FoodLunchOntbijtTussendoortjes

Wortelbrood

geschreven door Marit september 16, 2015 12 Comments
Wil je dat jouw huis naar herfst ruikt? Duik dan de keuken in en maak deze verukkelijke wortel-cake-brood! Door de speculaaskruiden in het brood ruikt je hele huis lekker en moet ik denken aan Sinterklaas (nooit te vroeg). Deze wortelcake vind ik meer iets van brood-achtig, vandaar de naam. Na het bakken even laten afkoelen, in stukjes snijden en in de vriezer bewaren. Zo heb je altijd een gezond, lekker en verwantwoord ontbijtje, tussendoortje of lunch bij de hand! Check hieronder de voedingswaarden.
Nodig:
– 150 gram speltmeel
– 2 bananen
– 2 eieren en 1 eiwit
– 250 gram wortel
– 150 gram dadels in stukjes
– 20 gram walnoten
– lepeltje kaneel
– lepeltje speculaas/koekkruiden
– theelepel bakpoeder
(Eventueel nog 2 scoops vanille eiwitpoeder, als je wat eiwitrijker wilt!)
Doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Prak de bananen in een beslagkom en doe hierbij de speltmeel, eieren, bakpoeder en rozijnen of dadels. Rasp de wortel en doe dit er ook bij in. Meng dit (kan gewoon met lepel).
Doe de kruiden erdoor heen en breek de walnoten in kleine stukjes en meng deze er ook doorheen. Zodra je geen droge ingrediënten meer ziet (maar een bananenplaksel) is het ready om de oven in te gaan! Half uur, droge saté prikker eruit, nog even laten staan. Genieten van de geur en dan aanvallen!
Zelf gebruik ik de cake meer als brood idee, dus je kunt er beleg op smeren: appelstroop, yum! Of serveren met Griekse yoghurt en honing!
Bon apetit! 
Ik sneed de cake in 10 plakken.
Voedingswaarden per plak:
Kcal = 136,9
Koolhydraten = 21,7 gram
Eiwitten = 4,5 gram
Vetten = 1,7 gram
Met 2 scoops eiwitpoeder:
Kcal = 158,9
Koolhydraten = 22,1 gram
Eiwitten = 8,7 gram
Vetten = 1,9 gram

12 Comments

Danique september 16, 2015 at 18:59

Marith, hoe kan het dat er 10 gram meer koolhydraten in zitten per plak bij toevoeging van 2 scoops? Mijn eiwitpoeder (B en Fshop) bevat per scoop maar 1,7 gram..

Antwoord
Marit september 17, 2015 at 09:44

Heel scherp van je! Ik heb het direct na gekeken en ik heb gewoon een dikke typfout gemaakt, wat stom! Het moet 22,1 gram zijn in plaats van 32,1! Heb het gelijk aangepast, bedankt!

Antwoord
Danique september 17, 2015 at 12:26

Thanks! Nu weet ik welke versie ik ga maken 😉

Antwoord
Anne september 19, 2015 at 15:40

Hoi Marit! Ik ben het brood nu aan’t maken en heb net 250 gram geraspte wortel erbij gedaan, maar nu is het meer wortel dan iets anders… Heb ik iets verkeerds gedaan? Hoe kan ik dit nog oplossen? Ik heb zo’n zin om het te maken 🙂

Antwoord
Anne september 19, 2015 at 17:00

Ik heb ‘m toch in de oven gegooid, de wortelen werden wat zachter en zijn meer versmolten met het bananen/ei-beslag. Hij ziet er in ieder geval heerlijk uit! Ik denk dat ie wel gelukt is 🙂

Antwoord
Marit september 21, 2015 at 19:53

Ik zag op insta al dat het gelukt was, fijn!!!

Antwoord
Elise september 30, 2015 at 10:45

Hey Marit!

Ik volg je al een tijdje op instagram en de blog (het nieuwe design is trouwens fantastisch, lekker fris en overzichtelijk). Wat een topvrouw ben jij!
Een tijdje geleden probeerde ik al een keer je zwarte bonen brownies en die waren een groot succes. Ook deze ga ik zeker een keer proberen. Ik zit momenteel zelf ook een beetje in een dip qua gezonde voeding en dat merk ik helaas aan m’n kleren, gelukkig zijn er mensen zoals jij die met iets lekkers voor de dag komen zonder dat het daarom persé erg calorierijk is. Je bent een voorbeeld 🙂

Nu was mijn vraag enkel of je toevallig weet of ik de speltbloem ook door havermoutmeel kan vervangen en of ik daar dan meer of minder zou van moeten gebruiken?

Antwoord
Marit september 30, 2015 at 20:31

Hi Elise, bedankt voor je lieve berichtje! Leuk om te horen 🙂 Ik heb nog nooit gewerkt met havermoutmeel, maar ik denk dat je het wel kunt proberen in dezelfde hoeveelheid! Succes! 🙂

Antwoord
Elise oktober 2, 2015 at 20:13

Als het goed is dan mag het gezegd worden 😉
Bedankt, ik ga het in ieder geval binnenkort proberen en dan laat ik wel even weten als het gelukt is ^_^

Antwoord
Kim november 15, 2015 at 01:42

Ah Marit, dit recept is hemels! Een nieuwe in mijn favorieten!! Smaakt een beetje naar taai taai pop en pepernoten:-)! Dankjewel!
X Kim

Antwoord
Miranda februari 3, 2018 at 21:33

Zou je speltmeel door amandelmeel kunnen vervangen?

Antwoord
Marit februari 4, 2018 at 15:12

Nog nooit geprobeerd, maar zou denk ik wel kunnen.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs