DinerDrinkenFoodLunchOntbijtTussendoortjes

MyFitnessPal – app

geschreven door Marit november 18, 2014 8 Comments
blog foto

Veel mensen hoorde ik over deze app, een app waarop je kunt invullen wat je eet op een dag. Zo krijg je een inzicht in je kcal inname, hoeveel je overal van binnen krijgt  (koolhydraten – eiwitten – vetten) en of je daar mee afvalt, stabiel blijft of aankomt.
Ik ben eigenlijk tegen op calorieën bijhouden, dat beschreef ik al eens in deze blog over de weegschaal. Toch was ik met mijn gesport ook wel benieuwd of ik qua eten een beetje goed zat. Niet alleen benieuwd, ook angstig… ik eet veel, heel myfitnesspalveel. Ik heb het 2 en een halve dag vol gehouden. Ik werd gek: alles bijhouden en qua grammen wist ik het ook echt niet. Ik kwam er wel achter dat ik veel meer vet eet dan ik dacht en te weinig eiwitten. En dat ik veel eet.
Oké, ik heb er iets van geleerd en snap ook dat mensen hier echt iets aan hebben, maar het is niet mijn ding. Laat mij maar lekker dat dropje eten zonder het direct in te vullen en te horen dat als je zo doorgaat je over een maand 3 kilo zwaarder weegt.
Tot zover mijn ervaringen met deze app, lees hier onder wat mijn zusje van deze app vindt:

Hoi allemaal, mijn naam is Anjo en ik ben het zusje van Marit. Net als mijn zus heb ik een passie voor gezonde voeding en sport. Ik zit nu in mijn laatste jaar van Voeding en Diëtetiek en weet nu zo langzamerhand wel het één en ander over voeding. Toch was ik benieuwd naar de app ‘MyFitnessPal’, alhoewel ik hier eerst sceptisch over was: ‘van élke maaltijd álle verschillende producten invoeren en dan óók nog eens de hoeveelheid grammen daarvan weten? Eh….Nee….Heb wel wat beters te doen!’. En eigenlijk ben ik ook geen voorstander van calorieën tellen, en dat is toch voornamelijk wat je doet met deze app.

Toch was ik benieuwd en downloadde de app. Ik begon met mijn ontbijt… Over de 500 calorieën?! Hoe dan?! Zoveel eet ik toch ook weer niet? Hetzelfde gold voor mijn lunch, avondeten en tussendoortjes. Die bevatten eigenlijk allemaal toch wel wat meer calorieën dan ik dacht… Achteraf ook wel begrijpelijk, ’s ochtends gooide ik altijd hongerig een schep omega zaden door mijn yoghurt, nog wat walnoten erbij en ach, er kon ook nog wel wat extra honing door heen. Kwam ik in de middag thuis en ik had honger greep ik weer naar de walnoten, of naar een paar (heel veel) rijstwafels met pindakaas. Natuurlijk, de ene calorie is de andere niet. Je kunt beter 300 calorieën aan walnoten eten dan 300 calorieën aan chocola. Maar toch geldt ook voor sommige gezonde producten: met mate!

Sinds ik de app gebruik ben ik nóg bewuster gaan eten dan ik al deed. Ik heb geleerd dat ik van bepaalde producten iets minder moet gaan eten. Ik vind het fijn dat ik nu inzicht heb in mijn totaal aantal eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitamines. Toch kan ik begrijpen dat je erin kan doorslaan, ik moet er zelf ook op letten. Alles tot in de puntjes willen opzoeken en invoeren, of balen als je over je aantal calorieën van die dag heen zit… Ik denk dat veel mensen die de app gebruiken en dit lezen zich er wel in herkennen. En daarom geldt ook voor deze app: met mate gebruiken!

myfitnesspal ontbijt

Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen met deze app zijn. Hebben jullie er zoals ik iets van geleerd of had je al een goed beeld van je voedingspatroon en heeft de app dit alleen maar bevestigd?

8 Comments

Lisa november 18, 2014 at 14:29

Ik vind het een hele handige app! Het geeft me goed inzicht in hoeveel er aan voedingswaarden in bepaalde producten zitten en waar ik inderdaad meer/minder van zou moeten eten. Ik gebruik de app niet zozeer om calorieën te tellen, maar meer als houvast voor m’n voedingspatroon. Daarnaast merk ik dat ik minder snel neig naar ongezonde snacks wanneer ik de app invul, omdat ik het niet leuk vind om te zien wat er in een dropje of koekje of taartje etc. zit en het dan dus niet eet omdat ik het niet wil invullen :P. (klinkt suf maar zo werkt het voor mij ongeveer wel, haha!)

Ook ik ben met de app tot de conclusie gekomen dat ik wel wat meer eiwitten zou moeten eten, hoewel ik dacht dat ik wel aardig in de richting zat met m’n eiwit inname. Met vetten en koolhydraten zit ik meestal wel een eind in de goede richting! 🙂

Antwoord
ZONDERZOOI november 18, 2014 at 22:30

Ik gebruik deze app dagelijks en vind het ideaal om te weten hoe je macro-verhouding op een dag is. En ik vind het ook altijd grappig om bepaalde dingen op te zoeken om er meer over te weten, bijvoorbeeld hoeveel kalium een banaan bevat of hoeveel suikers die heerlijke dadels nu precies bevatten. Maar het kan inderdaad wel een beetje frustrerend worden voor sommige mensen, dan kun je het beter laten. Ik vind het persoonlijk een hele fijne uitvinding!

Antwoord
Sandra november 19, 2014 at 09:57

Handig, zal hem eens gebruiken vandaag!!! Het is natuurlijk zo dat die de sport die jij doet nie mee weegt, dus 3 kilo zwaarder als je zo door gaat is vast onzin, maar wek handig om een goed inzicht te krijgen

Antwoord
Kim december 1, 2014 at 16:09

Hahaha, precies dezelfde ervaring als Marit. Deze app is totaal niet mijn ding. Ik snap best dat veel mensen deze app fijn vinden om wat bij te houden. Maar voor veel mensen is deze app ook een groot gevaar. Als je bijvoorbeeld een verleden hebt een eetstoornis, kan deze app zomaar weer die trigger zijn die ervoor zorgt dat je weer doorslaat.
Ik doe alles heel erg op gevoel, ook niet altijd goed, maar het werkt voor mij gewoon beter.

Liefs,
Kim

Antwoord
Kim december 2, 2014 at 14:09

Ik heb deze app welgeteld twee dagen bijgehouden, daarna was ik het beu. Veel van de dingen die ik eet stonden er niet in en ik werd gek van al dat gepringel om alles er in te krijgen. Ik kwam ook snel aan mijn dagtotaal en ik vond het heel vervelend dat alleen sporten konden ingegeven worden, en niet de beweging die je hebt van wandelingen doorheen de dag bv. Het was wel goed om inzicht te krijgen in de voedingswaarde van de superfoods die ik gebruik – veel hoger dan verwacht.

Antwoord
Kora december 2, 2014 at 15:51

Ik heb heel lang via het voedingscentrum bijgehouden wat ik at, maar ik werd er obsessief van, dus nu doe ik het zoveel mogelijk zonder… Als ik eet tot ik vol zit en niet propvol, dan zit het wel goed. Probeer steeds meer naar mijn lichaam te luisteren om zo in balans te komen 🙂

Antwoord
Angie januari 21, 2015 at 09:42

Ik blijf supernieuwsgierig naar wat ik nu net geconsumeerd heb. In december heb ik een fitnessarmband gekocht die compatibel is met MFP en ik moet zeggen dat de combinatie van de twee toch wel verslavend werkt voor mij.

In het begin is het idd een gedoe om het in te geven, maar nu doe ik het automatisch. Soms zelfs al voordat ik iets gegeten heb omdat ik dan hetzelfde eet als de dag voordien bijvoorbeeld. Wegen doe ik ook bijna nooit, tenzij als ik niet zeker ben (dat zou het voor mij onhoudbaar maken), maar ik gok hoeveel het is en probeer ipv te onderschatten (wat we natuurlijk gezien allemaal doen, zie maar in deze tekst :D) het te overschatten. Ben inmiddels 2,5 kg kwijt in één maand (2% vet), nog 2,5 kg te gaan, maar dat zal er sneller af zijn dan zonder MFP.

Dankzij MFP heb ik mijn balans gevonden en wordt het allemaal vanzelfsprekender voor mij; ik eet veel bewuster. Ik dacht overigens dat ik te veel suiker at, zoals de meesten onder ons, maar nu bleek dat het eerder te veel sodium was…

Antwoord
Arianne maart 11, 2015 at 14:40

Leuk om te lezen wat jullie ervaringen met MFP zijn! Ik ben er zelf sinds januari mee begonnen, en merkte dat het een obsessie werd om alles dagelijks in te voeren en te wegen. Afgelopen week besloten om even een weekje niks te tracken, was het wegen en invoeren een beetje zat, haha! Alleen mis ik wel de controle over de hoeveelheid eten die ik binnen krijg (toch een beetje die obsessie en controle).

Maandag ga ik toch weer starten met MFP om mijn doel te bereiken; mijn vetpercentage verlagen. MFP is hierbij een erg handig hulpmiddel, omdat ik hierdoor precies weet wat ik op een dag allemaal mag eten om aan mijn behoefte te komen met de juiste macro’s.

Zo heeft iedereen zijn eigen manier om doelen te behalen, maar je moet doen waar je je prettig bij voelt!

Liefs.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram