FoodTussendoortjes

Gezonde ontbijtkoek

geschreven door Marit december 10, 2014 58 Comments

Ontbijtkoek, jummie! Met een laag dikke boter, nog lekkerder! Altijd als ik bij mijn ouders thuis kom is dat één van de eerste dingen pak.. (sorry mams)
Zo lekker, maar niet zo gezond! Boordevol suikers. Heus niet erg voor een keer hoor! Maar ik ben dus zelf aan de slag gegaan en heb een recept om zelf een GEZONDE ontbijtkoek te bakken. En lekker dattie is! En ja… vers, met een laagje boter nog lekkerder! 😉

Nodig:
– 250 gram speltmeel
– 200 ml melk
– 2 eieren
– eetlepel honing
– 2 eetlepels appelstroop
– 2 theelepels bakpoeder
– koek/ speculaaskruiden (minsten een theelepel, meer naar eigen keuze)
– kaneel
– snuf zout
– halve eetlepel kokosolie

Doen:
Alles bij elkaar en blenden maar! Bakpapier in een cakeblik en het er ingieten. 25 minuutjes in de oven op 180 graden (er verspreidt een heerlijk geur door je huis) en dan nog even laten staan…. Vers & warm het beste: AANVALLEN!

58 Comments

Karlijn december 10, 2014 at 13:11

Oehh deze ga ik van het weekend maken! Ik heb alleen geen appelstroop in huis, zou het ook kunnen met agavesiroop of maple syrup?

Antwoord
Marit december 10, 2014 at 13:14

Ja kan zeker! Dan mis je de smaak van appelstroop alleen een klein beetje, maar scheelt niet veel denk ik!

Antwoord
Natasja februari 14, 2015 at 15:50

Super lekker en gezond recept. Hij kwam ook mooi omhoog, maar toen ik hem uit de oven haalde zakte hij weer helemaal in elkaar. Hoe kan dat?

Antwoord
Lotte december 10, 2014 at 13:33

Lekker! Hier was ik echt na op zoek haha. Helaas speltmeel op, is boekweit/amandelmeel ook een optie? En waar koop jij je appelstroop ? Zo snel mogelijk maar maken !

Antwoord
Marit december 10, 2014 at 13:38

Ik denk het wel! Appelstroop is gewoon van de appie!

Antwoord
bonny december 10, 2014 at 13:33

Klinkt erg lekker.. laat ik nou net alles in huis hebben!! Dus die ga ik nu lekker maken.. maar hoeveel tl of el bedoel je met veel koek/speculaaskruiden? Dankje

Antwoord
Marit december 10, 2014 at 13:38

Haha, ik had het ook inderdaad met alle ingrediënten in huis bedacht en gemaakt! Ehm, ik had wel een paar theelepels haha, ik hou er van! Zo’n 3!

Antwoord
Sarah december 10, 2014 at 13:41

Zou ik het speltmeel ook door boekweitmeel kunnen vervangen?:)

Antwoord
Marit december 10, 2014 at 13:42

Heb nog nooit met boekweitmeel gewerkt, maar lijkt me wel!

Antwoord
Ivana december 10, 2014 at 14:43

jaaaa deze wil ik maken;d
heb net even je blog afgespeurd en je instagram haha,
goed beziggggg. ga je zeker blijven volgen!
liefs

Antwoord
Marit december 12, 2014 at 13:43

Leuk! Lieve reactie, succes!

Antwoord
Lize december 10, 2014 at 15:29

Ziet er super uit! Hoeveel plakken zou jij nemen als ontbijtje? Of zie je het vooral als tussendoortje? 🙂

Antwoord
Marit december 12, 2014 at 13:42

Ik gebruik het zelf als tussendoortje, je zou het zelf even aan kunnen voelen als ontbijtje. Hangt er vanaf of je ze nog besmeert 😉 2/3 plakjes denk ik?

Antwoord
Anne december 10, 2014 at 21:02

Hoeveel kcal zou dit ong zijn?;)

Antwoord
Marit december 12, 2014 at 13:42

Ik hou me daar eigenlijk niet zo mee bezig, dus ik heb geen idee!

Antwoord
Linda december 10, 2014 at 21:50

Staat nu in de oven! Ben erg benieuwd!!

Antwoord
Marit december 12, 2014 at 13:42

EN EN EN?

Antwoord
Linda december 12, 2014 at 20:41

Echt heerlijk!!

Antwoord
Sharmayn december 11, 2014 at 19:05

Het klinkt erg lekker en ik ga het zeker binnenkort uitproberen :). Moet je persé bakpapier gebruiken of kun je het bakblik ook invetten?

Antwoord
Marit december 12, 2014 at 13:42

Kan allebei! Succes 🙂

Antwoord
Maxime december 14, 2014 at 17:22

Ik heb hem ook gebakken! De hele familie vond hem lekker! Bedankt voor dit toprecept! X

Antwoord
Marit december 15, 2014 at 18:36

Yes! En het huis rook ook heerlijk of niet 😉

Antwoord
Petra december 14, 2014 at 17:32

In the oven as we speak!!! Superleuke (en vooral) realistische blog. Leuk om te lezen.

Antwoord
Marit december 15, 2014 at 18:36

Dankjewel! Ik ben benieuwd hoe het gesmaakt heeft?!

Antwoord
marsha december 16, 2014 at 04:02

Is het met normaal meel dan echt zoveel ongezonder?

Antwoord
Marit december 16, 2014 at 12:20

Nee hoor, maar ik vind het fijner, omdat ik er minder een opgeblazen gevoel van krijg!

Antwoord
Hester december 17, 2014 at 17:34

In één woord: heerlijk!
Ik had je recept al zien staan en vandaag eindelijk tijd om hem te bakken.
Je hebt trouwens een hele gave blog, lekker gewoon net als je blogpost
over wat je allemaal wel eens eet, chocola en koekjes hahaa!

Antwoord
Marit december 17, 2014 at 18:33

Dankjewel!
Wat leuk dat je ‘m gebakken hebt, ik blijf ‘m ook heerlijk vinden!

Antwoord
cher januari 9, 2015 at 16:41

Hoi hoi, ik heb hem net gemaakt en er al een stukje van geproefd. Ik vind hem wel lekker maar hij is erg klef hoort dit of heb ik wat verkeerd gedaan?

Antwoord
Chill augustus 18, 2016 at 15:01

Dat heb ik ook! Hij smaakt heerlijk maar als je hem opensnijd is ie heel vast geen “cake” achtig iets.

Antwoord
Marit augustus 19, 2016 at 17:04

Maar is ‘ie dan klef of? Hij hoort lekker compact en mag wel beetje ‘nattig’ zijn. Als ie maar lekker smaakt toch!

Antwoord
Marleen februari 1, 2015 at 17:17

Ik ga nu naar de supermarkt en hem daarna gelijk bakken. Ik ben benieuwd!

Antwoord
Marit februari 5, 2015 at 18:43

Ennnn?

Antwoord
Louka maart 2, 2015 at 22:16

Super superrrrr lekker! Dankjewel voor het recept:)

Antwoord
Marit maart 3, 2015 at 14:12

Jaaaa, lekker he! Mooi, geniet ervan!

Antwoord
Lysan en Mandy maart 18, 2015 at 22:39

Echt makkelijk te maken en het resultaat is formidable! Een klontje roomboter erop maakt het af 🙂

Antwoord
Marit maart 19, 2015 at 15:36

Klinkt heuuuul lekker! ENJOY!

Antwoord
Mirthe maart 21, 2015 at 11:47

Mijn broertje van 9 heeft hem goed gekeurd!

Antwoord
Marit maart 24, 2015 at 16:42

Dat is leuk om te horen! Eet smakelijk!

Antwoord
Rianna augustus 17, 2015 at 09:18

Hallo Marit,

Ik heb hem ook gemaakt, hij was erg dun, en ik gebruik wijnsteenbakpoeder. De ontbijtkoek bleef erg klein, heeft niet gerezen. Zou dit hier door komen?

Alvast bedankt voor je reactie

Gr Rianna

Antwoord
Marit augustus 17, 2015 at 13:20

Ik heb zelf nog nooit met wijnsteenbakpoeder gewerkt, dus het zou inderdaad kunnen dat dat het is, aangezien ik nog niet eerder heb gehoord dat ‘ie mislukt was! Jammer dat het niet gelukt is!

Antwoord
Jessy Beckers oktober 21, 2015 at 11:07

Hoi Marit,

Bedankt voor dit leuke recept. Smaak is top, alleen is de cake erg nat. Heb je enig idee waar dit door kan komen? Ik heb exact dezelfde ingredienten gebruikt als jou.

Alvast bedankt! gr Jessy

Antwoord
Marit oktober 21, 2015 at 12:14

Hmmm, da’s jammer, Jessy. Heb je het al geprobeerd met wat extra bakpoeder?

Antwoord
Fleur januari 17, 2016 at 18:39

Misschien wel hamdig om toch een hoeveelheid koek en speculaaskruiden te vermelden, in mijn geval werd veel een beetje te veel..

Antwoord
Marit januari 17, 2016 at 22:54

Oeps, sorry! Goed idee, ga het gelijk aanpassen. Ik hou gewoon van ‘veel’, maar wat ‘veel’ is, is idd misschien de vraag.

Antwoord
marissa januari 20, 2016 at 15:52

kan je de kokosolie ook door iets anders vervangen?

Antwoord
Marit januari 20, 2016 at 20:26

Kan door normale boter!

Antwoord
Merel februari 15, 2016 at 12:30

Ik ben groot fan! Als ik deze maak is hij binnen een dag op dus ook een succes bij de fam! Bedankt voor het recept!

Antwoord
Marit februari 17, 2016 at 12:03

Leuk om te horen Merel! Geniet ervan.

Antwoord
Geeske maart 16, 2016 at 16:08

Woaaaaaaaah dit is lekkerrrrr!!!

Antwoord
Marit maart 17, 2016 at 18:43

yessss gees!!! Fijn dat het smaakte, nog fijner idd: dikke laag roomboter!

Antwoord
Chantal augustus 2, 2016 at 09:37

Wat is ie lekker!!!
Ben alleen nog een beetje aan het stoeien met mijn oven om hem perfect te krijgen. Gebruik jij een hetelucht oven?

Antwoord
Marijke september 6, 2016 at 16:45

Hi Marit, wat een heerlijk en gezond recept weer, helemaal top! Gisteravond gebakken en had moeite met het wachten totdat ik een stukje kon proeven;-) Ga zo door! X

Antwoord
Marit september 6, 2016 at 18:00

Wat leuk om te horen, geniet ervan!

Antwoord
Elsa mei 29, 2017 at 22:10

Deze weer eens gemaakt en nog steeds heeeeel erg lekker!

Antwoord
Sharon augustus 1, 2017 at 20:32

Ik zie dat het een oudje is dit recept maar dit recept kende ik nog niet hij staat in de oven!

Antwoord
Claudia augustus 1, 2017 at 21:13

Wil em morgen gaan maken! Zou je ook een helft kunnen invriezen om te bewaren?

Antwoord
Marit augustus 2, 2017 at 17:59

Niet geprobeerd, maar denk het wel hoor! Geniet ervan! 🙂

Antwoord

Mijn andere blogs