Je kunt van veel ongezond eten heel gemakkelijk een gezondere versie maken. Zo ook van de cheesecake. Natuurlijk gaat er niets boven een goed stuk cheesecake in een leuk koffietentje, maar omdat ik dit elke dag wel wil eten, gewoon thuis bij de koffie, maakte ik een meer verantwoorde versie. Minder suiker, minder roomkaas, maar naar mijn idee nog steeds met veel smaak! Leuk om zelf van te genieten, maar ook leuk om voor anderen te maken om te laten zien dat gezond eten niet saai hoeft te zijn. Per punt 217 kcal en maar liefst 13 gram eiwitten (voedingswaarden onder het recept). Veel plezier met bakken!
Nodig:
Voor de bodem:
– 80 gram walnoten
– 200 gram dadels (ontpit)
– 75 gram speltmeel
– 40 gram kokosolie
Voor de vulling:
– 700 gram magere kwark
– 200 gram roomkaas light (ik gebruikte deze)
– 75 gram vanille eiwitpoeder
– 2 eieren
– 100 gram bevroren frambozen
Voor de topping:
Whatever you like! Fruit, kokosrasp, chocolade…
Doen:
Weeg de dadels af en giet hier kokend water over. Laat dit 15 minuten staan.
Ondertussen ga je aan de slag met de walnoten. Het beste kun je een keukenmachine gebruiken om de walnoten kruimelig te maken, heb je die luxe niet, gebruik dan net als ik de ‘tomado‘. Nog geen tientje bij de blokker, geen elektriciteit of iets nodig. Hiermee krijg je de walnoten heel snel heel kruimelig.
In een bak bij elkaar: de (geweekte, uitgelekte) dadels, de walnoten (gekruimeld), de speltmeel en de kokosolie (het liefst een beetje gesmolten, paar seconden in de magnetron).
Om dit te mengen kun je het beste een keukenmachine gebruiken, maar een staafmixer werkt ook prima. Zorg dat het een plakkerig, glad mengsel wordt.
Bekleed een taartvorm (22 of 24 cm) met bakpapier. Verdeel het mengsel van hierboven over de bodem. Hier is wat geduld voor nodig, want het plakt gigantisch (maar dat is juist zo lekker als het straks klaar is ;)). Verdeel het met een lepel. Bij mij werkte het om de lepel af en toe nat te maken. De bodem goed verdeeld? Zet de bodem in de koelkast.
Aan de slag met de vulling. Zet eerst de oven aan op 160 graden.
In een beslagkom of blender: de kwark, eiwitpoeder, eieren en de roomkaas. Blend/mix dit geheel. Roer de frambozen er doorheen, totdat de vulling lichtroze is.
Haal de bodem uit de koelkast en giet de vulling over de bodem heen. Zet de cheesecake in de oven voor 40 minuten op 160 graden.
Als de 40 minuten om zijn, haal je de taart uit de oven en laat deze nog zo’n 30 minuten afkoelen in in de keuken. Zet de taart daarna in de koelkast, voor minstens 3 uur.
Snijd de taart in 12 stukken en geniet ontzettend van jouw gemaakte cheesecake!
Vergeet je je creatie niet te delen met #fitwithmarit?!
De taart kun je goed verpakt zo’n 3/4 dagen in de koelkast bewaren.
Voedingswaarden per punt (zonder toppings):
Kcal = 217
Koolhydraten = 13, 5 gram
Eiwitten = 13,3 gram
Vetten = 7,6 gram
Natrium = 53,3 milligram
Suikers = 8,8 gram
8 Comments
Ziet er weer lekker uit Marit! Hmmmmm <3
Jum! Tot mijn grote verdriet is de Tomado niet meer in de verkoop bij de Blokker dus ik sta altijd twee uur te verkruimelen 🙁 Maar altijd alle moeite waard als het af is. Ben hier heel benieuwd naar 😀
No way! Nergens meer? Er zijn vast wel soortgelijke dingen!
Ik heb deze dit weekend gemaakt en het is echt een topper zeg! Intens lekker, kan er niet vanaf blijven haha. Voor mijn verjaardag heb ik degene gemaakt die in de vriezer moet, maar deze is toch wel beter.
Ik kruimel de walnoten gewoon in een theedoek door er met een pot op te slaan, gaat ook prima!
Oh wat heerlijk! Geniet ervan!
Jummm dit klinkt heerlijk!
Hoi marit,
Kun je de walnoten ook vervangen door andere noten bijv amandelen?
Groetjes
Denk het wel, Marijke!