? 🙂 Ziet er alvast super lekker uit! Ben eens benieuwd! 😉 x
Ik heb er 10 stukjes uit gehaald, niet hele grote stukken, maar je zou de hoeveelheden kunnen vergroten! Veel plezier!
ik denk dat je de walnoten bent vergeten in het recept van de bodem!
Niet in de ingrediënten, maar bij het kopje ‘doen’ inderdaad 😉 Aangepast, dankjewel!
ja precies, mijn cheescake staat nu in de oven, en de vullen (vloeibaar) smaakte top! ben benieuwd
Hoi Marit,
Kan de cheescake ook een nacht in de koelkast ipv 1,5 uur in de vriezer?
Ik heb de cheescake nu gemaakt en ga zo meteen slapen dus ga hem ook niet meteen eten:)
Groetjes, Lynn
Ehm… lastige vraag. Denk dat het goed is als ‘ie helemaal stijf is geweest, maar je kan het proberen?
[…] Afhaken = mietje! 7. Bedenk wat je na het sporten gaat eten: werkt motiverend! Zoals deze heerlijke healthy cheesecake, kun je echt naar uitkijken! 8. Ga voor jezelf, niet voor iemand anders. Als jij lekkerder in de […]
Hi Marit,
Hoelang moet de bodem ongeveer in de koelkast tussen stap 1 en stap 2 in?
Dat maakt niets uit, hoeft niet per se!
Hoi Marit,
Ik wil graag de cheesecake maken. Ik heb alleen geen vanille eiwitpoeder in huis. Kan ik het vervangen door iets wat in de supermarkt verkrijgbaar is?
Dat heb ik zelf niet geprobeerd, ik zou ook niet zo goed weten wat je dan kan gebruiken.
Hoi Marit,
Is deze taart te bewaren in de vriezer?
Ja, doe ik wel altijd, alleen als ik ‘m er uithaal en laat ontdooien issie ietsiepietsie waterig.
Hoi Marit,
Leuk recept! Alleen waarom moet de taart in de vriezer? Opstijven kan vaak ook in de koelkast dacht ik. Ik wil het recept uitproberen voor kerst en het dan een dag van tevoren maken. Doe je hem dan na de vriezer in de koelkast tot de volgende dag? Is het dan nog lekker? Of raad je aan het op dezelfde dag te maken als dat je het eet?
Bedankt!
Naar mijn idee stijft ‘ie dan wat beter op, omdat ‘ie dan even heel hard wordt, maar misschien kan het ook zonder!
Ik heb deze gemaakt als verjaardagstaart en hij was ten eerste heel gemakkelijk te maken met een keukenmachine en ten tweede heel lekker! Echt een goeie dit.
Wat leuk om te horen, fijne verjaardag nog!